2017-10-27 09:34:13
Φωτογραφία για Ο άνθρωπος που έβλεπε από τα Καρπάθια τον Τιτανικό να βυθίζεται
O Louis M. Ogden ήταν ένας Νεοϋορκέζος κοσμοπολίτης που τον Απρίλιο του 1912 ταξίδευε με τη σύζυγο του, Agatha με το κρουαζιερόπλοιο "Καρπάθια", όταν το πλήρωμα του έλαβε το σήμα κινδύνου από τον καπετάνιο του "Τιτανικού". Ηταν γραφτό του να παρακολουθήσει (μαζί με τους συνεπιβάτες του) από σχετικά κοντινή απόσταση όλο το χρονικό της αγωνίας των επιβατών του τραγικού πλοίου χωρίς να μπορούν να προσφέρουν την παραμικρή βοήθεια σε όσους βυθίζονταν παρά μόνο σε όσους είχαν καταφέρει να επιβιβαστούν σε σωσίβιες λέμβους.

Το παράξενο για επιβάτη εκείνης της εποχής ήταν ότι είχε μαζί του φωτογραφική μηχανή, κάτι που δεν ήταν τότε τόσο διαδεδομένο - πόσο μάλλον για το ευρύ κοινό. Κι όμως, ο εύπορος δικηγόρος Ogden μόλις είχε αποκτήσει μία φωτογραφική μηχανή και την είχε πάρει μαζί του στο ταξίδι για να απαθανατίσει όλες εκείνες τις ωραίες στιγμές που θα ζούσε με τη σύζυγό του. Αντί αυτών, ο Ogden θα έμενε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που απαθανάτισε μερικά από τα τραγικότερα στιγμιότυπα διάσωσης επιβατών του μεγάλου ναυαγίου
. Ο ίιδος δεν απαθανάτισε μόνο την επιχείρηση διάσωσης, αλλά και τη βάρκα Νο 6, στην οποία επέβαινε, η διάσημη για την εποχή της, Margaret Brown. Ο λόγος για τη λεγόμενη κι ως "αβύθιστη Μόλι Μπράουν" για το θάρρος που επέδειξε αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο ηγήθηκε και συντόνισε τις προσπάθειες διάσωσης επιβατών του "Τιτανικού", όταν ακόμη και το πλήρωμα φαινόταν να δειλιάζει και να αρνείται να αναζητήσει επιζώντες στα παγωμένα νερά του βόρειου Ατλαντικού.

Οι φωτογραφίες περιλαμβάνονταν στο λεύκωμα του Louis M. Ogden που βγήκαν σε δημοπρασία στις 25 Οκτωβρίου από τον οίκο Remarkable Rarities μαζί με 500 ακόμη φωτογραφίες και σημειώσεις του δικηγόρου από ταξίδια του στο Αλγέρι, τη Σαχάρα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Αργεντινή, το Γιβραλτάρ, την Ελβετία, την Ελλάδα και την Αυστρία. Όλα αυτά τα ταξίδια έγιναν από το 1911 μέχρι το 1912.

Ο Louis Odgen πέθανε το 1946 και η σύζυγος του μετακόμισε στη Φλόριντα. Εκείνη χάρισε το λεύκωμά του στην οφθαλμίατρό της, η οποία μετά από μερικά χρόνια το χάρισε στο Μουσείο Ocean Liner. Αυτή είναι και η πηγή του υλικού που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των συλλεκτών κυρίως στο φωτογραφικό υλικό του "Τιτανικού".

Όπως εξηγεί ο υπεύθυνος της δημοπρασίας Bobby Livingston, οι φωτογραφίες του Odgen είναι πολύτιμες, όχι μόνο γιατί είναι και οι μοναδικές αποδείξεις των επιχειρήσεων διάσωσης εκείνης της ημέρας, αλλά και γιατί έχουν συλλάβει το τι ακριβώς συνέβη με το παγόβουνο, που κατέστρεψε το μύθο του μεγαλύτερου "θαύματος" της ναυπηγικής της εποχής του.

Το ζεύγος Ogden με τον καπετάνιο του "Καρπάθια"
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ