2018-03-01 11:06:54
Φωτογραφία για Ανοίγει διάλογος για την κλαδική σύμβαση των νοσοκομειακών ιατρών
Posted By: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus 

Στροφή 180ο στη στάση της απέναντι στο θέμα της υπογραφής νέας κλαδικής συμφωνίας με τους Νοσοκομειακούς Ιατρούς φαίνεται να κάνει η Αριστοτέλους. Μετά από συνεχείς αρνήσεις των επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας στα επανειλημμένα σχετικά αιτήματα των γιατρών, κάτι φαίνεται να άλλαξε και οι δύο πλευρές συναντήθηκαν για να εκκινήσουν τις συζητήσεις. Τι άλλαξε; «Μυρίζει» εκλογές, εκτιμούν κάποιοι Οι εκπρόσωποι των γιατρών είχαν θέσει το θέμα της έναρξης των διαπραγματεύσεων για μια νέα κλαδική συμφωνία, ήδη από το Σεπτέμβριο του 2016 και ξανά το Μάιο του 2017, όταν άνοιξε το θέμα του νόμου περί ωραρίου, αλλά και εκ νέου το Νοέμβριο, όταν ανακοινώθηκε η κατάθεση του νόμου. Κάθε φορά η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εμφανιζόταν αρνητική, μέχρι πρόσφατα, όταν και τελικά αποδέχθηκε το αίτημα της ΟΕΝΓΕ για συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες.

Όπως εκτιμούν στο Virus νοσοκομειακοί γιατροί, μια σειρά από γεγονότα, που φαίνεται να έχουν αποτελέσει τροχοπέδη στα σχέδια της Αριστοτέλους, ώθησε την ηγεσία του Υπουργείου να αναθεωρήσει τη στάση της στο θέμα, αναδύοντας «άρωμα» εκλογών, σύμφωνα με κάποιους. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν συνδικαλιστές, o νόμος περί ωραρίου (το οποίο αποτελεί άλλωστε και θέμα μιας συλλογικής σύμβασης εργασίας) παραμένει ανεφάρμοστος στην πράξη, καθώς αντιδρούν οι γιατροί, οι οποίοι αγανάκτησαν περαιτέρω μετά τις αναδρομικές μισθολογικές μειώσεις που υπέστησαν το 2017 (στη βαθμίδα των Διευθυντών υπολογίζεται στα €135, για τους Επιμελητές Α’ €60-€80, τους Β’ €40-€60 κοκ). Το «χαστούκι» το ΣτΕ για το ιατρικό μισθολόγιο ήρθε να πιέσει περαιτέρω την κατάσταση, ωθώντας την Αριστοτέλους στην απόφαση να ανοίξει το διάλογο για κλαδική συμφωνία.

Έτσι, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας συμφώνησαν στην ανάγκη έναρξης διαπραγματεύσεων για την επίτευξη κλαδικής συμφωνίας.

Το αμέσως προσεχές διάστημα τα όργανα της ΟΕΝΓΕ θα συζητήσουν σχετικά, για να καθορίσουν την στάση τους και για να λάβουν αποφάσεις για τις παραπέρα ενέργειες της ΟΕΝΓΕ. Η Εκτελεστική Γραμματεία αναμένεται να συνεδριάσει εντός της επόμενης εβδομάδας, ενώ το θέμα θα τεθεί και στη Γενική Συνέλευση στο τέλος του μήνα.

Ιατρικό Μισθολόγιο

Ακυρώθηκε η αυριανή Στάση Εργασίας, που είχαν εξαγγείλει οι Νοσοκομειακοί Γιατροί, καθώς δημοσιεύθηκε το πλήρες κείμενο, των 64 σελίδων, της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας για το ιατρικό μισθολόγιο. Τα όργανα της Ομοσπονδίας και οι νομικοί σύμβουλοι μελετούν την απόφαση για να αξιολογηθεί το σκεπτικό και να καθοριστούν οι περαιτέρω ενέργειες. «Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά. Κλιμακώνουμε τους αγώνες για αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών και επαναφορά των μισθών μας και των συντάξεων στα επίπεδα πριν από όλες τις μνημονιακές περικοπές», αναφέρει ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Από την πλευρά του, το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή αναδεικνύει για ακόμη μια φορά την ανάγκη για πιθανή προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια.

«Υπενθυμίζουμε ότι το 2014, πριν την κατάθεση της προσφυγής στο ΣτΕ, η πρόταση του Ενωτικού Κινήματος, η οποία δεν υιοθετήθηκε, όμως, από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, ήταν να γίνουν από τότε προσφυγές τόσο στο ΣΤΕ όσο και στα Διοικητικά Πρωτοδικεία και τα έξοδα των προσφυγών να καλυφθούν όλα από την ΕΙΝΑΠ», αναφέρει στο Virus ο Γ.Γ. της ΟΕΝΓΕ, Π. Παπανικολάου, συμπληρώνοντας, όπως πως τότε «επικράτησε η άποψη για προσφυγή μόνο στο ΣτΕ».

Ωστόσο, η παράταξη επαναφέρει την πρόταση για προσφυγή στα Διοικητικά Πρωτοδικεία σήμερα, εφόσον κριθεί από τους νομικούς συμβούλους ότι είναι απαραίτητη και δυνατή και αυτή «να γίνει ομαδικά, μέσω της ΕΙΝΑΠ, ώστε να μην επιβαρυνθούν με έξοδα οι προσφεύγοντες νοσοκομειακοί γιατροί, αφού άλλωστε το ταμείο της Ένωσης ενισχύεται από τις συνδρομές των μελών της».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ