2018-05-11 07:25:08
Φωτογραφία για Κύπρος: Ερωτηματολόγιο – λαβύρινθος από το Τμήμα Φορολογίας
Ένα λαβύρινθο ερωτημάτων, κάποια από τα οποία δεν έχουν ουσία, καλούνται να απαντήσουν φορολογούμενοι, στο πλαίσιο της πρώτης έρευνας που διεξάγει το Τμήμα Φορολογίας για τη φορολογική συμπεριφορά και την ικανοποίηση των φορολογούμενων.

Ήδη το Τμήμα άρχισε να αποστέλλει ηλεκτρονικά τα ερωτηματολόγια της έρευνας, που περιλαμβάνουν συνολικά σαράντα ένα ερωτήματα. Έχουν αποσταλεί σε αριθμό φορολογούμενων, φυσικών πρόσωπων, που έχουν επιλεγεί τυχαία. Στόχος της έρευνας είναι η βελτίωση των λειτουργιών του Τμήματος Φορολογίας και των υπηρεσιών που παρέχει.

«Κάποια από τα ερωτήματα σε κάνουν να αναρωτιέσαι για ποιο λόγο έχουν περιληφθεί στην έρευνα», ανέφεραν στο «Φ» πρόσωπα στα οποία στάληκαν ερωτηματολόγια και επαγγελματίες που ασχολούνται με έρευνες στους οποίους θέσαμε υπόψη το ερωτηματολόγιο του Τμήματος Φορολογίας.

Μεταξύ άλλων οι φορολογούμενοι καλούνται να απαντήσουν κατά πόσο έχουν πληρώσει τους φόρους τους και εάν είναι ικανοποιημένοι με το ύψος της φορολογίας που τους επιβλήθηκε
. Ερωτήματα τα οποία θα σκεφθούν δύο και τρεις φορές οι συμμετέχοντες προτού απαντήσουν. Σύμφωνα με ειδικούς, τα ερωτήματα είναι πολλά, γεγονός που θα αποτρέψει πολλούς φορολογούμενους, λόγω χρόνου, να συμμετέχουν στην έρευνα. Μιλώντας στον «Φ», ανέφεραν επίσης πως κάποιες ερωτήσεις δεν έπρεπε καν να περιληφθούν, καθώς πιθανόν κάποιοι που δεν έχουν συμμορφωθεί με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, λόγω του φόβου να πιαστούν στην τσιμπίδα του φόρου, να μην ανταποκριθούν.

Πάντως, ο Έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγκάρης, στην επιστολή που συνοδεύει το ερωτηματολόγιο, σημειώνει ότι οι απαντήσεις είναι ανώνυμες, εμπιστευτικές και τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν αυστηρά και μόνο στα πλαίσια της στατιστικής ανάλυσης της έρευνας. Αναφέρει επίσης πως ο μέγιστος χρόνος που θα χρειαστεί κάποιος για την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου είναι περίπου δέκα  λεπτά.

Οι πολίτες, μεταξύ άλλων, καλούνται να απαντήσουν εάν έχουν πληρώσει φόρο εισοδήματος τα τελευταία δύο χρόνια και πως αξιολογούν το ύψος της φορολογίας που κατέβαλλαν. Άλλο ερώτημα απευθύνεται σε αυτοεργοδοτούμενους οι οποίοι θα πρέπει να απαντήσουν εάν έχουν πληρώσει ΦΠΑ. Την ίδια ώρα θα πρέπει να επιλέξουν μια απάντηση ανάμεσα σε έξι επιλογές σχετικά με τον βαθμό αξιολόγησης και ικανοποίησης του ύψους του ΦΠΑ που πλήρωσαν. Καλούνται επίσης να απαντήσουν εάν πλήρωσαν Έκτακτη Εισφορά για την Άμυνα –μέσω παρακράτησης ή/και αυτοφορολογίας σε τόκους, μερίσματα, ενοίκια, φόρο κεφαλαιουχικών κερδών και να τοποθετηθούν εάν είναι ικανοποιημένοι για το ύψος των φορολογιών.

Σε άλλο σημείο οι συμμετέχοντες θα πρέπει να απαντήσουν εάν τα δύο προηγούμενα χρόνια έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή.

Στο σημαντικό μέρος ζητείται από τους φορολογούμενους να αξιολογήσουν τις υπηρεσίες του Τμήματος που αφορούν την τηλεφωνική εξυπηρέτηση, την ιστοσελίδα του Τμήματος, για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων μέσω taxinet, για την ARIANDI αλλά και για την αντιμετώπιση που είχαν μέσω προσωπικής επαφής με λειτουργούς.

Άλλα ερωτήματα επικεντρώνονται στο φορολογικό σύστημα και τη φοροδιαφυγή, για τις κυρώσεις που επιβάλλει το Τμήμα σε όσους δεν είναι συνεπείς και ταυτόχρονα καλούνται να απαριθμήσουν τους λόγους γιατί οι φορολογούμενοι δεν δηλώνουν ορθά τα εισοδήματά τους.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ