2017-11-06 11:34:18
Φωτογραφία για CNBC: Συμφωνία για S-400 Ρωσίας-Τουρκίας, ίσως δεν τη δούμε ποτέ!
Σιγά μην τέλειωνε τόσο εύκολα το σίριαλ των S-400, επειδή ο επικεφαλής της ρωσικής Rostec αναφέρθηκε για πολλοστή φορά στο ύψος του συμβολαίου και την έναρξη των παραδόσεων σε δυο χρόνια. Η συμφωνία αυτή ίσως δεν ολοκληρωθεί ποτέ, αναφέρει σε νέο δημοσίευμα ένα ξένο μέσο ενημέρωσης, τόσο σημαντικό όσο το αμερικανικό CNBC και ο Τζεφ Ντάνιελς που το υπογράφει.

Ο Αμερικανός αναλυτής παραπέμπει στις δηλώσεις πλειάδας αναλυτών από σημαντικές «δεξαμενές σκέψεις» (think tanks), που εμφανίζονται εξαιρετικά σκεπτικιστές για το μέλλον της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας για το σύστημα, με επιχειρήματα που ναι μεν έχουν γραφτεί, ωστόσο, σημασία έχει τόσο η επιμονή σε αυτά, όσο και το ότι οι Αμερικανοί δεν πίστεψαν ότι τελείωσε η συμφωνία για τους S-400, όπως πιστέψαμε εμείς εδώ στην Ελλάδα, με το «DP» να είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που εξακολουθεί να διατυπώνει αμφιβολίες.


Τα επιχειρήματα των αναλυτών είναι πολλά και αφορούν στις επιπτώσεις που έχει απειληθεί από πλευρά του ΝΑΤΟ ότι θα έχει η Τουρκία εάν αγοράσει S-400, η μη διαλειτουργικότητα με τα δυτικής προέλευσης συστήματα, η προοπτική να απαγορευθεί η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 στην Τουρκία και η απροθυμία των Ρώσων να μεταφέρουν την τεχνολογία των συστημάτων.

Άλλοι πιστεύουν ότι πρόκειται για τουρκική τακτική με στόχο να πετύχει καλύτερη συμφωνία για κάποιο δυτικής προέλευσης σύστημα, κάτι το οποίο αφενός δεν αποκλείεται καθόλου, αλλά αφετέρου ο υπερτονισμός της υποτιθέμενης συμφωνίας εξυπηρετεί και τη Μόσχα, η οποία στόχο έχει να διχάσει το στρατόπεδο του αντιπάλου της (ΝΑΤΟ) με κάθε δυνατό τρόπο.

Το πιο ενδιαφέρον ίσως σημείο του ρεπορτάζ του αμερικανικού CNBC, είναι η ιστορική οπτική που επιχειρούν κάποιοι αναλυτές, οι οποίοι τονίζουν ότι οι αιώνες καταγεγραμμένων σχέσεων Ρώσων και Τούρκων, δεν δικαιολογούν το να γίνει πιστευτό ότι οι δυο χώρες γίνονται σταδιακά… πρώτοι φίλοι, ασχέτως αν η προσωπική χημεία του Ερντογάν με τον Πούτιν είναι καλή.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ