2012-05-20 18:32:43
Φωτογραφία για Ο Ερντογάν και οι «πασάδες» του >Ένας μύθος του Αισώπου έβαλε σε μπελάδες δημοσιογράφο στην Τουρκία
Ομύθος του Αισώπου «Ο λύκος και ο σκύλος» προκαλεί τριβές μεταξύ του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από τη μια και των δημοσιογράφων της αντιπολίτευσης από την άλλη. Η νέα αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο δημοσιογράφος Μπεκίρ Τζοσκούν παρομοίασε τον στρατό της χώρας με σκυλί και κορυφώθηκε με τη δήλωση Ερντογάν ότι η πένα του Τζοσκούν στάζει βρομιά.

Η ιστορία, όπως την έχει αφηγηθεί στη στήλη του ο Τζοσκούν, έχει ως εξής: Ο λύκος παρατήρησε με περιέργεια τον σκύλο που ήταν περιποιημένος, χοντρούλης και κεφάτος. «Πώς σε λένε;», τον ρώτησε. «Πασά», του απάντησε εκείνος. Ο λύκος ζήλεψε το πιάτο του, το κόκαλό του, το δοχείο του για νερό, το μαξιλάρι του. Όταν έφτασε όμως στο λουρί που είχε στον λαιμό, ο λύκος τον ρώτησε με περιέργεια τι είναι εκείνο. Ο σκύλος τού είπε ότι το έχει για να τον σέρνει ο αφέντης του όπου θέλει. Τότε έφυγε λέγοντας: «Δεν θέλω τίποτεαπό αυτά, θα μείνω όπως είμαι»!


Ο Τζοσκούν στο άρθρο του στην εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» διασκεύασε τον μύθο του Αισώπου χωρίς να κάνει κανένα σχόλιο και χωρίς να αναφέρει κανένα άλλο όνομα εκτός από εκείνο του «Πασά». Πασάδες όμως στην Τουρκία αποκαλούνται οι στρατηγοί, ένας τίτλος που αποδόθηκε επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και παρότι σήμερα δεν ισχύει -καταργήθηκε το 1936-εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για τους στρατηγούς. Το άρθρο προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, ειδικά σε μια περίοδο όπου ο Τούρκος πρωθυπουργός φέρεται να έχει ελέγξει πλήρως τον στρατό μετά τις παραιτήσεις πέρυσι τεσσάρων υψηλόβαθμων στρατηγών. Οι φυλακές μάλιστα είναι γεμάτες με εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικούς του στρατού - ανάμεσά τους και ο τέως αρχηγός του στρατού Ιλκέρ Μπασμπούγ. Άλλοι για την υπόθεση Εργκένεκον και άλλοι για το μεταμοντέρνο πραξικόπημα της 28ης Φεβρουαρίου.

 

Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και ο Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκαν για πρώτη φορά στο ίδιο στρατόπεδο και τα έβαλαν με τον Τζοσκούν. Αρχικά το γενικό επιτελείο χαρακτήρισε ατυχή τα δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρονται με προσβλητικό τρόπο σε στρατιωτικούς τίτλους που έφεραν στρατιωτικές προσωπικότητες, ανάμεσά τους και ο Κεμάλ Ατατούρκ. «Τα ηρωικά στελέχη των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι πιστά στις αρχές του Συντάγματος και στο κοινοβουλευτικό καθεστώς και θα συνεχίσουν να υπηρετούν το έθνος», ανέφερε το γενικό επιτελείο. Η αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν ωστόσο ήταν πολύ σκληρή, καλώντας μάλιστα τους στρατηγούς να κινήσουν δικαστικές διαδικασίες εναντίον του δημοσιογράφου της αντιπολίτευσης. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, από την πλευρά του, υπενθύμισε ότι και στο παρελθόν η τουρκική εφημερίδα «Βακίτ», η οποία είχε προσβάλει τον στρατό, αναγκάστηκε να πληρώσει αποζημιώσεις σε 312 στρατηγούς ύψους 614.000 τουρκικών λιρών.

Τον έβαλαν στο στόχαστρο

Ο ΤΖΟΣΚΟΥΝξέσπασε την Κυριακή το απόγευμα σε τηλεοπτική εκπομπή του CΝΝ Τurk, λέγοντας ότι κινδυνεύει ο ίδιος και η οικογένειά του επειδή τόσο ο Τούρκος πρωθυπουργός όσο και το γενικό επιτελείο τον έδειξαν ως στόχο. Ανέφερε μάλιστα ότι θα προσφύγει εναντίον του Ερντογάν δικαστικώς. Ο Τζοσκούν αρνήθηκε ότι στο άρθρο του αναφερόταν στους στρατηγούς. «Εγώ τις Κυριακές γράφω επειδή αγαπώ τα ζώα. Αν για παράδειγμα ονομάσετε έναν σκύλο Μπεκίρ, εγώ δεν ενοχλούμαι», είπε ο Μπεκίρ Τζοσκούν.

 

Πάντως ο συμπολιτευόμενος δημοσιογράφος Αχμέτ Τεζτζάν σχολίασε στο δικό του άρθρο ότι είναι φανερό πως ο Τζοσκούν με το όνομα Πασάς που έδωσε στον σκύλο υπονοούσε τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, Νεσντέτ Οζέλ, «επειδή δεν κάνει πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης». Υπέρ του Τζοσκούν τάχθηκε η Ένωση Δημοσιογράφων με ανακοίνωσή της, αναφέροντας ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός εκδηλώνει την έχθρα του εναντίον των μέσων ενημέρωσης της αντιπολίτευσης χρησιμοποιώντας τον τουρκικό στρατό.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν έρχεται σε αντιπαράθεση με δημοσιογράφους. Η πρώτη ήταν με τον σκιτσογράφο Μούσα Καρτ όταν ανέλαβε την εξουσία.

 

Ο Ταγίπ Ερντογάν τον είχε σύρει στα δικαστήρια για ένα σκίτσο του, αλλά τελικά έχασε τη δίκη. Στην Τουρκία περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι είναι στις φυλακές, αλλά η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που κατηγορούνται για όσα έχουν γράψει. 

http://www.philenews.com/digital/ 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ