2018-03-01 14:15:55
Φωτογραφία για Κρήτη: Καθησυχαστικοί οι ειδικοί για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Κρήτη
Έξαρση του φαινομένου της ιογενούς γαστρεντερίτιδας παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας, αλλά και στην Κρήτη με τους γιατρούς όμως να είναι καθησυχαστικοί, συνιστώντας σε όλους να παραμένουν ψύχραιμοι και να απευθύνονται στους ειδικούς.

Καθημερινά αρκετά είναι τα περιστατικά με πολίτες κάθε ηλικίας να μεταφέρονται στο εφημερεύον νοσοκομείο, προκειμένου να λάβουν την απαιτούμενη ιατρική φροντίδα και να ανακουφιστούν από την ασθένεια, που τους ταλαιπωρεί.

“Θύματα” κυρίως της γαστρεντερίτιδας είναι τα μικρά παιδιά, τα οποία λόγω ηλικίας δε μπορούν να διαχειριστούν με τον ίδιο τρόπο όπως τους ενήλικες την ασθένεια και καταλήγουν στο νοσοκομείο για νοσηλεία, λόγω αφυδάτωσης.

Ωστόσο, όπως ενημερώνουν γιατροί από τις παιδιατρικές κλινικές δημόσιων νοσοκομείων της Κρήτης, μιλώντας στο cretapost, η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς και η έξαρση της ασθένειας είναι αναμενόμενη για την εποχή.


Σύμφωνα με τους ίδιους, “δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που παρατηρούνται και φέτος είναι τα αναμενόμενα, που παρουσιάζονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Αιτία των κρουσμάτων αυτών και της εξάπλωσης της ασθένειας είναι ο συνωστισμός πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους, λόγω της χειμερινής περιόδου”.

Όπως επισημαίνουν τα περιστατικά που καταλήγουν να νοσηλευτούν είναι κυρίως μικρά παιδιά, τα οποία λόγω του ότι δε μπορούν να καταναλώσουν τροφές, παθαίνουν γρήγορα αφυδάτωση. “Τα μικρά παιδιά επειδή δεν τρώνε, παθαίνουν πολύ γρήγορα αφυδάτωση και χρειάζεται άμεση ενυδάτωση ο οργανισμός τους. Γι αυτό και καταλήγουν στο νοσοκομείο.

Οι ιώσεις είναι πολλές και εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους και συμπτώματα. Εξάλλου κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά σε αυτές” αναφέρουν οι ίδιοι.

Συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες (συνήθως υδαρείς) και οι έμετοι. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό. Ο πυρετός είναι κατά κανόνα χαμηλός.

Η ταλαιπωρία του ασθενούς μπορεί να διαρκέσει από μία έως 10 ημέρες και τα συμπτώματα διαρκούν 24-48 ώρες

Η γαστρεντερίτιδα χρειάζεται ιδιαίτερη παρακολούθηση για τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους, τους ανοσοκατεσταλμένους, καθώς σε αυτές τις ομάδες εντείνεται ο κίνδυνος της αφυδάτωσης και μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία.

Για να μειωθεί η μετάδοση πρέπει να τηρούνται βασικοί κανόνες υγιεινής στο σπίτι και στον χώρο εργασίας (συχνό και καλό πλύσιμο χεριών, αερισμός των χώρων κ.τ.λ.).
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ