2016-10-13 09:55:49
Φωτογραφία για «53+»: ΕΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ, ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΕΣΟΥΜΕ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΕΝΟΙ
To πρώτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ενώ είναι στην κυβέρνηση, αναμένεται να εξελιχθεί σε μία «μάχη» σκληροπυρηνικών του κόμματος και των κυβερνητικών στελεχών και ήδη αυτό φαίνεται από τα κείμενα συμβολής που έχουν κατατεθεί από τις τρεις βασικές τάσεις του κόμματος. Η πιο αιχμηρή τάση που είναι η Πρωτοβουλία των 53+ θέτει ένα βασικό ερώτημα που είναι: «Πάση θυσία στην κυβέρνηση;» Η τάση του ΣΥΡΙΖΑ απαντά σε αυτό το ερώτημα έτσι:

«Είμαστε στην κυβέρνηση όχι πάση θυσία, αλλά όσο θεωρούμε ότι μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες και τους ποικίλους εκβιασμούς μπορούμε με αριστερή οπτική να ασκήσουμε πολιτική προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Το δικό μας χρέος, ως κόμμα, είναι ακριβώς αυτό». «Η τάση πως σκοπός είναι να αμβλύνουμε και να αποδυναμώνουμε τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του μνημονίου, να ανοίγουμε δρόμους μετασχηματισμού, να διαμορφώνουμε νέες συνειδήσεις και νέους συσχετισμούς
. Συνεπώς, το ερώτημα ως δίλημμα είναι κάλπικο. Ασφαλώς μας ενδιαφέρει να είμαστε στην κυβέρνηση όσο οι κοινωνικές μας συμμαχίες μας επιτρέπουν να παίζουμε το ρόλο μας. Αν χαθεί, με δική μας ευθύνη ή λόγω συνεχών εκβιασμών, η σχέση μας με τα ασθενέστερα και λαϊκά κοινωνικά στρώματα, με τα ριζοσπαστικοποιημένα τμήματα της κοινωνίας, αν διαρραγεί οριστικά η σχέση μας με τα ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα, δεν έχει καμία σημασία η παραμονή σε μια κυβέρνηση, που θα έχει χάσει, στην ουσία, την κοινωνική στήριξη».

Η Πρωτοβουλία αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά επισημαίνοντας με νόημα: «Εάν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους δανειστές προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία». Αυτή ακριβώς η φράση της κίνησης των 53+ αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και εκείνο το να πέσει η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές.

Πάντως, το πολυήμερο κομματικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δίνει την αφορμή σε σχολιαστή του γερμανόφωνου τύπου να ξεδιπλώσει τις σκέψεις του για το κόμμα, τον αρχηγό του και πρωθυπουργό της χώρας, αλλά και την ταλαιπωρία των Ελλήνων που μετά από 7 χρόνια κρίσης και πολλών κυβερνήσεων έχουν πια κουραστεί. «Η λέξη υπομονή έχει γίνει ελληνική αρετή» σημειώνει με νόημα ο αρθρογράφος της αυστριακής der Standard για να  αναφέρει σε άλλο σημείο ότι το 86% των ερωτηθέντων σε πρόσφατη δημοσκόπηση πιστεύει ότι η χώρα οδεύει σε λάθος κατεύθυνση. «Ο Τσίπρας ξεκινά σήμερα ένα πολυήμερο κομματικό συνέδριο με ένα συρρικνωμένο κυβερνών κόμμα», υποστηρίζει.

«Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος που τον Αύγουστο του 2015 το εγκατέλειψαν οι πολέμιοι των μνημονίων και οι θιασώτες του Grexit και ο πρωθυπουργός συνεχώς ανέβαλε αυτό το συνέδριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε κενή θήκη. Από τα πολλά κομματίδια, όπως οι οικολόγοι μαρξιστές, οι τροτσκιστές και οι μεταρρυθμιστές κομμουνιστές, έχει απομείνει μόνο ο Συνασπισμός, εκείνος ο αριστερός πυρήνας, που ηγείτο ο Τσίπρας πριν προχωρήσει σε εκλογική σύμπραξη των δυνάμεων του αριστερού χώρου. Το συνέδριο που θα γίνει στις εγκαταστάσεις σταδίου νότια των Αθηνών απαιτεί από τον πρωθυπουργό μια τεράστια προσπάθεια διαλεκτικής τέχνης. Δηλαδή πως απορρίπτει κανείς την πολιτική λιτότητας, αλλά παρόλα αυτά την ακολουθεί για να αποδείξει ότι αποτυγχάνει επιδιώκοντας παράλληλα την επιτυχία της», γράφει χαρακτηριστικά ο αυστριακός δημοσιογράφος.

Σε άλλο σημείο ο αρθρογράφος υπενθυμίζει τα 300 εκ. ευρώ που ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει προβλέψει στον προϋπολογισμό του 2017 για την ανακούφιση των αδύναμων οικονομικά οικογενειών. «Το ποσό ''ξεθωριάζει''  σε σύγκριση με τις συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεως που θα πλήξουν και πάλι του χρόνου τους  Έλληνες εργαζόμενους» σημειώνει.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ