2012-06-02 05:53:29
Φωτογραφία για Πιθανό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας η σφαγή στη Χούλα
Η σφαγή στη Χούλα ενδέχεται να εμπίπτει στα «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» δήλωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι... στη διάρκεια ειδικής συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Συρία.

«Αυτές οι πράξεις ενδέχεται να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλα διεθνή εγκλήματα και μπορεί να είναι το σημάδι ενός μοντέλου συστηματικών ή γενικευμένων επιθέσεων εναντίον του άμαχου πληθυσμού, οι οποίες διαπράττονται ατιμώρητα», σημείωσε η Πιλάι σε μια ομιλία την οποία ανέγνωσε μια εκπρόσωπός της.

Παράλληλα ζήτησε εκ νέου από το Συμβούλιο Ασφαλείας να παραπέμψει το ζήτημα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. «Καλώ τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει με όλο το βάρος της το σχέδιο έξι σημείων του ειδικού απεσταλμένου (Κόφι Άναν) και να ζητήσει να ξεκινήσουν αμέσως έρευνες για τα γεγονότα στη Χούλα, καθώς και για άλλες περιπτώσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία», πρόσθεσε η Πιλάι.


«Διαφορετικά», προειδοποίησε, «η κατάσταση στη Συρία κινδυνεύει να οδηγηθεί σε ολοκληρωτική σύρραξη και το μέλλον αυτής της χώρας και της περιφέρειας στο σύνολό της μπορεί να τεθούν σε σοβαρό κίνδυνο», υπογράμμισε η Πιλάι.

Από την πλευρά του, ο Σύρος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Φαϊζάλ Χάμπαζ Χαμούι, κατηγόρησε τρομοκρατικές ομάδες για τη δολοφονία των αμάχων και κατηγόρησε τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι παίζουν το παιχνίδι του Ισραήλ.

Ο Χαμούι επανέλαβε ενώπιον του Συμβουλίου τα αποτελέσματα της έρευνας, που διεξήγαγαν οι συριακές αρχές για τη σφαγή στη Χούλα, κατηγορώντας «τρομοκρατικές ομάδες», κάποια μέλη των οποίων δεν είναι Σύροι, ότι επιθυμούν να δημιουργήσουν μια 'ζώνη χωρίς νόμους' στα σύνορα με τον Λίβανο.

Παράλληλα εξήγησε ότι «τα περισσότερα όπλα που χρησιμοποιούν έχουν κατασκευαστεί στο Ισραήλ» και έκρινε ότι η απόφαση που προτάθηκε από το Συμβούλιο δείχνει «την απελπισία στην οποία έχουν περιέλθει» εκείνοι που την συνέταξαν, ενώ επεσήμανε ότι όσοι την υποστηρίζουν «υποκινούν τον εμφύλιο πόλεμο προς συμφέρον του Ισραήλ» και «καλύπτουν τους πραγματικούς δολοφόνους».

Η σφαγή τουλάχιστον 108 ανθρώπων, ανάμεσά τους 49 παιδιά και 34 γυναίκες, την προηγούμενη Παρασκευή και το Σάββατο στη Χούλα έχουν προκαλέσει την έντονη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας.

Την ίδια ώρα, το καθεστώς συνεχίζει να αδιαφορεί προκλητικά για την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας και να αγνοεί την εκεχειρία.Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο σήμερα για 13 άμαχους που σκοτώθηκαν σε νέα βίαια επεισόδια σε διάφορες περιοχές της Συρίας.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ, για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις στις οποίες έπαιρνε μέρος πλήθος κόσμου για να καταγγείλει τη σφαγή της 25ης Μαΐου στη Χούλα , κοντά στην Δαμασκό και στις επαρχίες της Δαμασκού, της Ντεράα, της Χομς και της Χάμα, στο Χαλέπι, τη Ντέιρ Εζόρ, τη Λαττάκεια και τη Χασάκε.

Στο μεταξύ περισσότεροι από 13.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των συγκρούσεων στη Συρία από τα μέσα Μαρτίου 2011, οπότε ξεκίνησε η εξέγερση εναντίον του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, εκτιμά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από τις 12 Απριλίου, οπότε τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία βάσει του σχεδίου του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν, περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, στην πλειοψηφία τους άμαχοι.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ