2018-04-24 09:26:48
Φωτογραφία για Σοβαρά επεισόδια μεταξύ κατοίκων και λαθρομεταvαστώv στη Λέσβο. Συνελήφθησαν 120 αλλοδαποί και 2 αλληλέγγυοι [Βίντεο]
Σοβαρά επεισόδια μεταξύ κατοίκων και λαθρομεταvαστώv στη Λέσβο..

Συνελήφθησαν και οι 120 ενήλικες λαθρομετανάστες και πρόσφυγες που σήμερα το πρωί βρισκόταν στην πλατεία Σαπφούς την οποία και είχαν καταλάβει από το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης.

Το άρθρο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση:

Οι αλλοδαποί αυτοί στη πλειοψηφία τους Αφγανοί αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απείθειας και της παράνομης κατάληψης δημόσιου χώρου.

Μαζί με τους 120 συνελήφθησαν και δυο Έλληνες κατά πληροφορίες αλληλέγγυοι σε αυτούς που βρισκόταν το πρωί στην πλατεία.

Στο σύνολο τους οι παραπάνω κρατούνται σε χώρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου όπου κι οδηγήθηκαν αμέσως μετά την μετακίνηση τους από το κέντρο της πόλης. Μαζί τους ήταν και μεγάλος αριθμός ανηλίκων παιδιών τους με τα οποία είχαν κάνει κατάληψη στην πλατεία.

Της τελικής επιχείρησης της Αστυνομίας, είχε προηγηθεί η μετατροπή, καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, σε πεδίο μάχης της πλατείας Σαπφούς και της Μυτιληνιάς προκυμαίας, καθώς και των σοκακιών του ιστορικού κέντρου της πόλης.


Ομάδες νεαρών, κυρίως ακροδεξιών, επιχειρούσαν όλη νύχτα με σχέδιο και στόχο να διασπάσουν τον κλοιό που είχαν αναπτύξει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις γύρω από την ομάδα των προσφύγων και των λαθρομεταναστών.

Υπό ιαχές όπως «κάψτε τους ζωντανούς», ναυτικές φωτοβολίδες, κροτίδες, πέτρες από ξηλωμένα λιθόστρωτα και παρτέρια της πλατείας, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα εκσφενδονίζονταν εναντίον των αλλοδαπών οι οποίοι μαζί με άλλους πρόσφυγες και λαθρομετανάστες που κατέβηκαν στην πλατεία από τον καταυλισμό της Μόριας, σχημάτισαν τριπλές κυκλικές ανθρώπινες αλυσίδες προκειμένου να αμυνθούν. Ενώ έβαλαν στο κέντρο τους γυναίκες και παιδιά που συμμετέχουν στη κινητοποίηση, απλώνοντας πάνω από τα κεφάλια τους βρεγμένες κουβέρτες.

Οι ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας παρατάχθηκαν αρχικά μεταξύ των ντόπιων και των προσφύγων και λαθρομεταναστών, ενώ μια ακόμα διμοιρία των ΜΑΤ τους περικύκλωσε.

 Σε ενίσχυση των προσφύγων και των λαθρομεταναστών, εξάλλου, είχαν σπεύσει πολίτες του αριστερού και του αντιεξουσιαστικού χώρου, καθώς και ομάδα αλληλέγγυων.

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 20.00 το βράδυ της Κυριακής, αμέσως μετά την καθιερωμένη από στρατιωτικό άγημα υποστολή της σημαίας σε παρακείμενο στην πλατεία Σαπφούς χώρο.

Εκεί είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πολιτών σε ένδειξη συμπαράστασης στους κρατούμενους στις τουρκικές φυλακές Έλληνες στρατιωτικούς. Μετά το πέρας της τελετής, η μεγάλη πλειονότητα των συγκεντρωμένων αποχώρησε, αλλά περίπου 200 άτομα κινήθηκαν προς την πλατεία απαιτώντας την εκκένωση της από τους λαθρομετανάστες.

Γύρω στις 22.00 οι συγκεντρωμένοι που ως τότε προσπαθούσαν απλά να απωθήσουν τους αστυνομικούς, ενισχύθηκαν από ομάδες νεαρών από χωριά του νησιού, οι οποίοι κλήθηκαν μέσω της σελίδας σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτοί άρχισαν αληθινή επιχείρηση εναντίον των αστυνομικών, ανάβοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων τους οποίους κυλούσαν προς τους αστυνομικούς, ενώ πίσω από τους κάδους εκσφενδόνιζαν φωτοβολίδες και βεγγαλικά με στόχο τους πρόσφυγες και τους λαθρομετανάστες.

Κάποια στιγμή περί τις 23.00 επιχείρησαν κυκλωτική κίνηση, επιτιθέμενοι από τη μεριά της αγοράς, οπότε και μετατράπηκε σε πεδίο μάχης ολόκληρη η πλατεία Σαπφούς και η προκυμαία Μυτιλήνης.

Η αστυνομία έκανε τότε για να περιφρουρήσει τις ζωές και την ασφάλεια των αλλοδαπών, χρήση δακρυγόνων.

Στη 01.00 τα επεισόδια μεταφέρθηκαν από την προκυμαία της Μυτιλήνης μέχρι το ιστορικό Δημαρχείο της πόλης και στα γύρω στενά. Έβαλαν φωτιά σε κάδους στήνοντας με αυτούς οδοφράγματα στις αστυνομικές δυνάμεις και διακόπτοντας την κυκλοφορία σε όλο το λιμάνι.

Περίπου στις 03.00, απωθήθηκαν από τον χώρο της πλατείας αλληλέγγυοι,αλλοδαποί και κάποιοι ντόπιοι, που συνέχιζαν τον ιδιότυπο ανταρτοπόλεμο τους με την Αστυνομία.

Στελέχη του Λιμενικού Σώματος καταδίωξαν ομάδα 15 ατόμων αγνώστου ταυτότητας, που κατευθυνόταν στο χώρο των επεισοδίων με ρόπαλα. Ενώ ο καταυλισμός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας είχε τεθεί σε επιφυλακή για την πιθανότητα αντιπερισπασμού.

Στις 05.20 σήμερα άρχισε η επιχείρηση της αστυνομίας για τη μεταφορά των αλλοδαπών στη Μόρια.

 Στις 05.30, όλα είχαν τελειώσει.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων υπήρξαν πολλοί τραυματισμοί, κυρίως λαθρομεταναστών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο για να τους προσφερθούν φροντίδες.

Στην πλατεία Σαπφούς έφτασε από την πρώτη στιγμή των γεγονότων και παρέμεινε εκεί όλη τη διάρκεια της νύχτας ο Εισαγγελέας υπηρεσίας Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου συλλέγονται στοιχεία κυρίως από το διαδίκτυο για να ταυτοποιηθούν όσοι πρωταγωνίστησαν και συμμετείχαν στα χθεσινά επεισόδια σε βάρος της Αστυνομίας και των αλλοδαπών.

Τέλος, σε 30 ανέρχονται οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν χθες το βράδυ στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Στην πλειοψηφίας τους με θλαστικά τραύματα στο κεφάλι από πέτρες που πετούσαν οι επιτιθέμενοι και οι υπόλοιποι με αναπνευστικά προβλήματα λόγω ρίψης δακρυγόνων.

Από τους τραυματίες που τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν, οι τρεις ανήκαν στις ομάδες των επιτιθέμενων πολιτών και οι υπόλοιποι ήταν αλλοδαποί.
eglimatikotita
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ