2012-05-20 18:56:27
Φωτογραφία για Ενα έγγραφο που έβαλε «φωτιά» στον κ. Καμμένο  Το «Σενάριο Β», η δημοσιοποίηση και οι καταγγελίες περί πλαστογραφίας
Γ. Π. Τερζης

Στις αρχές Απριλίου όταν τα στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων συζητούσαν για τη μορφή ηγεσίας του κόμματος, ο κ. Πάνος Καμμένος είχε εξηγήσει σαφώς γιατί είναι ο ίδιος που πρέπει να ηγηθεί, σε αυτή τουλάχιστον τη συγκυρία. «Εγώ περπατάω άνετα στα λιμάνια και όχι στα σαλόνια...» φέρεται να είπε, «και επειδή η πολιτική αυτή την περίοδο είναι του λιμανιού θα συνεχίσω, μόλις επιστρέψει στα σαλόνια θα παραδώσω σε εσάς». Η ατυχία του κ. Πάνου Καμμένου είναι ότι ούτε ο ίδιος είχε προβλέψει ότι πολύ σύντομα θα καλούνταν να «περπατήσει στα σαλόνια», ακόμη κι αυτά του Προεδρικού Μεγάρου. Και η παρουσία του εκεί έπεισε ότι, αν μη τι άλλο, αυτογνωσία διαθέτει Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών αποτέλεσε δεινή δοκιμασία για την αξιοπιστία του κόμματος, που απέσπασε διψήφιο ποσοστό στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Ο κ. Καμμένος και τα ηγετικά στελέχη (Χρ. Ζώης, Κ. Μαρκόπουλος) βρέθηκαν μπροστά σε ένα δίλημμα. Να επιμείνουν στον χαρακτήρα διαμαρτυρίας και καταγγελίας που είχε το κόμμα ή να επιχειρήσουν μία συγκαλυμμένη στροφή δείχνοντας ότι οι Ανεξάρτητοι μπορεί να λειτουργήσουν και ως θεσμικός παίκτης;


Το «Σενάριο Β» του κόμματος, που ήθελε τους Ανεξάρτητους να παρέχουν στήριξη ή ανοχή σε κυβέρνηση που θα προέκυπτε προκειμένου να αντιμετωπίσει μείζονα εθνική κρίση (πτώχευση, κατάρρευση τραπεζών, εθνική απειλή), εξυπηρετούσε αυτή τη λογική και μάλιστα με διττό στόχο: είτε να καταστήσει τους Ανεξάρτητους κυβερνητικό εταίρο είτε να εκθέσει τη Ν. Δ. για την άρνησή της να συγκροτηθεί κυβέρνηση.

Εκείνο που, προφανώς, δεν υπολόγισαν ο Πάνος Καμμένος και οι συνεργάτες του ήταν ότι το κείμενο μπορούσε να διαρρεύσει και ότι, ασφαλώς, ουδείς ειδικά εκ μέρους της Ν. Δ. - επρόκειτο να τους «χαριστεί». Η δημοσιοποίηση προκάλεσε πανικό και εκεί οι Ανεξάρτητοι έχασαν και τη δεύτερη ευκαιρία, να αναγνωρίσουν δηλαδή την πατρότητα της πρότασης, να εμφανιστούν αξιόπιστοι και, ταυτόχρονα, να εκθέσουν τους... διαρροείς. Οι καταγγελίες περί πλαστογραφίας,... ποντικών στο Προεδρικό Μέγαρο, ακόμη και οικίας στην Πεντέλη από την οποία απεστάλη το εν λόγω έγγραφο προς τους πολιτικούς αρχηγούς δεν αντέχουν κριτικής, ειδικά όταν η Προεδρία επέμεινε σε όλους τους, διπλωματικούς πάντως, τόνους για την ύπαρξη του εγγράφου και την αποστολή του προς τα κόμματα είτε σε φάκελο είτε μέσω του fax του Μεγάρου.

Στη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Καμμένος βρέθηκε αντιμέτωπος με το «Σενάριο Β», την ύπαρξη του οποίου αρνήθηκε, αποφεύγοντας πάντως να προκαλέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια να το διαψεύσει.

Ωστόσο, και η υπόλοιπη παρουσία του στις συσκέψεις στο Προεδρικό δεν μπορεί να περιληφθεί στις ευτυχείς στιγμές του κ. Καμμένου.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ανέβασε το δημόσιο χρέος της χώρας στα... 500 δισ. ευρώ, μόνον και μόνον για να αποκαλυφθεί ότι αναφερόταν στην έκθεση των ξένων έναντι ενός ενδεχόμενου default της Ελλάδας. Κατά τον ίδιο τρόπο άθροισε στο χρέος 122 δισεκατομμύρια, προφανώς από τις εγγυήσεις του κράτους προς τις τράπεζες, καίτοι υπάρχει ρητή αναφορά ότι τα πρώτα «πακέτα στήριξης» δεν υπολογίζονται. «Οχι, κ. Καμμένο! Οχι! Οφείλατε να τα ξέρετε αυτά, είναι στοιχειώδη πράγματα!» ήταν η έντονη αντίδραση του κ. Ευ. Βενιζέλου στους πειραματισμούς Καμμένου με το χρέος.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων ανέδειξε και το «πρόβλημα» των αγροτικών γαιών της Αγροτικής Τράπεζας, τον κίνδυνο δηλαδή απώλειας της αγροτικής γης που έχει δοθεί ως υποθήκη δανειοδότησης, εφόσον «η τράπεζα περάσει μαζί με τα assets της στον μηχανισμό του EFSF», ενώ αυτονοήτως ζήτησε την άμεση ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, παραγνωρίζοντας ότι πλην αυτού απαιτείται και η οριοθέτησή της σε συμφωνία με τα όμορα κράτη. Φυσικά, ζήτησε να θέσουμε βέτο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ που ξεκινάει σήμερα σχετικά με την ένταξη των Σκοπίων, έστω και αν δεν υπήρχε τέτοιο θέμα στην ατζέντα της Συμμαχίας.

http://news.kathimerini.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ