2017-10-16 18:38:30
Φωτογραφία για ΜΕ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΘΑ ΔΙΝΟΥΝ ΜΕΤΡΗΤΑ ΣΕ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΩ POS
Η τάση αντικατάστασης των κερμάτων και των χαρτονομισμάτων με «ηλεκτρονικό χρήμα» είναι σαφής και αδιαμφισβήτητη στην Ε.Ε. Μια κοινοτική οδηγία, ωστόσο, θα επιτρέπει από τις 13 Ιανουαρίου 2018 στους Ευρωπαίους καταναλωτές να κάνουν αναλήψεις μετρητών από τα ταμεία των καταστημάτων λιανικής πώλησης, κατά τη διάρκεια των πληρωμών τους με κάρτα.

Θα μπορεί, δηλαδή, ο καταναλωτής να ζητεί από τον μανάβη του ή τον κουρέα να του χρεώσει το προϊόν ή την υπηρεσία ακριβότερα και να του δώσει τα υπόλοιπα σε ρευστά. Αγοράζω, δηλαδή, είδη αξίας 12,55 ευρώ και ζητώ από το καταστημα να χρεώσει την κάρτα μου με 20 ευρώ, ώστε να έχω στην τσέπη μου λίγα ψιλά. Η νέα υπηρεσία που καθιερώνει η Ε.Ε. εντάσσεται στο πλαίσιο των λεγόμενων «υπηρεσιών πληρωμών», έχει την ονομασία «cushback», που σημαίνει επιστροφή μετρητών, και αποσκοπεί στην ενθάρρυνση των ανέπαφων πληρωμών με κάρτα ή με κινητό τηλέφωνο. Πολλοί, ωστόσο, άρχισαν ήδη να την κριτικάρουν, αξιολογώντας την ως «αναχρονιστική» και «αντιτιθέμενη στην εθνική στρατηγική πληρωμών»!


Πρόκειται για χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε η Γαλλική Τραπεζική Ομοσπονδία (FBF) για να κατακεραυνώσει την οδηγία των Βρυξελλών. «Άδικα τοποθετήσαμε και συντηρούμε 58.480 ΑΤΜ στη γαλλική επικράτεια;», αναρωτιέται ευλόγως η Ομοσπονδία. «Υποτίθεται ότι εκσυγχρονίζουμε τα μέσα πληρωμών. Για τον σκοπό αυτό έχουμε επενδύσει τεράστια ποσά για να εγκαταστήσουμε POS, συστήματα ανέπαφων πληρωμών... Με το αντιφατικό αυτό κοινοτικό κείμενο πηγαίνουμε κόντρα στο μέλλον», δήλωσε στη «Le Figaro» ο επικεφαλής της FBF Ζερόμ Ραγκενές. Ο Ζερόμ Ραγκενές δεν διστάζει να υποδείξει τους υπεύθυνους για οδηγίες σαν κι αυτήν: Είναι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. «Οι ανάγκες ενός Ευρωπαίου δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τις ανάγκες ενός Γάλλου. Αν είναι δύσκολο να κάνει κανείς ανάληψη μετρητών σε μια χώρα της Ανατολικήκς Ευρώπης, στη Γαλλία είναι πανεύκολο», πρόσθεσε.

Οι Γάλλοι τραπεζίτες φοβούνται ότι η νέα υπηρεσία την οποία θα προσφέρουν οι έμποροι, θα ανταγωνίζεται τις τράπεζες. Αν και η υπηρεσία αυτή θα είναι προαιρετική, ο Ραγκενές αναρωτιέται: «Πόσοι έμποροι θα θελήσουν να την παρέχουν στην πελατεία τους; αλλά και αν οι καταναλωτές θα πάψουν να επιλέγουν τρόπους πληρωμών σύγχρονους και ασφαλείς». Διότι δεν είναι βέβαιο ότι οι έμποροι θα έχουν συμφέρον να εφοδιάζουν με ρευστά τους πελάτες τους.

Σύμφωνα με το διευθυντή της Ομοσπονδίας Εμπόρων και Διανομέων της Γαλλίας Φιλίπ Ζοκέ: «Η οδηγία ανταποκρίνεται σε ένα αίτημα που είχαν διατυπώσει εδώ και καιρό οι επαγγελματίες προκειμένου να ικανοποιούν τις ανάγκες των πελατών τους αλλά και τις δικές τους». Διότι οι έμποροι και οι επαγγελματίες δίνοντας μετρητά έως το πολύ 60 ευρώ μπορούν να εξυπηρετήσουν τον πελάτη τους και ταυτόχρονα να μειώσουν το κόστος διαχείρισης των ρευστών που εισπράττουν, αποφεύγουν δηλαδή τις πολλές επισκέψεις στα τραπεζικά καταστήματα.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα η εφαρμογή της οδηγίας θα είναι ακόμη πιο δύσκολη, αφού δεν είναι τα capital controls το πρόβλημα, καθώς η χρήση πλαστικού χρήματος στη χώρα μας δεν είναι διαδεδομένη όσο στο εξωτερικό. Το μπέρδεμα του εμπόρου και επαγγελματία με την τράπεζα και με την Εφορία θα είναι μεγάλο λόγω της εκτεταμένης αποφυγής κοπής αποδείξεων.

Πιθανότατα οι επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν ευκολότερα το «cashback» θα είναι τα Σούπερ Μάρκετ και τα μεγάλα καταστήματα λιανικής.

''The New Daily Mail'' 

με πληροφορίες από το in.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ