2017-11-30 07:25:17
Φωτογραφία για Γιατί, τελικά, τα smarthphones κάνουν τόσο κακό στην κοινωνική μας ζωή
Το ξέρουμε πως μόλις διάβασες τον τίτλο σίγουρα θα σκέφτηκες «καλά, σιγά το νέο», όμως ερχόμαστε να σου κάνουμε ρελάνς και να ρωτήσουμε: αφού το ξέρεις ότι σου καταστρέφει την κοινωνική ζωή τότε γιατί δεν το αφήνεις στην άκρη ΠΟΤΕ το καταραμένο;

Ηλίου φαεινότερον μεν, το επιβεβαιώνουν κι οι επιστήμονες δε.

O Ryan Dwyer του Πανεπιστημίου British Columbia ήθελε να εξετάσει τις επιπτώσεις που έχει η συνεχής χρήση των smartphones στην κοινωνική μας ζωή. Όπως δήλωσε ο postdoc σπουδαστής στην Psypost: «Θέλαμε να δούμε με ποιον τρόπο και σε ποιον βαθμό επηρεάζουν τις κοινωνικές συναναστροφές μας».

Για να το αποδείξει αυτό ο Dwyer διεξήγαγε δύο διαφορετικές έρευνες, αναρτώντας στη συνέχεια τα αποτελέσματά τους στο Journal of Experimental Social Psychology. Η πρώτη χώριζε τους 300 συμμετέχοντες σε δύο γκρουπ στέλνοντάς τους για φαγητό με τις οικογένειές τους. Το πρώτο γκρουπ είχε τα κινητά πάνω στο τραπέζι. Το δεύτερο γκρουπ τα είχε κρυμμένα.


> Αυτή η γενιά είναι απόλυτα εξάρτημενη από τα smartphones

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν την εμπειρία του φαγητού. Οι απαντήσεις έκαναν φανερό πως ήταν πολύ λιγότερο διασκεδαστική και ότι τα κινητά πάνω στο τραπέζι εύκολα αποσπούσαν την προσοχή των ανθρώπων.

Στην δεύτερη έρευνα 123 άνθρωποι ήταν υπό παρακολούθηση πέντε φορές την εβδομάδα. Τα ίδια κι εδώ: οι συμμετέχοντες ανέφεραν πως δεν συγκεντρώνονταν και ότι είχα πολύ πιο αδιάφορες κοινωνικές επαφές όταν παράλληλα χρησιμοποιούσαν τα smartphones.

Αυτό που έγραψε ο Dwyer στην εργασία του είναι πως τα κινητά έχουν μικρή επίδραση στην κοινωνική μας ζωή, επειδή όμως η επίδρασή τους είναι αθροιστική, οι επιπτώσεις τους τελικά δεν είναι τόσο αμελητέες. Ούτε τόσο ακίνδυνες -αφού μας αποσπούν συνέχεια την προσοχή από την αληθινή ζωή με τις χιλιάδες διαφορετικές online επιλογές που μας δίνουν.

Εκεί που κατέληξε ο Dwyer είναι ότι πρέπει να επανεξετάσουμε ως κοινωνία τους κανόνες καλής συμπεριφοράς όσον αφορά τα smartphones. Γιατί μεταξύ μας τώρα, όταν έρθει ένας φίλος σπίτι δε θα ανοίξουμε την τηλεόραση στη διαπασών και θα τον γράψουμε έτσι δεν είναι; Τότε γιατί να το κάνουμε με τα κινητά; Να ξέρεις δεν τα λέμε μόνο για σένα αναγνώστη αλλά κυρίως και για εμάς που τα γράφουμε.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ