2017-09-01 10:06:44
Φωτογραφία για Στον αέρα η παραχώρηση του Στρατοπέδου «Παύλου Μελά»
■ Δεν εγκρίνει η αποκεντρωμένη διοίκηση την ανταλλαγή με 83 διαμερίσματα του δήμου.

■ Δεν χρειάστηκαν παρά έξι μήνες από την επί­σκεψη Τσίπρα στο «Παύλου Μελά», για να ακυρωθεί η παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου στο δήμο προκειμένου να αξιοποιηθεί υπέρ των δημοτών.

Σε ακύρωση οδηγείται ουσια­στικά η παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» στον ομώνυμο δήμο καθώς ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκη­σης Μακεδονίας - Θράκης Γιάννης Σάββας αρνήθηκε να εγκρίνει τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, με τις οποίες έγινε ανταλλαγή 83 δημοτικών διαμερισμάτων για την παραχώρηση χρήσης του πρώην στρατοπέδου για 99 χρόνια.

Στην τετρασέλιδη απόφαση, την οποία αποκαλύπτει σήμερα η «Μ», αναφέρονται περίπου δέκα λόγοι για τους οποίους κρίνεται ότι η παραχώρηση των διαμερισμάτων στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), σε αντάλλαγμα της παραχώρησης χρήσης του πρώην στρατοπέδου, αντίκειται σε μία σειρά από νόμους, νομολογίες και διατάξεις. Δεδομένου ότι η υπόθεση έχει μεγάλη πολιτική βαρύτητα, καθώς έχει την έγκριση του ίδιου του πρωθυπουργού, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης πετά το μπαλάκι για την τελική κρίση ως προς τη νομιμότητα των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου προς το υπουργείο Εσωτερικών, προς το οποίο διατυπώνει σχετικά ερωτήματα.


Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από χρόνια άγονων προσπαθειών, τον περασμένο Μάρτιο, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έγινε η παραχώρηση χρήσης του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» στον ομώνυμο δήμο για 99 χρόνια. Ως αν­τάλλαγμα ο δήμος παραχώρησε την κυ­ριότητα 83 διαμερισμάτων στο ΤΕΘΑ, προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος ζητούσε μέρος του στρατοπέδου να χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση κα­τοικιών για τους αξιωματικούς. Έτσι βρέ­θηκε ως πιο πρόσφορη λύση αυτή της αν­ταλλαγής.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Στην απόφασή του ο κ. Σάββας σημειώνει εισαγωγικά, επικαλούμενος τον Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα καθώς και αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικράτειας, ότι «δωρεά δημοτικών ακινήτων επιτρέπεται για την εκπλήρωση σπουδαίων κοι­νωφελών σκοπών, συνδεομένων όμως αποκλειστικά και μόνο με την προαγωγή των συμφερόντων και την άμεση ικανοποίηση των αναγκών των κατοίκων του οικείου δήμου». Επιπλέον αναφέρει ότι «η δωρεά ακινήτου είναι επι­τρεπτή για την εκπλήρωση κοινωφελούς σκοπού, συνδεομένου με το δωρηθέν και όχι άλλου ακινήτου».

Περαιτέρω, ως κυριότεροι λόγοι τους οποίους επικαλείται στην απόφασή του ο κ. Σάββας προκειμένου να μην εγκρίνει τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για τη δωρεά των 83 διαμερισμάτων στο ΤΕΘΑ, αναφέρονται οι εξής:

1. «Η υπό κρίση σύμβαση δεν φέρει τα στοιχεία ανταλλαγής ακινήτων» δεδομένου ότι ο μεν δήμος παραχωρεί την κυριότητα των 83 διαμερισμάτων, το δε ΤΕΘΑ μόνο τη χρήση του πρώην στρατοπέδου. Κατά συνέπεια «δεν συνάπτεται αμφιτεροβαρής σύμβαση μεταβίβασης κυριότητας ακι­νήτων». Επιπλέον, στην απόφαση υπογραμμίζεται πως «η χρήση δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ανταλλαγής παρά μόνο η μεταβίβαση ελεύθερης κυριότητας».

2. Ο δήμος δεν φρόντισε προηγουμένως να προχωρήσει σε εκτίμηση της τρέχουσας αξίας των δωρηθέντων διαμερισμάτων «από την οποία να προκύπτει η στάθμιση της ωφέλειας που αποκομίζει ο δήμος με την παραχώρηση της χρήσης του στρατο­πέδου σε σχέση με την απώλεια περιου­σιακών του στοιχείων». Έτσι, «δεν προ­κύπτει εάν τα ανταλλασσόμενα πράγματα είναι καταρχήν ίσης αξίας».

3. Τα 83 διαμερίσματα αποκτήθηκαν από το δήμο μέσω της αξιοποίησης του κοινωνικού συντελεστή. Στην απόφαση σημειώνεται ότι τα ακίνητα αυτά «προορίζονται αποκλειστικά για υλοποίηση στεγαστικών προγραμμάτων ή κοινής ωφέλειας». Προστίθεται πως στις ελεγ­χόμενες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου «δεν είναι σαφής η αιτιολογία ως προς την κοινωφελή αξιοποίηση αυτών με αντάλλαγμα τη χρήση και όχι την κυ­ριότητα ακινήτου».

Η ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Ο συντονιστής της αποκεντρωμένης ζητά από το δήμο Παύλου Μελά «την παροχή σαφών σχετικών διευκρινίσεων με σκοπό την επαρκή και νόμιμη αιτιολογία» των κρινόμενων αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου για την παραχώρηση των 83 διαμερισμάτων. Επιπλέον, αισθανόμενος ότι η ευθύνη μιας ενδεχόμενης απόφασης ακύρωσης της ανταλλαγής τον υπερβαίνει, απευθύνει δύο ερωτήματα προς το υπουργείο Εσωτερικών: αφενός ως «προς τη δυνατότητα και τις προϋποθέσεις δωρεάς των διαμερισμάτων του δήμου στην υπό κρίση περίπτωση» και αφετέρου «λαμβάνοντας υπόψη το χαρακτήρα των διαμερισμάτων ως προϊόντα κοινωνικού συν­τελεστή, εάν δύναται να κριθεί νόμιμη η υπό κρίση σύμβαση δωρεάς».

ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ

Η εξέλιξη αυτή φανερώνει την προχειρό­τητα με την οποία σχεδιάστηκε η παρα­χώρηση του πρώην στρατοπέδου. Σύμ­φωνα, μάλιστα, με πληροφορίες της «Μ», ανάλογη λύση επιχειρήθηκε και το 2010, αλλά απορρίφθηκε τότε από το υπουργείο Εσωτερικών ως μη νόμιμη. Τώρα είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να δώσει «πολιτική λύση», αναζητώντας τρόπους κάμψης ή υπέρβασης των αντιρ­ρήσεων του συντονιστή της αποκεντρωμένης. Ωστόσο υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη σύμβαση ανταλλαγής να σκοντάψει σε κάποιο από τα ανώτατα δικαστήρια σε περίπτωση που υπάρξει σχετική προσφυγή.

Τι λέει ο δήμαρχος Παύλου Μελά

Στο υπουργείο Εσωτερικών πετά ου­σιαστικά το μπαλάκι και ο δήμαρχος Παύλου Μελά. Ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης δήλωσε στη «Μ» ότι «μας ζητήθηκαν από την αποκεντρωμένη κά­ποιες διευκρινίσεις, τις οποίες θα στείλουμε τις προσεχείς ημέρες και νομίζω ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η φόρμουλα της ανταλλαγής «είχε την έγκριση της κυβέρνησης, η οποία εφόσον υπάρξει πρόβλημα θα πρέπει να το λύσει. Άλλωστε έχει υποβληθεί σχετικό ερώ­τημα και προς το υπουργείο Εσωτε­ρικών», ανέφερε ο κ. Δεμουρτζίδης.

Του Νίκου Ηλιάδη

(ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-31/08/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

1) Η αντίδραση της κυβέρνησης επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της «Μ» για το «Π.Μελά»

2) Καμμένος από Θεσσαλονίκη: «83 διαμερίσματα θα φιλοξενήσουν οικογένειες στελεχών ΕΔ σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία» (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ