2017-10-24 15:43:10
Φωτογραφία για ''ΙΕΚ Δημοσιογραφίας ΦΑΝΙΟΣ''
Το έχουμε γράψει από το kranosgr ότι χρειάζεται μία συνάντηση όλων των εκπροσώπων τύπου του Στρατού Ξηράς, όπου θα συζητηθούν αρκετά πράγματα και θα δοθούν κεντρικές κατευθύνσεις σε θέματα τύπου.

Ο σχολιασμός εκ νέου σήμερα, γίνεται με αφορμή τα όσα δημοσιογραφικά συνέβησαν επί δύο ημέρες στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών στα Τρίκαλα, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτριου Βίτσα και του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή. 

Το πρώτο περιστατικό αφορά την παρέμβαση του ίδιου του Αρχηγού ΓΕΣ στο κόψιμο της κορδέλας στα εγκαίνια του βρεφονηπιακού σταθμού, αφού είχε δοθεί εντολή από τη Σχολή, να περάσει πίσω από την είσοδο μόνο το κινηματογραφικό συνεργείο του ΣΞ. Με παρέμβαση του Αρχηγού όλοι οι δημοσιογράφοι πέρασαν την κορδέλα και κάλυψαν το ρεπορτάζ. (Διαβάστε ΕΔΩ)

Δυστυχώς η παρέμβαση του Αρχηγού χρειάστηκε ξανά και μάλιστα δύο φορές τη δεύτερη ημέρα κατά την τελετή ορκωμοσίας των πρωτοετών μαθητών
. Για κάποιους λόγους που η Σχολή έκρινε σκόπιμους, φέτος ορίσθηκε ένας μικρός συγκεκριμένος χώρος ο οποίος είχε κλειστεί με σχοινί και στον οποίο θα έπρεπε να στηθούν οι δημοσιογράφοι με τις κάμερες και τις φωτογραφικές μηχανές για να καλύψουν το ρεπορτάζ. Δεν γνωρίζουμε ποιανού ιδέα ήταν αυτό αλλά από το συγκεκριμένο σημείο το μόνο που μπορούσες να φωτογραφήσεις από τα τιμώμενα πρόσωπα, ήταν τον δεξί ώμο της Ειδικής Γραμματέα Καλλιόπης Παπαλεωνίδα. 

Ερχόμενος στο χώρο ο Αρχηγός για την τελετή και βλέποντας το σχοινί και τους δημοσιογράφους έδωσε εντολή να μετακινηθούμε στο χώρο για φωτογραφίες και λήψη βίντεο. Μάλιστα την ώρα που έψαλλε ο Μητροπολίτης Τρίκκης Χρυσόστομος και οι δημοσιογράφοι δυσανασχετούσαν, ο Αρχηγός με δεύτερη παρέμβασή του έδωσε εντολή για ελεύθερη πλέον μετακίνηση και έτσι χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα καλύφθηκε από όλους το ρεπορτάζ. 

Άψογο το προσωπικό που ήταν υπεύθυνο για τον τύπο, ευγενέστατο και αρκετά συνεργάσιμο μαζί μας, αλλά απαιτήθηκε η παρέμβαση του Αρχηγού για να είναι πλήρης η κάλυψη του ρεπορτάζ.

Το παραπάνω δύο συμβάντα δείχνουν την ανάγκη ενός κεντρικού σχεδιασμού και συντονισμού σε θέματα τύπου. Δεν θέλουμε να μπούμε σε σύγκριση αλλά επειδή δεν πέρασαν ούτε είκοσι ημέρες που το είχαμε γράψει (ΕΔΩ και ΕΔΩ) και επειδή όλα πρέπει να λέγονται θα το αναφέρουμε και πάλι. Στην άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ  όπου οι απαιτήσεις από πλευράς ενημέρωσης ήταν αυξημένες, τα πάντα είχαν ρυθμιστεί στην εντέλεια. Μέχρι και διαπιστεύσεις είχαν βγει (για πρώτη φορά) από την 16η Μεραρχία και η παραλαβή τους γινόταν με την επίδειξη αστυνομικής και δημοσιογραφικής ταυτότητας.

Συζητώντας το θέμα με παλαίμαχο δημοσιογράφο του στρατιωτικού ρεπορτάζ, μου έλεγε ότι υπήρχε ένα παλαιό  πρωτόκολλο στις  ΕΔ που όριζε συγκεκριμένο χώρο για τον τύπο, αλλά αυτό ήταν για την εποχή που οι δημοσιογράφοι στεκόταν με τα μπλοκάκια σε ένα σημείο και κρατούσαν σημειώσεις. Οι εποχές άλλαξαν και πρέπει να αλλάξουν και τα πρωτόκολλα εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν. Και εάν υπάρχουν γιατί δεν εφαρμόστηκαν πέρυσι και πρόπερσι; (ευτυχώς βέβαια). Να λοιπόν ένας ακόμη καλός λόγος για κεντρικό συντονισμό και κατευθύνσεις.

Ένα άλλο παράδοξο αφορά την ενημέρωση προς τα ΜΜΕ έντυπα, ηλεκτρονικά και διαδικτύου. Οι σχηματισμοί του Στρατού Ξηράς εκδίδουν ανακοινώσεις για δραστηριότητες όπως αιμοδοσίες, βολές κλπ, τις οποίες αποστέλλουν στα τοπικά ΜΜΕ της περιοχής τους και όχι στις νόμιμες δημοσιογραφικές ιστοσελίδες και ιστολόγια που ασχολούνται με τις ΕΔ, λες και πληρώνει διαφορετική εφορία και ΕΦΚΑ για την επιχείρησή του ο καθένας. 

Για να μη μακρηγορούμε και κουράζουμε με παραδείγματα, διαπιστώνουμε ότι ο Αντιστράτηγος Στεφανής έχει τρεις επιλογές ή να δώσει εντολή να γίνει σύσκεψη όπου θα συζητηθούν όλα τα θέματα τύπου και θα λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν με κεντρικές κατευθύνσεις, ή θα κάνει ο ίδιος το ''διαιτητή'', ή όπου πηγαίνει θα παίρνει μαζί του τον Συνταγματάρχη Φανιό να ρυθμίζει τις καταστάσεις.

''Ένας Φανιός θα τους σώσει και θα μας σώσει τελικά  από τα "δημοσιογραφικά σχοινιά της ενημέρωσης", ο οποίος  είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, έχει δημιουργήσει μία ολόκληρη ''σχολή δημοσιογραφίας'' γύρω από το γραφείο τύπου του ΓΕΣ, αλλά μόνο εκεί''.

''Δημοσιογραφικό ΙΕΚ Φανιός'' λοιπόν με εντατικά μαθήματα, για να ηρεμήσουμε όλοι μας!
kranosgr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ