2017-02-10 09:03:02
Φωτογραφία για Πρόταση μέτρων 2% του ΑΕΠ ετοιμάζουν οι Θεσμοί για να αρθεί το αδιέξοδο
Οι πιστωτές της Ελλάδας αναμένεται να παρουσιάσουν στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα το πλαίσιο των μέτρων που απαιτούνται για να "ξεπαγώσει" η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς το παρατεταμένο αδιέξοδο εγείρει αμφιβολίες για την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει το χρέος της τον Ιούλιο, αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Capital.gr

Η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί στην ελληνική πλευρά ακόμη και την Παρασκευή καθώς επιχειρείται να σημειωθεί πρόοδος πριν τις 20 Φεβρουαρίου, οπότε και θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόταση θα περιλαμβάνει τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων που θα ισοδυναμούν με το 2% του ΑΕΠ και θα ληφθούν εάν η Ελλάδα αποτύχει στους στόχους για το πλεόνασμα που ορίζει το τελευταίο πρόγραμμα στήριξης.

Οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα εξετάσουν το ενδεχόμενο επιστροφής στην Αθήνα για να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους με την ελληνική πλευρά, που θα κριθεί από την απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στην πρόταση.


Όπως σχολιάζει το Bloomberg, η διαμάχη μεταξύ του ΔΝΤ, της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων σχετικά με τους όρους που συνδέονται με την τελευταία διάσωση της Ελλάδας έχει επαναφέρει στο προσκήνιο ανησυχίες σχετικά με τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη. "Ενώ μια ενδεχόμενη συμφωνία είναι το πιο πιθανό σενάριο, η ελληνική κυβέρνηση είναι διχασμένη" τόνισαν οι αναλυτές της Teneo Intelligence Wolfango Piccoli και Carsten Nickel. "Ενώ το υπουργείο Οικονομικών δείχνει να τάσσεται υπέρ μιας γρήγορης συμφωνίας, άλλοι αντιστέκονται και υποστηρίζουν πως η Ελλάδα θα μπορούσε να αποσπάσει μια καλύτερη συμφωνία εάν οι επικείμενες εκλογές στην Ευρώπη αποφέρουν αρνητικές εκπλήξεις που θα τρομάξουν τους Ευρωπαίους ηγέτες και θα τους αναγκάσουν να μαλακώσουν τη στάση τους".

Πηγές εντός και εκτός συνόρων, πάντως, έκαναν εδώ και ημέρες λόγο για επιχείρηση πολιτικών πρωτοβουλιών σε επίπεδο Juncker-Dijsselbloem προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο. Άλλες πηγές του ελληνικού επιτελείου, αναφερόμενες στο σημερινό Euro Working Group, ανέφεραν ότι η λύση είναι πολιτική προσθέτοντας ότι επιχειρείται η εύρεση κοινού τόπου αλλά "προς το παρόν όλα είναι αρκετά απρόβλεπτα".

EWG: Δυνατή μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τις 20 Φεβρουάριου

Στο συμπέρασμα ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι ακόμα δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου κατέληξε το σημερινό EuroWorking Group, παρόλο που δεν έγινε αναλυτική συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα.

Πηγές της ευρωζώνης σχολίαζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι επόμενες μέρες είναι "κρίσιμες", ωστόσο, εάν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ των θεσμών και πολιτική βούληση από την Ελλάδα, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα και μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού είναι τεχνικά δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup του Φεβρουαρίου, αλλά σημειωθεί σημαντική πρόοδος, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην επόμενη συνεδρίαση (20 Μαρτίου), με αυξημένη όμως την πιθανότητα το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών και ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές να δυσκολέψουν περαιτέρω την επίτευξη συμφωνίας.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ