2017-10-24 18:43:13
Φωτογραφία για «Αντάρτικα» τραγούδια από την ορχήστρα του Σ.Ξ. στην ΛΑΕΔ (ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΕΦ. «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»)
• Χθες στη Λέσχη Αξιωματικών η μπάντα παιάνιζε το «Ήρωες, άπαρτα βουνά», τον κομμουνιστικό «ύμνο» του Πέτρου Πανδή, ενώπιον των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ο (διοργανωτής) Βίτσας χαμογελούσε πονηρά.

• «ΑΝΤΑΡΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ».

• Παιάνιζε στη ΛΑΕΔ το «Ήρωες, άπαρτα βουνά» του Πέτρου Πανδή.

Εάλω και ο Στρα­τός από την ιδεο­ληψία του ΣΥΡΙΖΑ. Σε εκδήλωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, χθες, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενό­πλων Δυνάμεων, υπό την πα­ρουσία του Δημήτρη Βίτσα, η ορχήστρα του Στρατού Ξηράς παιάνιζε το «Ήρωες, άπαρ­τα βουνά», τον κομμουνιστι­κό «ύμνο» του Πέτρου Πανδή. Και αυτό, στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής επε­τείου της 28ης Οκτωβρίου.

Το τραγούδι είναι από τα «Αντάρτικα» και έχει έμμεσες αναφορές στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Το γεγονός ότι ακούγονταν στην αίθου­σα «Τερψιχό­ρη» της ΛΑΕΔ, που ήταν γεμάτη και με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ερμηνεύεται και ως προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να περάσει τα «αριστερά ιδεώδη» στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων
. Γίνεται ξεκάθαρο αυτό από τους στίχους του τραγουδιού που ακούστη­καν. Όσοι δε αναζητήσουν στο διαδίκτυο του τραγούδι διαπιστώνουν πως ανήκει στη συλλογή «Τα Αντάρτικα» και «ντύνεται» με φωτογραφί­ες του Άρη Βελουχιώτη, του Στέφανου Σα­ράφη, της Κυβέρνησης του Βουνού και με πανό στην Αθήνα με την υπογραφή του ΕΑΜ για «Λαϊκά Δικαστήρια».

Οι στίχοι αναφέρουν:

Ήρωες, άπαρτα βουνά. 

Ήρωες, με δώδεκα ζωές. 

Κάστρα του Ολύμπου 

και του Παρνασσού

φαντάσματα, 

ήρωες μες στα χαλάσματα.

Αίματα, κόκκινο νερό, 

αίματα, ποτάμι βουερό, 

πυρ στην Αλαμάνα 

και φωτιά στο Γοργοπόταμο 

και φωτιά στο Γοργοπόταμο. 

Εμπρός, αδέρφια, εμπρός 

κι είναι μαζί μας ο λαός

στα πιο μεγάλα μας 

τα κατορθώματα 

μες στις πέτρες και

στα χώματα.

Θάνατος, μαύρος αδερφός.

Θάνατος, θα γίνω αθάνατος, 

πυρ στην Αλαμάνα 

και φωτιά στο Γοργοπόταμο 

και φωτιά στο Γοργοπόταμο.

Αέρας στις κορφές 

μαύρο φεγγάρι στις καρδιές 

έλα και πάρε μόνος σου 

τη λευτεριά 

με τραγούδια, όπλα

και σπαθιά.

Στα «Αντάρτικα» ανήκουν και πολλά άλλα τραγούδια που γράφτηκαν από ιδεολο­γικά στρατευμένους αγωνι­στές- καλλιτέχνες με σκοπό την προπαγάνδιση του αγώ­να για τη «διπλή λευτεριά».

Στη ΛΑΕΔ, η ορχήστρα του Στρατού έπαιξε άλλα πέ­ντε τραγούδια. Τα «Τούτες τις μέρες», «Μάνα μου, κρύψε το σπαθί», «Με το λύχνο του άστρου», «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» και το «Εμπρός, βοηθάτε».

Το τελευταίο τραγούδι μαζί με το «Ήρωες, άπαρτα βουνά» έκλεισαν την εκδή­λωση, στην οποία έγινε χαι­ρετισμός από τον (διοργανω­τή) Δημήτρη Βίτσα, προβλή­θηκε βίντεο από την απελευθέρωση της Αθήνας και βραβεύτηκαν ήρωες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-24/10/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ