2018-02-08 15:44:28
Φωτογραφία για Αλλαγή στην διοικητική δομή του Στόλου
Σίγουρα η 23η Ιανουάριου 2018 θα μεί­νει στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού. Την ημέρα εκείνη, μία από τις Διοικήσεις του Αρχηγείου Στόλου καταργήθηκε και μια καινούργια πήρε την θέση της. Καταργήθηκε η Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΔΕΝ) και ιδρύθηκε η Διοίκηση Αεροπορί­ας Ναυτικού. Η ΔΑΝ λοιπόν έχει περισσό­τερες αρμοδιότητες από την προκάτοχό της ΔΕΝ, καθώς εκτός απ’ ότι περιλάμβα­νε αυτή η δεύτερη θα έχει υπό τον άμεσο έλεγχό της και τα αεροπλάνα Ρ-3Β Orion, που παλιότερα υπάγονταν στην 353 Μοί­ρα Ναυτικής Αεροπορικής Συνεργασίας (ΜΝΑΣ). Η μονάδα αυτή ανήκε διοικητι­κά στην Αεροπορία, επιχειρησιακά όμως -όπως ήταν φυσικό- στο Ναυτικό. Με άλ­λα λόγια μια κατάσταση πολύ «Ελληνική»!

Ευτυχώς, αυτά είναι παρελθόν. Η ολο­καίνουργια λοιπόν ΔΑΝ, που θα εδρεύει στην 112 Πτέρυγα Μάχης στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, θα έχει ως υπαγόμενες σε αυτήν μονάδες: 

- α) τη Μοίρα Αεροσκαφών Ναυτικού (MAN) που οι εγκαταστάσεις της και τα αεροπλάνα της θα είναι, επίσης, στην 112 ΠΜ. 


- β) τις δύο Μοίρες Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΜΕΝ/1 και ΜΕΝ/2) που βεβαίως παραμένουν στο Ναυτικό Οχυρό Κοτρωνίου στον Μαραθώνα. 

Εκεί επίσης παραμένουν η Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΒΕΝ) και η Σχολή Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΣΕΝ). Τέλος, θα έχει τον Ελικοσταθμό Αμφιάλης (Ε/Σ Αμφιάλης). Στις σχετικές τελετές, στο Μαραθώνα και την Ελευσίνα παραβρέθηκαν η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ, ο Α/ΓΕΕΘΑ, όλη η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού και ο Α/ΓEA. Εδώ πρέπει να πούμε ότι οι χειριστές των Ρ-3Β θα προέρχονται από την Αεροπορία. Όμως, αυτήν την περίοδο, τρεις Αξιωματικοί του Ναυτικού - Ανθυποπλοίαρχοι - εκπαιδεύονται ως χειριστές αεροπλάνων, με απώτερο σκοπό και εφόσον ακολουθήσουν και άλλοι, η MAN να γίνει πλήρως «ναυτική». Εδώ να σημειώσουμε ένα λάθος που κάνουν όλοι. Χρησιμοποιούν τον όρο «αεροσκάφος» αντί του όρου «αεροπλάνο». Αν κοιτάξουν μια εγκυκλο­παίδεια θα δουν ότι αεροσκάφος σημαίνει το κατασκεύασμα που κινείται στην ατμό­σφαιρα. Σ’ αυτόν τον όρο συμπεριλαμβάνονται και τα αερόστατα και τα αεροπλά­να και τα ελικόπτερα. Αν θέλουν λοιπόν να είναι σωστοί θα πρέπει να πάψουν να θε­ωρούν τον όρο «αεροπλάνο» ως ...μη κα­θώς πρέπει και να αρχίσουν να τον χρησι­μοποιούν κανονικά.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι, στις εν λό­γω τελετές, δεν είχαν προσκληθεί - όπως είναι λογικό και συνέβαινε εδώ και πάρα πολλά χρόνια - οι διαπιστευμένοι στο ΥΕΘΑ δημοσιογράφοι. Η αιτία απλή: το ΥΕΘΑ πίστευε ότι έτσι «έλεγχε την πληροφόρη­ση» και προστάτευε την ΕΑΒ! Γιατί κανονι­κά το παρόν στην εκδήλωση στην Ελευσί­να θα έπρεπε να έδινε και το σημαντικό­τερο αντικείμενο αυτής. Το πρώτο -μερι­κώς εκσυγχρονισμένο- αεροπλάνο Ρ-3Β Orion. Αυτό όμως δεν έγινε λόγω της ... παραγωγικότητας της ΕΑΒ, η οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη να αφήσει τις παλιές τις συνήθειες. Ο επικεφαλής της πάντως -την ίδια ώρα που γίνονταν οι παραπάνω τελετές- έδειχνε πανευτυχής στην κοπή της πίτας της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ). Το κακό είναι ότι και το Πολεμικό Ναυτικό, που πλήττεται άμεσα απ’ αυτές τις καθυστερήσεις, δεν δείχνει να αντιδρά.

(ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-05/02/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ