2018-06-04 18:50:15
Φωτογραφία για ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: ΜΕΓΑΛΟ ΧΑΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΕΤΑΞΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΔΡΩΝ
«Οι ανισότητες στην αγορά εργασίας είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση, διότι με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας σε σχέση με τους άνδρες, εργάζονται με σχέσεις μερικής απασχόλησης σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι οι άνδρες, ενώ και το μισθολογικό χάσμα στην Ελλάδα είναι σε υψηλά επίπεδα, αν και μικρότερο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου κατά τη διάρκεια της παρέμβασης της στις εργασίες της 107ης ετήσιας Συνδιάσκεψης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) στη Γενεύη, την Κυριακή.

Ενδεικτικά επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ που αφορούν στον περασμένο Νοέμβριο, ενώ ο μέσος μισθός των ανδρών ήταν 1.014,18 ευρώ μικτά, για τις γυναίκες ο αντίστοιχος μέσος μισθός ήταν 824,86 ευρώ, δηλαδή, ήταν μικρότερος κατά 189,72 ευρώ μικτά. Η μισθολογική απόκλιση είναι ιδιαίτερα μεγάλη παρά το γεγονός ότι οι μισθοί αυτοί αντιστοιχούν σε 21,27 εργάσιμες ημέρες για τους άνδρες και σε 20,84 ημέρες για τις γυναίκες.


Απευθυνόμενη στην Ολομέλεια της Συνδιάσκεψης με αντικείμενο την Πρωτοβουλία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τις γυναίκες στην εργασία, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για το ζήτημα αυτό. Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων αυτών, η ελληνική κυβέρνηση εκπόνησε, έπειτα από εκτεταμένη διαβούλευση, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2016-2020. Οι στόχοι του περιλαμβάνουν την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, την προώθηση της αρχής της ισότητας στις επιχειρήσεις,  την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, τη βελτίωση της κατάστασης των γυναικών στον γεωργικό τομέα, την ενθάρρυνση της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών από τις γυναίκες και την εναρμόνιση  επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Η Υπουργός Εργασίας παρέθεσε τα μέτρα που έχουν, μεταξύ άλλων, ληφθεί για τη στήριξη της μητρότητας και την αντιμετώπιση της χαμηλής συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, όπως: 

α) Ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ΟΑΕΔ, καθώς πλέον ο εργοδότης δεν έχει πρόσβαση στο φύλο του ανέργου. 

β) Διπλασιασμός των βρεφονηπιακών σταθμών. 

γ) Σημαντική αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων. 

δ) Επέκταση των δικαιωμάτων προστασίας της μητρότητας και για τις παρένθετες μητέρες. 

ε) Προγράμματα ενίσχυσης των δεξιοτήτων των γυναικών στις νέες τεχνολογίες και την πληροφορική.

Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου χαιρέτισε το γεγονός ότι η φετινή συνδιάσκεψη της ΔΟΕ εστιάζει και στο ιδιαίτερα ευαίσθητο φαινόμενο της κακοποίησης στην εργασία, τονίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την καταπολέμηση του φαινομένου και γι’ αυτό το σκοπό επικύρωσε πρόσφατα τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας» και σημείωσε ότι «σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η υλοποίηση ενός προγράμματος για τις γυναίκες- θύματα βίας που διαμένουν σε ξενώνες γυναικών- θυμάτων βίας και το οποίο προωθεί την ένταξή τους στην αγορά εργασίας». 

 ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ