2018-05-04 09:07:14
Φωτογραφία για Κύπρος: Ουρανοξύστες παντού υπό προϋποθέσεις
O διευθυντής Πολεοδομίας αποκτά πλέον ευρείες εξουσίες με στόχο να ασκηθεί έλεγχος όσον αφορά στην αδειοδότηση   ουρανοξυστών αφού μπορεί να επιτρέψει  ανέγερση τους ακόμη και πλησίον αρχαιολογικών χώρων ενώ η  άποψη που επικρατούσε ότι κυρίως κατασκευάζονται στα κέντρα των πόλεων ανατρέπεται αφού υπό προϋποθέσεις μπορούν να ανεγερθούν σχεδόν παντού. Θα μπορούν επίσης να κτίζονται ακόμη και πλησίον περιοχών Ειδικού Χαρακτήρα.

Αυτό τουλάχιστον συνάγεται από  το Διευκρινιστικό Πλαίσιο των Γενικών Αρχών και Προϋποθέσεων για Ανέγερση Ψηλών Κτηρίων στις Αστικές Περιοχές των Τεσσάρων Μεγάλων Αστικών Συγκροτημάτων» που εγκρίθηκε στις 25 Απριλίου.

Η εκπόνηση του «Διευκρινιστικού Πλαισίου» κρίθηκε απαραίτητη λόγω της αναρχίας που δημιουργήθηκε με αποτέλεσμα να υποβάλλονται αιτήσει σωρηδόν για κατασκευή ουρανοξυστών σε κάθε προσφερόμενο σημείο.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται «οργασμός» στις αιτήσεις που θα υποβληθούν δεδομένου ότι όσοι πρόλαβαν να υποβάλουν ήδη αίτηση, φαίνεται ότι θα αντιμετωπιστούν  ευνοϊκότερα, όπως προκύπτει και από αναφορές στο «Διευκρινιστικό Πλαίσιο»
. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως κάποιοι έσπευσαν αν υποβάλουν αιτήσεις έχοντας προφανώς υπόψιν, πως μετά την υποβολή ή και κατ΄ αρχήν έγκριση των αιτήσεων θα είναι δύσκολο αυτές να απορριφθούν. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί και εξετάζονται 40 αιτήσεις για ανέγερση ουρανοξυστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ουρανοξύστες και πύργοι παντού

Στο «Διευκρινιστικό Πλαίσιο» και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο «Γενικές Παραδοχές» αναφέρονται και τα εξής:

- Μέχρι τη δημοσίευση της τέταρτης τακτής αναθεώρησης των Τοπικών Σχεδίων των τεσσάρων μεγάλων αστικών συγκροτημάτων, αιτήσεις για ανέγερση ψηλών κτιρίων θα αξιολογούνται από την Πολεοδομική Αρχή και τον Διευθυντή Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως κατ’ αξία, ανάλογα με την περιβαλλοντική περιοχή όπου προτείνονται και την απόσταση από το καθορισμένο Αστικό Κέντρο, το μέγεθος του τεμαχίου και τις δυνατότητες ένταξης πολυώροφου κτιρίου χωρίς επηρεασμό των ανέσεων παρακείμενων ιδιοκτησιών και χρήσεων, τη φέρουσα ικανότητα των υποδομών της πόλης, τη θέση του τεμαχίου στον ευρύτερο χώρο, την τοπογραφία, την προσβασιμότητα του και τις συνθήκες προσπέλασης, και τα περιβαλλοντικά δεδομένα.

- Η ανέγερση ψηλών κτιρίων θα επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο σε ιδιοκτησίες με κατάλληλα χαρακτηριστικά, ως περιγράφεται στο παρόν Πλαίσιο, οι οποίες εμπίπτουν στις περιοχές των Αστικών Κέντρων, και θα αποθαρρύνεται στις υπόλοιπες περιοχές των Τοπικών Σχεδίων στην περιφέρεια, όπου κατά κανόνα το περιβάλλον χαρακτηρίζεται από οικοδομές μικρού ύψους και χαμηλής πυκνότητας. Σημειώνεται ότι η συσσώρευση ψηλών κτιρίων, ιδιαίτερα εκτός Αστικού Κέντρου, κρίνεται ότι αποτελεί αρνητική πολεοδομική παράμετρο, και κατά συνέπεια η ύπαρξη τέτοιας αδειούχας οικοδομής δεν αποτελεί τεκμήριο για αδειοδότηση νέου ψηλού κτιρίου στην εγγύς περιοχή.

- Αιτήσεις στην περιφέρεια θα αξιολογούνται με αυστηρότητα και νοουμένου ότι δεν δημιουργούνται συσσωρευτικές επιπτώσεις, και θα εγκρίνονται μόνο στις περιπτώσεις που προκύπτουν από τα ειδικά δεδομένα της υπό ανάπτυξη ιδιοκτησίας και της ίδιας της προτεινόμενης ανάπτυξης, αλλά και την αρχιτεκτονική προσέγγιση, η οποία θα πρέπει να είναι εξαιρετική (exceptional).

- Εκκρεμούσες Αιτήσεις Όσον αφορά τις αιτήσεις που ήδη υποβλήθηκαν και εκκρεμούν για μεγάλο χρονικό διάστημα στις Πολεοδομικές Αρχές, το παρόν Διευκρινιστικό Πλαίσιο των Γενικών Αρχών και Προϋποθέσεων θα εφαρμόζεται λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που παρήλθε από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, τυχόν συγκεκριμένη δέσμευση της Πολεοδομικής Αρχής, το εύρος των θετικών επιπτώσεων της ανάπτυξης και του ανταποδοτικού οφέλους στην περιοχή στην οποία εντάσσεται, αλλά και ιδιαίτερα την ποιότητα του σχεδιασμού.

Βασικές παράμετροι αξιολόγησης

Ο Διευθυντής Πολεοδομίας θα ασκεί τη διακριτική του ευχέρεια σε σχέση με αίτηση για ανέγερση κτιρίου με αριθμό ορόφων πέραν των δύο από τον ανώτατο επιτρεπόμενο, λαμβάνοντας υπόψη, ανάλογα και με την έκταση της υπέρβασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα ψηλότερα κτίρια στην Κύπρο - Μέχρι πού φτάνουν

- Επιπλέον, για να διασφαλισθεί η ένταξη του ψηλού κτιρίου στον περιβάλλοντα χώρο και η ουσιαστική συμβολή του στην εικόνα της πόλης και στην αναβάθμιση των συνθηκών στη φιλοξενούσα περιοχή, και να διασφαλίζεται ο μη δυσμενής επηρεασμός των ανέσεων των γειτονικών ιδιοκτησιών, περιοχών και χρήσεων, η υπό ανάπτυξη ιδιοκτησία/ τεμάχιο ανάπτυξης θα πρέπει να διαθέτει όλα τα πιο κάτω χαρακτηριστικά:

• Κατάλληλη θέση στο Αστικό Κέντρο, ή και εγγύτητα με αυτό, ή θέση στον ευρύτερο αστικό ιστό που να διασφαλίζει τη δυνατότητα δημιουργίας ειδικών μορφών σύνθεσης

• Ικανοποιητικό μέγεθος τεμαχίου ώστε να διασφαλίζεται η άνετη ένταξη ψηλού κτιρίου σε μεγάλης κλίμακας ανοικτούς χώρους, χωρίς επιπτώσεις στις πέριξ ιδιοκτησίες

• Γεωμετρικά χαρακτηριστικά που να διασφαλίζουν την άνετη ένταξη ψηλού κτιρίου και την προβολή του

• Κατάλληλες χρήσεις και χαρακτηριστικά ανάπτυξης των συνορευουσών ιδιοκτησιών

• Δυνατότητα διασφάλισης μεγάλων αποστάσεων από τα σύνορα

• Χαρακτηριστικά και ιεράρχηση δρόμου στον οποίο εφάπτεται η ιδιοκτησία

• Γειτνίαση με δημόσιες και άλλες σημαντικές χρήσεις και λειτουργίες στην ευρύτερη περιοχή.

Επιδιώκεται αύξηση πυκνότητας

Ο Διευθυντής Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως θα ασκεί τη διακριτική του ευχέρεια για ανέγερση ψηλών κτιρίων ειδικά εντός των καθορισμένων Αστικών Κέντρων, όπου επιδιώκεται η αύξηση της πυκνότητας, η δημιουργία σύγχρονων τοπόσημων και σημείων ενδιαφέροντος, και ελκυστικών δημόσιων χώρων που θα συμβάλουν στην αναζωογόνηση της ζωής της πόλης.

Ο Διευθυντής Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως θα ασκεί τη διακριτική του ευχέρεια με ιδιαίτερη αυστηρότητα στις περιπτώσεις αιτήσεων για ανέγερση ψηλών κτιρίων εκτός των Αστικών Κέντρων, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των κριτηρίων και παραμέτρων του παρόντος Πλαισίου, περιλαμβανομένου του κριτηρίου της απόστασης από τα όρια του Αστικού Κέντρου.

Ψηλά κτήρια σχεδόν παντού υπό προϋποθέσεις

Στο σχετικό κείμενο γίνεται αναφορά στις περιοχές που μπορεί να εγκριθεί η ανέγερση ψηλών κτηρίων ως ακολούθως:

- Εμπορικές και Τουριστικές Ζώνες, ή Ζώνες Κατοικίας/ Γραφείων: Ο Διευθυντής Πολεοδομίας θα ασκεί τη διακριτική του ευχέρεια για δυνατότητα ανέγερσης ψηλού κτιρίου σε Εμπορικές και Τουριστικές Ζώνες, ή σε Ζώνες Κατοικίας/ Γραφείων για τις επιτρεπόμενες σε αυτές χρήσεις, μόνο στις περιπτώσεις που η υπό ανάπτυξη ιδιοκτησία διαθέτει άμεση πρόσβαση από καθορισμένο δρόμο πρωταρχικής σημασίας (ή όπου έχει άμεση σχέση με αυτόν), λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των παραμέτρων του παρόντος Πλαισίου.

- Οικιστικές Ζώνες Κατά κανόνα, εκτός Αστικού Κέντρου: Στις περιπτώσεις αιτήσεων για ανέγερση ψηλών κτιρίων σε Οικιστικές Ζώνες, η άσκηση της διακριτικής ευχέρειας του Διευθυντή δεν θα είναι δυνατή. Εξαίρεση αποτελούν οι περιοχές όπου ο Διευθυντής Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των παραμέτρων του σχετικού πλαισίου, κρίνει ότι κυρίως λόγω του μεγάλου μεγέθους του τεμαχίου, της θέσης του στον αστικό ιστό ή/ και άλλων παραμέτρων, δεν προκύπτει ουσιαστικός επηρεασμός των ανέσεων των περιοίκων (σκίαση μόνο εντός της υπό ανάπτυξη ιδιοκτησίας), ή του περιβάλλοντος, ή όπου η περιοχή έχει αποκτήσει διαχρονικά, ή και θα αποκτήσει, λόγω εγκριμένων χρήσεων και λειτουργιών, άλλη φυσιογνωμία και χαρακτήρα, και νοουμένου ότι η ιδιοκτησία εφάπτεται σε δρόμο πρωταρχικής σημασίας ή έχει άμεση σχέση με αυτόν.

- Αρχαιολογικές Περιοχές και Άλλες Ευαίσθητες Περιβαλλοντικά Περιοχές:

Σε περίπτωση υποβολής αίτησης για ανέγερση ψηλού κτιρίου στο ευρύτερο περιβάλλον αρχαιολογικών χώρων/ περιοχών, ή και μεμονωμένων Αρχαίων Μνημείων, καθώς και άλλων περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών, ο Διευθυντής Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως θα ασκεί τη διακριτική του ευχέρεια με ιδιαίτερη αυστηρότητα και εφόσον διασφαλίζεται πρωτίστως η προβολή, η προστασία και ο μη δυσμενής επηρεασμός των περιοχών αυτών, και το ψηλό κτίριο δεν υποβαθμίζει τον περιβαλλοντικό και πολιτιστικό τους πλούτο, και λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των παραμέτρων του παρόντος Πλαισίου.

- Περιοχές Ειδικού Χαρακτήρα: Η διακριτική ευχέρεια του Διευθυντή για την ανέγερση ψηλού κτιρίου δεν ασκείται εντός Περιοχών Ειδικού Χαρακτήρα (ΠΕΧ). Ο Διευθυντής Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως δυνατόν να ασκεί τη διακριτική του εξουσία για την ανέγερση ψηλού κτιρίου σε ικανοποιητική απόσταση από το όριο της ΠΕΧ, εφόσον διασφαλίζεται ο μη δυσμενής επηρεασμός της και λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των παραμέτρων του «Διευκρινιστικού Πλαισίου».

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Η παρούσα διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης αιτήσεων για ανέγερση ψηλών κτιρίων, μέχρι τη δημοσίευση σχετικής Εντολής του Υπουργού Εσωτερικών, με βάση το άρθρο 6 του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου, και την αναθεώρηση και δημοσίευση των νέων Σχεδίων Ανάπτυξης περί τα μέσα του 2020, στόχο έχει, σύμφωνα με το «Διευκρινιστικό Πλαίσιο» τη διασφάλιση συνεπούς χειρισμού και επίτευξη θεμιτού αποτελέσματος προς όφελος του συνόλου της πόλης.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ