2018-02-22 22:21:09
Φωτογραφία για Στα χέρια του Τσέχου δισεκατομμυριούχου Kellner η βουλγαρική Nova TV
Σε συμφωνία για την πώληση του Nova Broadcasting Group, του μεγαλύτερου βουλγαρικού ομίλου στον κλάδο των media, κατέληξαν η σουηδική Modern Times Group (MTG) και η τσεχική PPF Group, συμφερόντων του δισεκατομμυριούχου Petr Kellner.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, το PPF συμφώνησε να εξαγοράσει το 95% της Nova Broadcasting Group από την MTG, ενώ το εναπομένον 5% θα αποκτηθεί από την Eastern European Media Holdings. Όπως αναφέρει ο τσεχικός όμιλος στην ανακοίνωσή του, η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται στην έγκριση των ρυθμιστικών αρχών και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως το συνολικό ύψος της συμφωνίας, δημοσιεύματα από τη γειτονική Βουλγαρία κάνουν λόγο για ένα deal της τάξης των 185 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα ποσό σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που είχε καταβάλει η MTG το 2008 για να αποκτήσει την Nova TV. Η σουηδική εταιρεία είχε καταβάλει τότε 620 εκατ. ευρώ για το καλωδιακό κανάλι "New+", καθώς και για το 80% του περιοδικού "Eva" από τον όμιλο Antenna Bulgaria, μελος του Antenna Group.

Η Nova TV είναι ο μεγαλύτερος μιντιακός όμιλος στη Βουλγαρία. Περιλαμβάνει 7 τηλεοπτικά κανάλια και 19 διαδικτυακές εταιρείες και απασχολεί 650 εργαζόμενους. Τα ετήσια έσοδά της το 2017 ανήλθαν στα 100 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά της κέρδη διαμορφώθηκαν στα 19,7 εκατ. ευρώ.

Ο επενδυτικός όμιλος PPF Group που ιδρύθηκε το 1991 από ομάδα επενδυτών με επικεφαλής τον Petr Kellner, δραστηριοποιείται σήμερα σε ποικίλους κλάδους, μεταξύ των οποίων η παροχή τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, οι τηλεπικοινωνίες, ο ασφαλιστικός κλάδος, τα ακίνητα και η βιοτεχνολογία. Διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας ύψους 35 δισ. ευρώ και έχει παρουσία σε μία σειρά ευρωπαϊκών αγορών (Σλοβακία, Ολλανδία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ρουμανία, Ουκρανία), στη Ρωσία καθώς επίσης στις ΗΠΑ και την Ασία.

Το PPF Group στο πρόσφατο παρελθόν είχε υλοποιήσει σημαντικές επενδυτικές κινήσεις και στην Ελλάδα, μετέχοντας στη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ το 2012. Το PPF Group συνεργάζεται με την Emma Omega (συμφερόντων Jiří Šmejc - Emma Capital ) σε ότι αφορά τη διαχείριση της τράπεζας Home Credit, στην οποία κατέχει το 88,62%.

Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, το PPF Group, αναμένεται να αποκτήσει επίσης τον βουλγαρικό τηλεπικοινωνιακό βραχίωνα της νορβηγικής Telenor καθώς επίσης και τις δραστηριότητές της σε Σερβία και Μαυροβούνιο, ενώ δεν αποκλείεται να αποκτήσει και τον ουγγρικό πάροχο. Αν ο Petr Kellner αποκτήσει την Telenor Bulgaria, τον μοναδικό βουλγαρικό πάροχο κινητής που δεν προσφέρει τηλεοπτικές και πολυμεσικές υπηρεσίες, είναι πιθανό να επεκταθεί και στην παροχή αυτών των υπηρεσιών.

Το 98.92% του PPF παραμένει στον έλεγχο του Petr Kellner. Ο 54χρονος επιχειρηματίας, απόφοιτος της Οικονομικής σχολής του Πανεπιστημίου της Πράγας είναι σήμερα ο πλουσιότερος άνθρωπος της Τσεχίας και παραμένει στο τιμόνι του fund επιβλέποντας τη στρατηγική ανάπτυξης και τη μελλοντική του κατεύθυνση.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ