2016-11-20 23:03:09
Φωτογραφία για 74 παιδιά κακοποιήθηκαν στην Θεσσαλία το 2016
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του συλλόγου το «Χαμόγελο του Παιδιού» Σαράντα μία καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών δέχτηκε τους τελευταίους δέκα μήνες του 2016, το «Χαμόγελο του Παιδιού» στη Θεσσαλία, ενώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι το ποσοστό υπερδιπλασιάστηκε. Σύμφωνα με την ψυχολόγο του οργανισμού Βάσω Χατζή «αφορούσαν 74 παιδιά, τα οποία ήταν θύματα σωματικής και ψυχικής κακοποίησης, είχαν παραμεληθεί ή είχαν εγκαταλειφθεί από την οικογένειά τους», ανέφερε στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα φαινόμενα κακοποίησης παιδιών που πραγματοποιήθηκε χθες στο «Χατζηγιάννειο».

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτά είναι μόνο μερικά από τα περιστατικά παιδικής κακοποίησης. Τα περισσότερα δεν καταγγέλλονται ποτέ, δεν γίνονται ποτέ γνωστά. «Τα θύματα είναι κυρίως παιδιά ηλικιών 7-12 ετών, ακολουθούν οι ηλικίες 0-6 ετών και στη συνέχεια τα παιδιά 13-18 ετών», δηλώνει η Βάσω Χατζή για να προσθέσει ότι «οι περισσότερες καταγγελίες είναι ανώνυμες, αφορούσαν άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος και είτε καλούσαν τη γραμμή 1056 του «Χαμόγελου του Παιδιού» τα ίδια τα παιδιά-θύματα, είτε γείτονες». Τις περισσότερες φορές δεν καταγγέλλουν επώνυμα καθώς φοβούνται, ζητούν οδηγίες και συμβουλές για την αντιμετώπιση της κατάστασης.


Όταν γίνεται καταγγελία στο «Χαμόγελο του Παιδιού», είτε επεμβαίνει απ’ ευθείας σε συνεννόηση με την Εισαγγελία, είτε αναλαμβάνει η Αστυνομία.

Στην ψυχοκοινωνική υγεία των παιδιών, για τη σημασία τόσο των εξαρτήσεων όσο και της κακοποίησης αναφέρθηκε η ψυχολόγος – επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ Λάρισας Ειρήνη Κουφάκη. Παράλληλα, έκανε αναφορά στις δράσεις του Κέντρου και του Εργαστηρίου Ζωής «στόχος μας είναι οι δράσεις αυτές να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο οικογένειας και σχολείου πιο λειτουργικό και δημιουργικό».

Η υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας Σοφία Καστανίδου αναφέρθηκε στη βελτιστοποίηση της επικοινωνίας στην οικογένεια κάνοντας λόγο για αγάπη και σεβασμό «ένα παιδί θα πρέπει να αισθάνεται άξιο θαυμασμού, ενώ οι γονείς πρέπει να θέτουν σαφή όρια, να μην πνίγουν το παιδί. Συγχρόνως όμως δε θέλουμε να γεμίσουμε τους γονείς με ενοχές, πρέπει να ενισχύσουμε τον ρόλο τους».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το «Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο εκστρατείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών.

Για άμεση κοινωνική επέμβαση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν είτε στην εθνική τηλεφωνική γραμμή 1056 είτε στο 2410-560900.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ