2018-03-01 20:00:26
Φωτογραφία για Το ξέρατε ότι η μελαγχολική μουσική κάνει καλό στο ηθικό μας;
Οι μελαγχολικές μελωδίες φαίνεται να μας παρηγορούν περισσότερο από τις χαρούμενες, όπως δηλώνει και μια γερμανική έρευνα. Οι επιστήμονες βρήκαν το φάρμακο ενάντια στην μελαγχολία, που φυσικά δεν είναι άλλο από τη μελαγχολική μουσική!

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο «Ρlos One», και διεξήχθη από τους Liila Taruffi και Stefan Koelsch, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Βερολίνου, οι οποίοι ειδικεύονται στις αντιδράσεις ανάμεσα στη μουσική, στον εγκέφαλο και τα συναισθήματα.

Οι πανεπιστημιακοί ήθελαν να τους απαντήσουν σε μια απλή ερώτηση: «Γιατί ακούμε και εκτιμούμε την καταθλιπτική μουσική, εφόσον η μελαγχολία είναι ένα συναίσθημα που κατά κύριο λόγο θέλουμε να αποφύγουμε;». 772 εθελοντές έλαβαν μέρος στην έρευνα, 50 μουσικά όργανα χρησιμοποιήθηκαν καθώς και όλα τα είδη μουσικής.

Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν παράδοξο: η πλειοψηφία των συμμετεχόντων δήλωσε ότι αισθανόταν πολύ καλύτερα μετά το άκουσμα της μουσικής. Το 76% επιβεβαίωσε ότι ένιωσε ένα θετικό συναίσθημα νοσταλγίας, ενώ το 44,9% ένιωσε μια λύπη. Οι περισσότεροι εθελοντές ανέφεραν μάλιστα αισθήματα θαυμασμού και ανακούφισης μετά το πείραμα, ενώ άλλοι είπαν ότι η θλιβερή μουσική διεγείρει τη φαντασία τους και εμπνέει τη δημιουργικότητά τους.


Οι ερευνητές αποδίδουν αυτά τα θετικά συναισθήματα στην καθαρτική επίδραση που ασκεί αυτό το είδος μουσικής. Τα αισθήματα συμπάθειας και συμπόνιας που προκαλεί η μουσική έχουν απελευθερωτική επίδραση στα έντονα συναισθήματα.

Φυσικά τα αποτελέσματα διαφοροποιούνται ανάλογα με τον χαρακτήρα του καθενός. Οι συναισθηματικά ασταθείς χαρακτήρες επηρεάζονται πολύ περισσότερο από αυτό το είδος μουσικής, σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Πηγή 

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ