2016-09-19 10:08:54
Φωτογραφία για Γιατί δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ; Όλο το παρασκήνιο
Δευτέρα 19 Σεπτέμβριος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Σε αναμονή είναι χρόνια τώρα οι ιδιώτες γιατροί του ΕΟΠΥΥ με την ελπίδα να γίνει σύναψη νέων συμβάσεων με τον Οργανισμό.

Στόχος βέβαια να γίνουν νέες συμβάσεις με καλύτερους όρους, που θα τηρούνται όμως από τον ΕΟΠΥΥ και όχι όπως σήμερα.

Ωστόσο φαίνεται πως οι δυσκολίες ξεκίνησαν από την πρώτη μέρα λειτουργίας τουΕΟΠΥΥ, οπότε και ο Οργανισμός έκανε ατομικές και όχι συλλογικές συμβάσεις με τους γιατρούς αλλά και άλλους ιδιώτες παρόχους.

Οι συνεχείς πιέσεις της τότε εποχής σε συνδυασμό με εκβιαστικά διλήμματα κάθε λογής, ανάγκασαν πολλούς κλάδους να υποκύψουν.

Έτσι σήμερα οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αμείβονται για μια εξέταση ασθενούς με καθαρά6,5 ευρώ ενώ στις εργαστηριακές εξετάσεις η πλειοψηφία αποζημιώνεται με 1 ή 2 ευρώ (π.χ. εξέταση ούρων κ.α.).

Οι ατομικές αυτές συμβάσεις που έχουν συμπιέσει τα έξοδα του ΕΟΠΥΥ στο κατώτατο σημείο αλλά έχουν αδειάσει τις τσέπες των γιατρών, αποτελούν μάλλον μια συμφέρουσα κατάσταση για τον Οργανισμό
. Άλλωστε όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, ασκούνται πιέσεις ώστε οι νέες συμβάσεις να καθυστερήσουν και να παραμείνει περιορισμένη η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ. Ταυτόχρονα δημιουργούνται όλες οι συνθήκες ώστε πολλοί γιατροί να αποχωρήσουν από τον ΕΟΠΥΥ και να έρθουν νέοι με ακόμη πιο χαμηλές αμοιβές. 

Οι αποπληρωμές γίνονται με καθυστέρηση περίπου 6 μηνών, η δαπάνη είναι περιορισμένη σε σχέση με το ποια θα έπρεπε να είναι, ενώ αν αλλάξουν οισυμβάσεις, θα αυξηθούν και οι υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ απέναντι στους παρόχους όπως και το συνολικό κονδύλι που θα πρέπει να διατεθεί για τις ιατρικές εξετάσεις.

Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά τι επικρατεί: «Απλήρωτοι ακόμη για τον Μάρτιο οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ! Τι καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών»

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι καιρό τώρα παρατείνονται οι συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ παρότι θεωρητικά έχει ξεκινήσει ο διάλογος με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Διαβάστε ΕΔΩ ένα δείγμα της πρότασης που είχε δοθεί στους γιατρούς και τίναξε τον διάλογο στον αέρα: «Τι προβλέπουν οι νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ για γιατρούς- φυσικοθεραπευτές! Όλες οι παγίδες»

Και το ζήτημα είναι ότι αν και τις τελευταίες ημέρες- επειδή πλησιάζει ο χρόνος λήξης της παράτασης (30 Σεπτεμβρίου), όλοι οι φορείς και οι σύλλογοι ( ΠΙΣ, ΙΣΑ, ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) ζητούν να γίνουν νέες συμβάσεις, όλα δείχνουν ότι το έργο θαεπαναληφθεί…
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ