2018-05-07 11:32:30
Φωτογραφία για Ο άγνωστος «πόλεμος» του Ερντογάν
► Αλωνίζουν οι πράκτορες. 

► Πολλά από τα αλιευτικά σκάφη που κατά καιρούς προκαλούν προβλήματα και ένταση, ειδικά ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης είναι «ψαράδικα της ΜΙΤ», τα οποία έχουν εντοπιστεί από τις Ελληνικές Αρχές. 

► Προβοκάτσιες με πράκτορες της ΜΙΤ στήνουν οι Τούρκοι. Τι λένε οι επιτελείς του Πενταγώνου για το επεισόδιο του τουρκικού εμπορικού πλοίου με την κανονιοφόρο «ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ» 

Η ΜΙΤ, η τουρκική μυστική υπηρεσία, βγήκε «παγανιά» στο Αιγαίο. Το επεισόδιο με το τουρ­κικό εμπορικό πλοίο που «επακούμβησε» με την κανονιοφόρο «ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ» του ελληνικού στό­λου, ήρθε να επιβαρύνει περαιτέρω τις ελληνοτουρκικές σχίσεις και να προκαλέσει εκ νέου συναγερμό στις Ένοπλες Δυνάμεις. 

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα ξημερώματα της Παρασκευής ο ίδιος ο ΥΕΘΑ και Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων βρέθηκαν στα υπόγεια του ΥΠΕΘΑ, στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, για να έχουν από πρώτο χέρι εικόνα σχετικά με το επεισόδιό ανοιχτά της Μυτιλήνης. 


Αν και από την πρώτη στιγμή επιχειρήθηκε να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι, είναι γεγονός ότι η καχυποψία αλλά και οι πληροφορίες ότι πρόκειται για «συγκεκαλυμμένη επιχείρηση» των Τούρκων επικράτησαν! Όχι αδικαιολόγητα... 

Οι Τούρκοι συνηθίζουν να χρησιμοποιούν πολιτι­κά μέσα πίεσης για να κάνουν επί της ουσίας στρα­τιωτικές επιχειρήσεις. Τρανταχτό παράδειγμα τα Ίμια το 1996! Όλοι θυμόμαστε πώς ξεκίνησε η κρίση: Με την προσάραξη ενός εμπορικού πλοίου σε μία από τις δύο βραχονησίδες. 

Είναι γνωστό ότι πολλά από τα αλιευτικά σκάφη που κατά καιρούς προκαλούν προβλήματα και ένταση, ειδικά ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης είναι «ψαράδικα της ΜΙΤ», τα οποία έχουν εντοπιστεί από τις Ελληνικές Αρχές. 

Αυτός ο πολιτικός «βραχίονας» για επιχειρήσεις που μπορούν να προκαλέσουν ένταση στο Αιγαίο, αλλά και στον Έβρο, είναι αυτή τη στιγμή πολύ χρήσιμος για το καθεστώς Ερντογάν που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ρι­σκάρει ούτε για αστείο οποιαδήποτε «ήττα» στα ελληνοτουρκικά, σε στρα­τιωτικό τουλάχιστον επίπεδο. 

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Τούρκοι: 

► Έχουν «εξαφανιστεί» από το Αιγαίο. Η ναυτική τους παρουσία είναι υποτυπώδης και τα πλοία τους πάνε «κόστα-κόστα»! 

► Έχουν αποσύρει τις ναυτικές μονάδες τους ακόμη και από την Κύπρο. Εξαφανισμένοι είναι και στον Έβρο όπου δεν πατάνε ούτε «πόντο» σε Ελληνικό έδαφος. Στις Καστανιές μόνο ο... δημοτικός υπάλληλος με τον εκσκαφέα έκανε αισθητή την τουρκική παρουσία. 

Όλα αυτά γιατί το τουρκικό καθεστώς έχει στο μυαλό του το ενδεχόμενο αντίποινων. Τα αντίποινα μπορεί να μην αποτελούν κεντρική Ελληνική «γραμμή», αλλά επειδή υπάρχει πολύ μεγάλος εκνευρισμός στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ουδείς μπορεί να ξέρει ποιες μπορεί να είναι οι αντιδράσεις σε ένα επεισόδιο που μπορεί να τραβήξει «σε χρόνο και ένταση». Συνεπώς οι Τούρκοι έχουν επιλέξει μέχρι τις εκλογές να έχουν πολύ διακριτική παρουσία. 

Εξοπλιστικός πυρετός 

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα επικρατεί ένας εξοπλιστικός πυρετός! Το ΚΥΣΕΑ, με τρεις συνεδρι­άσεις του μέσα σε τρεις ημέρες «έκλεισε» την υπόθεση του εκσυγχρονισμού των F-16 με το κόστος να ανέρχεται στο 1,2 δισ. Την Πέμπτη και την Παρασκευή αντιπροσωπεία των Γάλλων βρέθηκε στην Ελλάδα και συζήτησε τη δι­αμόρφωση των φρεγατών «Belhara» που θα ενταχθούν στο Π.Ν. από το 2023! Δεν συζήτη­σαν αν θα μπούμε ή όχι στο πρόγραμμα, αλλά πώς θέλουμε να είναι διαμορφωμένες για το Ελληνικό Π.Ν.! 

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Βαγγέλης Απο­στολάκης ταξίδεψε την προηγούμενη εβδομά­δα στις ΗΠΑ όπου είχε επαφές με τον Αμερικα­νό ομόλογό του, Στρατηγό Ντάντφορντ. Στη συνάντηση του παρουσίασε μια ολόκληρη λί­στα από Ελληνικά αιτήματα για βοήθεια στον αμυντικό τομέα. Κυρίως ανταλλακτικά και όπλα για τα αμερικανικά συστήματα που διαθέτει η Ελληνική Π.Α. Από το ΓΕΕΘΑ λένε ότι τα Ελληνι­κά αιτήματα αντιμετωπίστηκαν με «κα­τανόηση». Δεν μας αρκεί, όμως μόνο η «κατανόηση», χρειάζονται και πράξεις. 

Μετά τον εκσυγχρονισμό των F-16, πάντως, αυτό που προέχει είναι να υποστηριχθούν με κάθε τρόπο τα γαλλικά αεροσκάφη Mirage 2000 και κυρίως τα όπλα που αυτά φέρουν. Εί­ναι ενδεικτικό ότι στο ραντεβού που είχε ο Γάλλος πρέσβης με τον αν. ΥΕΘΑ Φώτη Κουβέλη άσκησε πιέσεις ώστε οι σχετικές διαδικασίες να προχωρήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Την ίδια άπο­ψη έχουν και τα μεσαία στελέχη της Π.Α. που είναι στην πρώτη γραμμή πυρός και θέλουν να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δι­αθεσιμότητα μαχητικών αεροσκαφών. 

Γιατί αντικαταστάθηκε ο κυβερνήτης 

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Α/ΓΕΝ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΝΗ, λίγες ώρες μετά την «ελληνοτουρκική επαφή» στο Αιγαίο, αντικαταστάθηκε ο κυβερνήτης της κανονιοφόρου «ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ». Η απόφαση για αντικατάσταση του κυβερνήτη προκάλεσε συζητήσεις στο Π.Ν., καθώς με το «γράμ­μα» του ναυτικού δικαίου ο κυβερνήτης δεν έκανε κάποια λανθασμέ­νη κίνηση. Αυτό προκύπτει και από την ανακοίνωση του ΓΕΝ. Ωστόσο, όπως λένε πηγές του Π.Ν., «μετά τον εμβολισμό του “ΓΑΥΔΟΣ” στα Ίμια, αλλά και τη γενικότερη συμπεριφορά των Τούρκων στο Αιγαίο, είχαν δοθεί πολλές φορές οδηγίες στους κυβερνήτες». Το γεγονός ότι επέτρεψαν στο τουρκικό εμπορικό πλοίο να προσεγγί­σει τόσο κοντά στην κανονιοφόρο θεωρείται ικανός λόγος για να αι­τιολογηθεί η αντικατάσταση του κυβερνήτη. 

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒOΥΝOΠOΥΛOΥ[email protected]

(REAL NEWS-06/05/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ