2018-02-25 08:11:14
Φωτογραφία για Ο καινούργιος κόσμος του βυθού…
Οι πειραματικοί τεχνητοί ύφαλοι καινοτομικής τεχνολογίας που έχουν εγκατασταθεί στο Υποθαλάσσιο Βιοτεχνολογικό Πάρκο του ΕΛΚΕΘΕ στη Κρήτη διαμορφώνουν το πλαίσιο για να προχωρήσει η ιδέα των ερευνητών για την επιχειρηματική αξιοποίηση με τους Τεχνητούς Υφάλους και τις Οάσεις Κατάδυσης Αναψυχής Ο Κώστας Ντούνας δεν είναι ο

κλασσικός startuper – Το εντελώς αντίθετο. Και όμως, ο ίδιος θα μπορούσε να δηλώσει –και η δήλωση του να γίνει αποδεκτή- ότι είναι ένας ώριμος έφηβος της νέας επιχειρηματικότητας και μάλιστα, στην αναδυομένη αγορά της γαλάζιας οικονομίας όπου οι δραστηριότητες της θάλασσας και του τουρισμού παντρεύονται με την τεχνολογία και την καινοτομία.

Τον Κώστα τον συνάντησα το πρωί του Σαββάτου στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας) στην 3 ημερη εκδήλωση Match & Develop a Start – up που διοργάνωσαν το πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ / ΙΤΕ και το Bizrupt στο Ηράκλειο της Κρήτης
. Ήταν εκεί για να παρουσιάσει μαζί με ένα συνεργάτη του μια καινούργια, αυθεντικά πρωτότυπη ιδέα που φιλοδοξεί να καθιερωθεί και να αποδώσει τα δέοντα στο επιχειρηματικό πεδίο. Μια ιδέα που έχει να κάνει με χρόνια έρευνας στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας & Υδατοκαλλιεργειών ( Ι.ΘΑ.Β.Β.ΥΚ) στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε). όπου ο Κώστας Ντούνας είναι διευθυντής ερευνών.

Αλλά, ας πάμε στην ιδέα. Η βάση της έχει να κάνει με την «Τεχνητή Οαση Κατάδυσης Αναψυχής» που αποτελεί μια καινοτομική πρόταση του Ινστιτούτου με στόχο τη προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, την αλιευτική διαχείριση και την προώθηση του καταδυτικού τουρισμού στη χώρα μας. Η πρόταση αυτή συνοδεύεται από μια νέα τεχνολογία που βασίζεται στην κατασκευή ειδικών τεχνητών ενδιαιτημάτων από σκυρόδεμα τα οποία προσομοιάζουν σε αισθητική και λειτουργικότητα με τον φυσικό υποθαλάσσιο βράχο.

Με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας ένας σημαντικός αριθμός υποθαλάσσιων θεματικών πάρκων κατάδυσης αναψυχής (οάσεων) θα μπορεί να εγκατασταθεί σε σχετικά μικρές περιοχές του βυθού (20,000 -50,000 τ.μ), σε μικρά βάθη (από 15 μέχρι 30 μέτρα) και κοντά σε κύρια αστικά και τουριστικά κέντρα αξιοποιώντας και αναβαθμίζοντας παράκτιες περιοχές του βυθού που δεν εμφανίζουν ιδιαίτερο οικολογικό, αρχαιολογικό ή αλιευτικό ενδιαφέρον.

Τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας λύσης θα μπορούσαν και μπορούν να είναι πολλαπλά αλλά αφορούν την επόμενη μέρα της εφαρμογής. Μέχρι τότε η ιδέα του Κώστα Ντούνα και των συνεργατών του θα πρέπει να αξιωθεί να λάβει την κατάλληλη μορφή ενός τεχνοβλαστού ( spin off) για να «βγει» και να «περπατήσει» στην αγορά!
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ