2017-01-30 15:17:07
Φωτογραφία για Οι Ρουμάνοι στου δρόμους ενάντια στην κυβέρνηση
Περίπου 40.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Βουκουρεστίου και σε άλλες πόλεις της Ρουμανίας την Κυριακή (29 Ιανουαρίου), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα αμφιλεγόμενα διατάγματα, τα οποία απονέμουν χάρη σε διεφθαρμένους πολιτικούς και αποποινικοποιούν άλλα αδικήματα.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση, περίπου 20.000 ατόμων, πραγματοποιήθηκε στη ρουμανική πρωτεύουσα με πολλές οικογένειες παρούσες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και σκυλιών σε ορισμένες περιπτώσεις. Το πλήθος, ανεμίζοντας εθνικές σημαίες, φώναζε «Ρουμανία ξύπνα», «Κάτω οι κλέφτες» και άλλα συνθήματα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Sorin Grindeanu δημοσίευσε δύο διατάγματα εκτάκτου ανάγκης για να απελευθερώσει κρατούμενους, οι οποίοι εκτίουν ποινές έως πέντε έτη για μη βίαια εγκλήματα.

Εάν εγκριθούν τα διατάγματα, περίπου 2.500 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πολλών εκλεγμένων αξιωματούχων και δικαστικών που είναι πίσω από τα κάγκελα μετά από καταδίκες για διαφθορά, θα απελευθερωθούν. Ο Grindeanu θέλει να εφαρμόσει τα μέτρα μέσω εκτάκτων διαταγμάτων έτσι ώστε να παρακάμψει το Κοινοβούλιο.


Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις αντιτάχθηκε στο προσχέδιο του νόμου.

«Δεν είναι φυσιολογικό να αφήνεις ελεύθερους τους κλέφτες. Είναι ένα κακό μήνυμα για τα παιδιά μας», δήλωσε η Anca, μητέρα δύο παιδιών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Florin Iordache υπερασπίστηκε τις προτάσεις, λέγοντας ότι θα μετριάσουν την πίεση στις υπερπλήρεις φυλακές.

Οι διαδηλωτές στο Βουκουρέστι την Κυριακή πέρασαν μπροστά από το κτίριο του υπουργείου δικαιοσύνης, φωνάζοντας «παραιτηθείτε». Στην πόλη Cluj περίπου 10.000 διαμαρτυρήθηκαν την προηγούμενη Κυριακή. Χιλιάδες περισσότεροι διαδήλωσαν στην στο Σιμπίου και στο Ιάσιο.

Τα προβλεπόμενα μέτρα έχουν έντονα επικριθεί από πολλούς Ρουμάνους αξιωματούχους και θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του γενικού εισαγγελέα Augustin Lazar, την εισαγγελέα για την καταπολέμηση της διαφθοράς Λάουρα Κοντρούτα Κοβέσι, και την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Κριστίνα Ταρτσέα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρακολουθεί στενά τις μεταρρυθμίσεις της δικαιοσύνης στη Ρουμανία, προειδοποίησε για τυχόν προτάσεις που επιδιώκουν να «απονείμουν χάρη σε άτομα τα οποία καταδικάστηκαν για κατηγορίες διαφθοράς».
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ