2017-11-06 10:29:39
Φωτογραφία για Οι Γιατροί ζητούν απόσυρση του Νομοσχεδίου για τον χρόνο εργασίας τους
thebest.gr

Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα την κατάσταση που επικρατεί στα Νοσοκομεία της χώρας, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας αλλά και ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας. Επιτέθηκαν στην κυβέρνηση που, όπως είπαν, δεν κάνει κάτι για την αντιστροφή του κλίματος αλλά και στην Νέα Δημοκρατία την οποία κατηγόρησαν ότι ασχολείται μόνο με ήσσονος σημασία ζητήματα του χώρου της υγείας.

Παράλληλα οι γιατροί κάλεσαν το υπουργείο Υγείας να αποσύρει το νομοσχέδιο για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που είναι μνημονιακή υποχρέωση, καθώς όπως σημειώνουν θα διαλύσει τις ζωές τους.

Μιλώντας στους εκπροσώπους του τοπικού Τύπου της Πάτρας η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέντζιου χαρακτήρισε ζοφερό το τοπίο που επικρατεί στη δημόσια υγεία τα τελευταία χρόνια σημειώνοντας ότι οι γιατροί έχουν κουραστεί ν’ ακούν διαπιστώσεις για την συρρίκνωση του ΕΣΥ και το χαμηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.


«Αναδεικνύεται η απόσταση των δυνατοτήτων της επιστήμης για υψηλού επιπέδου παρεχόμενη υγεία και ατού που παρέχεται σήμερα στην χώρα μας. Από το υπουργείο Υγείας θέλουν επιβράβευση επειδή παρέχονται τα ίδια σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους και όταν τους ρωτήσαμε «τι παρέχετε στους ασφαλισμένους;», η απάντηση ήταν αυτά μπορούμε αυτά κάνουμε», επισήμανε η κυρία Ρέντζιου.

Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ ανέφερε ότι υπήρξε δανεισμός εκ μέρους του Νοσοκομείου Αγ. Ανδρέας της Πάτρας για φάρμακα κι εκτίμησε ότι η ίδια κατάσταση θα συνεχιστεί και το 2018 καθώς υπάρχει «ταβάνι» στα οικονομικά. Παράλληλα έκανε λόγο για μειώσεις στους μισθούς των γιατρών, κλιμακωτά, μέχρι και 100 ευρώ, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα «έκτρωμα» το νομοσχέδιο για την ρύθμιση των ωρών εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσης έκανε λόγο για κλίμα πρωτόγνωρης παραπληροφόρησης από την κυβέρνηση και όχι μόνο, Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται όταν λέει ότι δεν υπάρχουν μειώσεις στους μισθούς των γιατρών (οι οποίες προκύπτουν μέσω της αύξησης στην φορολόγηση) και χαρακτήρισε «εντυπωσιακή» την σιωπή της ΝΔ για το θέμα αυτό.

Ο κ. Παπανικολάου περιέγραψε ως «αντιδραστικό» το Νόμο για το χρόνο εργασίας των γιατρών που έχει προκαλέσει καθολική αντίδραση, καλώντας τον υπουργό Υγείας να τον αποσύρει.

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ, Δημήτρης Ζιαζιάς, σημείωσε ότι το ΕΣΥ παραμένει όρθιο λόγω της αυταπάρνησης των υγειονομικών κι εκτίμησε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης αντί για στήριξή του, γίνεται ότι είναι δυνατόν για την συρρίκνωσή του.

«Την ώρα που έχουμε 50% με 60% αύξηση του κόσμου που προσέρχεται στα δημόσια νοσοκομεία, οι προϋπολογισμοί τους παραμένουν σταθεροί. Οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών αγγίζουν τις 7.000 και δεν έχει υπάρξει καμία απόφαση ενίσχυσής. Η κυβέρνηση κάνει τα ίδια με τους προηγούμενους και παρουσιάζει μια εικονική εικόνα για το ΕΣΥ», ανέφερε ο κ. Ζιαζιάς.

Επίσης προειδοποίησε ότι με τον καινούργιο νόμο για την ιατρική μετεκπαίδευση δεν θα μείνει κανένας νέος γιατρός στην χώρα. «Τα τελευταία χρόνια 800 γιατροί από την Πάτρα έχουν κάνει αίτηση για τα πιστοποιητικά που χρειάζονται για να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό», σημείωσε. Πέραν αυτών τόνισε ότι, οι νοσοκομειακοί γιατροί είχαν προειδοποιήσει για το κενό που θα δημιουργούνταν στην καρδιοχειρουργική κλινική του Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, αλλά δεν ελήφθη κανένα μέτρο.

Τέλος η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας, Άννα Μαστοράκου, υποστήριξε ότι ο Σύλλογος βρίσκεται κοντά στους νοσοκομειακούς γιατρούς διεκδικώντας μαζί τους καλύτερες συνθήκες εργασίας, αμοιβές και στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ