2016-09-19 22:07:18
Φωτογραφία για Φίτσο: Η Ουκρανία κάνει «ακόμα λιγότερα από τη Ρωσία» για να ανταποκριθεί στη συμφωνία του Μινσκ
Η Ουκρανία κάνει λιγότερα από τη Ρωσία για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ορίζει  η ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ, δήλωσε το Σάββατο (17 Σεπτεμβρίου) ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση για  τερματισμό των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.

Ο Φίτσο υποστήριξε ότι οι κυρώσεις υπήρξαν αναποτελεσματικές, ενώ βλάπτουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οικονομικά συμφέροντα της Σλοβακίας. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα σεβαστεί την αλληλεγγύη που δείχνει η ΕΕ για το θέμα.

«Όταν μιλάμε για την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ, πρέπει να ειπωθεί με σαφήνεια ότι παραβιάζεται και από τις δύο πλευρές. Στην πραγματικότητα, εάν επρόκειτο να κάνουμε μια απογραφή για το πώς ανταποκρίνεται η Ουκρανία, θα έπρεπε να πούμε ότι είναι αυτή που πληροί τη συμφωνία σε μικρότερο βαθμό από τη Ρωσία»,  είπε σε συνέντευξή του στο Reuters ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας.

«Με τη συμφωνία του Μινσκ (για την επαναφορά της ειρήνης στην Ουκρανία), είναι απαραίτητο να γίνει απολογισμός. Δεν είναι αλήθεια ότι η Ουκρανία είναι η καλή και η Ρωσία η κακή», ανέφερε.

Ο Φίτσο έχει ζητήσει επανειλημμένα  την άρση των κυρώσεων, πιο πρόσφατα, μετά από συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα τον Αύγουστο.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν το Σάββατο, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προέτρεψε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο να πράξει τα πρέποντα από την πλευρά του για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου.

«Η Καγκελάριος εξέφρασε την άποψη ότι οι επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά», δήλωσε  εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι η Μέρκελ είπε στον Ποροσένκο ότι είναι ζωτικής σημασίας  τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία να επιδείξουν πολιτική βούληση προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία.

Τον περασμένο μήνα, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι δεν υπήρχε λόγος να άρει τις κυρώσεις, εφόσον η Ρωσία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μινσκ.

Αντίθετα, οι Γερμανοί  Σοσιαλδημοκράτες (SPD), μέλη του κυβερνώντος συνασπισμού της Μέρκελ, έχουν υιοθετήσει μια πιο διαλλακτική στάση απέναντι στη Μόσχα.

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ, ανώτερο μέλος του SPD, δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να καταργήσει σταδιακά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, εάν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία.

Ωστόσο,  η Μέρκελ επιμένει ότι οι κυρώσεις θα αρθούν μόνο όταν η ειρηνευτική συμφωνία εφαρμοστεί πλήρως, και όχι εν μέρει.

Από την πλευρά του, ο Ρόμπερτ Φίτσο δήλωσε το Σάββατο ότι οι κυρώσεις δεν έχουν επηρεάσει ούτε στο ελάχιστο τη ρωσική πολιτική. «Οι κυρώσεις βλάπτουν την ΕΕ και τη Ρωσία και λειτουργούν θετικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Προσωπικά, τις απορρίπτω, αλλά δεν θα διασπάσω την ενότητα της ΕΕ σχετικά με αυτό το θέμα», είπε.

Η Σλοβακία εισάγει σχεδόν όλο το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που χρειάζεται για να  καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες από τη Ρωσία, καθώς και πυρηνικά καύσιμα για τη δημιουργία δύο μονάδων παραγωγής ενέργειας. Εξάγει αυτοκίνητα στη Ρωσία, αν και αυτά αποτελούν μόνο ένα κλάσμα των εξαγωγών της προς την ΕΕ.

Η Σλοβακία δεν είναι η μόνη χώρα που αμφισβητεί τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Ορισμένες γειτονικές χώρες  όπως η Ουγγαρία και η Τσεχία ακολουθούν παρόμοια γραμμή, έχοντας ζητήσει επανειλημμένα τον τερματισμό των κυρώσεων.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ