2021-09-22 11:20:11
Φωτογραφία για Νέο σεμινάριο δημοσιογραφίας: πληροφορία και σύνταξη ρεπορτάζ από την Παρασκευή Βονάτσου στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa

 Μήπως ήρθε η ώρα… να μάθεις να χειρίζεσαι την είδηση;

 

Την Πέμπτη 07 Οκτωβρίου στις 18:00 ξεκινάει το νέο σεμινάριο «δημοσιογραφία: πληροφορία και σύνταξη ρεπορτάζ» με καθηγήτρια την Παρασκευή Βονάτσου ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής “Tabula Rasa” με παρακολούθηση από κοντά ή εξ αποστάσεως. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι’ αυτό βιαστείτε!

 

Λίγα λόγια για το μάθημα:

Η «ανεστραμμένη πυραμίδα» είναι ο θεμελιακός τρόπος με τον οποίο δομείται το δημοσιογραφικό κείμενο: Η είδηση ψηλά, η ανάπτυξη μετά. Ταυτόχρονα, η δόμηση ενός δημοσιογραφικού κειμένου, ιδίως στα έντυπα ΜΜΕ, θυμίζει σενάριο: Πρέπει το ενδιαφέρον του αναγνώστη να κρατηθεί ζωντανό και η αφήγηση να έχει συνοχή και ενάργεια.Η πληροφορία παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη δημοσιογραφία: Το πώς την εντοπίζουμε, πώς την επαληθεύουμε, πώς την αξιοποιούμε και πώς τελικά την αναπαράγουμε.

 

Στα μαθήματα θα «φωτίσουμε» όλη τη διαδικασία λειτουργίας του δημοσιογραφικού χώρου και κάθε σπουδαστής θα μπορέσει να μπει στο ρόλο του δημοσιογράφου. Ακόμη, θα εξετάσουμε το ρόλο των social media, στην ηλεκτρονική κυρίως δημοσιογραφία και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν.Θα μάθουμε να ξεχωρίζουμε ποια είναι τα πιο συνηθισμένα γραμματικά και ορθογραφικά λάθη στη χρήση του λόγου και πώς να τα αποφεύγουμε για να είναι το γραπτό μας άρτιο. Το μαγικό μας ταξίδι στον χώρο της δημοσιογραφίας, θα περιλαμβάνει καλεσμένους από όλο το φάσμα της δημοσιογραφίας, τηλεοπτικούς, «εφημεριδάδες» και όσους έκαναν το πέρασμα από τον έντυπο στον ηλεκτρονικό τύπο.

 

Βασικές ενότητες του σεμιναρίου:

 

·         Χρήση των κοινωνικών μέσων (πχ Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter) για την προώθηση του έργου

·         Διαφορές του δημοσιογραφικού από το λογοτεχνικό ή το επιστημονικό κείμενο.

·         Διαφορές της αίθουσας σύνταξης μιας ιστοσελίδας, ενός τηλεοπτικού σταθμού και μιας εφημερίδας.

·         Πώς «χτίζεται» ένα δημοσιογραφικό κείμενο, πού υπάρχουν οι πηγές και πώς τις εντοπίζουμε.

·         Πώς δημιουργείται το βίντεο στην τηλεόραση.

·         Πόσο διαφορετικό μπορεί να είναι ένα κείμενο που προορίζεται για μια εφημερίδα από ένα κείμενο που είναι για ιστοσελίδα.

·         Διαφορές ενός αρχισυντάκτη σε εφημερίδα ή τηλεοπτικό σταθμό και ενός αρχισυντάκτη σε ιστοσελίδα.

·         Πώς δομούμε τη συνέντευξη, τα είδη των συνεντεύξεων, πώς ζητούνται, πώς γράφονται και πώς «χτίζονται».

·         Οι τίτλοι, στο search engine optimization. Πώς γίνονται πιο «φιλικοί» στη Google και βγάζουν πιο ψηλά στην αναζήτηση το blog μας ή την ιστοσελίδα μας, ώστε να έχουμε περισσότερες επισκέψεις.

·         Οι ειδικότητες στο χώρο της δημοσιογραφίας, η «κλείστρα», ο «σουπερατζής», ο «υλατζής».

·         Οι διαπιστεύσεις, τα είδη του ρεπορτάζ, πώς διανέμονται και πώς προσεγγίζει κάθε διαπιστευμένος τις πηγές του.

·         Οι διαφορές του άρθρου, του ρεπορτάζ, της επιφυλλίδας, του χρονογραφήματος, με παραδείγματα

·         Η δεοντολογία και παραδείγματα παραβίασης και τήρησής της. Τα όρια τα οποία ενίοτε ο δημοσιογράφος καλείται να υπερβεί ή να θέσει.

·         Ερευνητική δημοσιογραφία και περιπτώσεις όπως το περίφημο Watergate καθώς και η συγκλονιστική υπόθεση της Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίτσια.

 

Μέσα από πρακτική εξάσκηση, θα μάθουμε:

·         Πώς να συντάξουμε ένα κείμενο, ανάλογα με το περιβάλλον για το οποίο προορίζεται.

·         Πώς αξιοποιούμε την πληροφορία και πώς ελέγχουμε την αξιοπιστία της.

·         Θα κληθούμε να μπούμε στη θέση ενός διευθυντή ΜΜΕ που έχει μια φωτογραφία στα χέρια του και καλείται να την αξιοποιήσει ή να τη «θάψει».

·         Πώς προσεγγίζουμε τις μαρτυρίες και τους αυτόπτες μάρτυρες για να εμπλουτίσουμε το ρεπορτάζ.

 

Το μάθημα θα γίνεται κάθε Πέμπτη 18:00-20:00 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa", Τριών Ιεραρχών 18-20 Θησείο.

 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να συμπεριληφθεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (distance learning), με παρακολούθηση των μαθημάτων μέσω ενός απλού υπολογιστή, από όποιο μέρος του κόσμου κι αν είστε.

Στο τέλος του προγράμματος, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το εργαστήρι "Tabula Rasa".

Σημείωση: Το πρόγραμμα απευθύνεται για περιορισμένο αριθμό σπουδαστών. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.

Για δηλώσεις συμμετοχής και εγγραφές, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa" στο τηλέφωνο: 213 00 24 291 ή στο 6940 655 331 ή στο e-mail: [email protected]

 

Δείτε όλα τα δημιουργικά σεμινάρια της σχολής, πατώντας εδώ:https://tabula.gr/NEW/?page_id=16110

 

Δείτε τα τμήματα ολοκληρωμένων σπουδών της σχολής, πατώντας εδώ:

https://tabula.gr/NEW/?page_id=16081Πηγή: TVNEA.COM
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ