2018-02-08 09:23:30
Φωτογραφία για Τα κινητά τηλέφωνα είναι ασφαλή για χρήση
Οι μελέτες σε 3.000 ζώα από το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ), οι οποίες διήρκεσαν πάνω από δέκα χρόνια και κόστισαν 25 εκατ. δολάρια, θεωρούνται οι πιο εκτεταμένες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σχετικά με τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

 Το πιο ανησυχητικό εύρημα ήταν ότι αρσενικοί αρουραίοι που εκτέθηκαν σε έντονη ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων (RFR), ανέπτυξαν όγκους σε ιστούς που περιβάλλουν τα νεύρα της καρδιάς. Αυτό όμως -για άγνωστους λόγους- δεν συνέβη ούτε στους θηλυκούς αρουραίους, ούτε στα ποντίκια. Επιπλέον, τα επίπεδα έκθεσης των αρουραίων ήταν μεγαλύτερα από το μεγαλύτερο επιτρεπόμενο επίπεδο για τοπική έκθεση των ανθρώπων σε ακτινοβολία κινητών τηλεφώνων. Τα κινητά τηλέφωνα τυπικά εκέμπουν χαμηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων από τα μέγιστα επιτρεπόμενα επίπεδα. Όμως, η έκθεση των αρσενικών αρουραίων, που οδήγησε στην εμφάνιση καρκίνου, ήταν μεγαλύτερη και από αυτά τα μέγιστα επίπεδα. Οι όγκοι που εμφανίσθηκαν, είναι μια σπάνια μορφή, το λεγόμενο κακόηθες σβάννωμα, παρόμοιο με το καλόηθες ακουστικό σβάννωμα. 


Οι μελέτες ανέφεραν ακόμη αυξήσεις στον αριθμό των τρωκτικών με όγκους σε άλλα όργανα (εγκέφαλο, προστάτη, ήπαρ, πάγκρεας κ.α.) σε διάφορα επίπεδα ακτινοβολίας, αλλά οι ερευνητές δήλωσαν ότι «είναι ασαφές αν κάποια από αυτές τις αυξήσεις στους όγκους σχετίζεται με την ακτινοβολία των ραδιοσυχνοτήτων» και πρόσθεσαν ότι το θέμα χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση - κάτι που πάντως αφήνει περιθώρια για κάποια ανησυχία. «

Τα επίπεδα και η διάρκεια της έκθεσης στην ακτινοβολία RFR ήταν πολύ μεγαλύτερα από ό,τι βιώνουν οι άνθρωποι ακόμη και με το υψηλότερο επίπεδο χρήσης του κινητού τηλεφώνου, ενώ εκτέθηκε όλο το σώμα των τρωκτικών. Συνεπώς αυτά τα ευρήματα δεν πρέπει άμεσα να προεκταθούν στη χρήση των κινητών από τους ανθρώπους. Επισημαίνουμε όμως ότι οι όγκοι που είδαμε στις μελέτες μας, είναι παρόμοιοι με αυτούς που στο παρελθόν έχουν αναφερθεί από μερικές άλλες μελέτες σε συχνούς χρήστες κινητών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Τζον Μπούτσερ.

Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ