2018-06-03 11:57:35
Φωτογραφία για Ηταν άδικο, έγινε απάνθρωπο
Το τηλεοπτικό ρεπορτάζ χθες στον ΣΚΑΪ ήταν συγκλονιστικό. Ασθενείς με βαρύτατες ασθένειες, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς και πάσχοντες από αυτοάνοσα, περίμεναν επί ώρες στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για να μπορέσουν να παραλάβουν το φάρμακό τους.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

https://www.eleftherostypos.gr/

Οι πιο προνοητικοί είχαν ξενυχτήσει από την προηγούμενη ημέρα ώστε να παραλάβουν ένα από τα πρώτα νούμερα στη λίστα αναμονής. Οι πιο τυχεροί πρόλαβαν να πάρουν το φάρμακό τους έστω και σε μικρότερες δόσεις, οι υπόλοιποι έφευγαν άπρακτοι. Χωρίς φάρμακα, μόνοι με την ασθένειά τους.

Η κατάσταση που επικρατεί στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και έχει περιγραφεί πολλές φορές και από ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου θα έπρεπε να είχε κινητοποιήσει όλο το πολιτικό δυναμικό.

Ο πρωθυπουργός, που πρωταγωνιστεί στα προπαγανδιστικά σποτάκια του Μαξίμου και υποστηρίζει ότι επί των ημερών του η κατάσταση στο χώρο της Υγείας έχει βελτιωθεί, θα έπρεπε να είχε ζητήσει ήδη εξηγήσεις για το χάλι που επικρατεί στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
. Μόλις τον περασμένο μήνα ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Σωτήρη Μπερσίμη, επειδή έλαβε το βραβείο του καλύτερου μάνατζερ για το 2018 από έναν διεθνή οργανισμό, κυρίως λόγω των επιδόσεών του στον έλεγχο των δαπανών και τη «βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας». Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προγραμματίζει τη λειτουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας προκειμένου να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των ασθενών, όμως ακόμη η κατάσταση παραμένει τραγική και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης δεν επαληθεύονται.

Η εικόνα των ασθενών να φεύγουν από τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ χωρίς τα φάρμακά τους ή με τα μισά από αυτά που χρειάζονται δείχνει ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Πίσω από τον έλεγχο των δαπανών και την επίτευξη πλεονασμάτων κρύβεται η αδυναμία του Δημοσίου να προμηθευτεί επαρκείς ποσότητες φαρμάκων προκειμένου να εξυπηρετούνται όλοι οι ασθενείς και να μην ξημεροβραδιάζονται για να έχουν τα μισά.

Τα πλεονάσματα, όχι μόνο στον ΕΟΠΥΥ, αλλά συνολικό στο Δημόσιο είναι εικονικά. Η στάση πληρωμών είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Για παράδειγμα, στο πρώτο δίμηνο του έτους το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πλεόνασμα ρεκόρ 1,5 δισ. έναντι στόχου 98 εκατομμυρίων. Ωστόσο, οι δαπάνες για επιχορηγήσεις νοσοκομείων, υγειονομικών περιφερειών και ΠΕΔΥ ήταν μειωμένες κατά 150 εκατομμύρια. Για το λόγο αυτόν δεν φτάνουν τα φάρμακα για όλους τους ασθενείς, που ταλαιπωρούνται και απογοητεύονται σαν να τους έχουν πετάξει στον Καιάδα.

Τα διαφημιστικά του Μαξίμου τελειώνουν με το σύνθημα «ήταν δίκαιο, έγινε πράξη». Στην περίπτωση όμως των φαρμακείων του Οργανισμού, το σύνθημα έχει πάρει άλλη μορφή. «Ηταν άδικο, έγινε απάνθρωπο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΧΕΙ ΤΑΥΤΙΣΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΜΜΕΝΟ

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου χθες στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε» δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταυτισθεί με τον Π. Καμμένο και το ύφος του. Είπε συγκεκριμένα χθες ο κ. Τζανακόπουλος:

«Ο τρόπος που τοποθετείται ο κ. Καμμένος είναι γνωστός. Του έχει ασκηθεί, κατά τη γνώμη μου, μια άδικη κριτική και απαντά με τον τρόπο που εκείνος θεωρεί ότι μπορεί να εκφράσει και την οργή και την αγανάκτησή του απέναντι σε ανθρώπους, οι οποίοι, κατά τη γνώμη μου, χαρακτηρίζονται από την απόλυτη υποκρισία. Οι άνθρωποι που κάνουν κριτική στον κ. Καμμένο για το συγκεκριμένο ταξίδι είναι οι απόλυτα και ολοκληρωτικά υποκριτές. Επομένως, νομίζω ότι είναι δίκαιη η οργή του κ. Πάνου Καμμένου. Ο κ. Καμμένος το έχει αποδείξει αυτό, ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να κατέβει από το σαλόνι στο αλώνι».

Οι ύβρεις βαπτίζονται αλώνια και οι ΑΝ.ΕΛ. γίνονται ΣΥΡΙΖΑ. Και εις ανώτερα *O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ