2018-02-27 15:43:44
Φωτογραφία για 10307 - Η Αθωνική Πολιτεία στους Εθνικούς Αγώνες
Με ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσίαση του βιβλίου του Γεν. Γραμματέα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Βασιλείου Ν. Πάππα, «Η Αθωνική Πολιτεία στους Εθνικούς Αγώνες (1850-1913). Ιστορία και πολιτισμός του Αγίου Όρους και της Χαλκιδικής από αρχειακές πηγές την περίοδο των εθνικών ανταγωνισμών, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018, ώρα 18.30, στην Αίθουσα διαλέξεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθνικής Αμύνης 4, Θεσσαλονίκη.

Το έργο θα παρουσιάσουν:

Γέροντας Μάξιμος Ιβηρίτης (Νικολόπουλος)

Κωνσταντίνος Χρήστου, Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας Α.Π.Θ.

Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Αν. Καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας Α.Π.Θ.

Την εκδήλωση προλογίζει και συντονίζει:

Γεώργιος Νάκος, Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.

Πρόκειται για μια εμπεριστατωμένη μελέτη στην οποία καταγράφονται άγνωστα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά το δεύτερο ήμισυ του 19ου αι
. μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αι. στο Άγιον Όρος και σχετίζονται με τη προσφορά των μοναχών στου Εθνικούς Αγώνες. Εξ αυτού του κενού η εν λόγω μελέτη συμβάλλει στην αναβίωση της ιστορικής μνήμης, αναδεικνύοντας πρωτογενές αρχειακό υλικό των Αρχείων της Αγιώνυμης Πολιτείας του Άθω που συντάχθηκε κατά την περίοδο 1850-1913. Το υλικό αυτό σχετίζεται με τα σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Μακεδονίας έως την απελευθέρωσή της,  όπως είναι ο Ελληνορωσικός ανταγωνισμός για το Άγιον Όρος, ο Μακεδονικός αγώνας, και οι Βαλκανικοί Πόλεμοι.

http://www.pemptousia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ