2018-06-09 08:08:11
Φωτογραφία για Πρώτη στις προτιμήσεις των Κυπρίων η κάνναβη
Δεκαπέντε συνολικά θάνατοι, οι έξι εκ των οποίων είχαν άμεση σχέση με τα ναρκωτικά και οι εννέα έμμεση, καταγράφηκαν στην Κύπρο κατά το 2016. Ταυτόχρονα, στην Κύπρο η κοκαΐνη εξακολουθεί να αποτελεί την πιο δημοφιλή διεγερτική ουσία στον γενικό πληθυσμό της Κύπρου και παράλληλα παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των ατόμων που κάνουν κατάχρηση κάνναβης και αιτούνται θεραπείας.

Τα αποτελέσματα της τελευταίας Ευρωπαϊκής Έκθεσης για τα ναρκωτικά 2018, παρουσιάστηκαν χθες κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που δόθηκε από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Αρχής, Χρύσανθος Γεωργίου, το θέμα των ναρκωτικών «αποτελεί προσωπική ευθύνη του καθενός να είναι “φορέας” συμπεριφορών, αντιλήψεων και ενός τρόπου ζωής που να συνάδει με τις βασικές ανθρώπινες ψυχοσυναισθηματικές και κοινωνικές ανάγκες, διαποτισμένες από αξίες και αρχές που δρουν προστατευτικά για τον ίδιο και τους συνανθρώπους του». Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «το σλόγκαν της νεοσύστατης Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου είναι το «Πιο κοντά σε αληθινούς τρόπους ζωής, μακριά από εξαρτήσεις».


Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, από την έρευνα προκύπτει ότι η Ευρώπη σήμερα «υφίσταται τις συνέπειες της αυξημένης παραγωγής κοκαΐνης στη Λατινική Αμερική», ενώ τα δεδομένα, όπως καταγράφεται στην ίδια την έρευνα, «υποδηλώνουν αύξηση της προσφοράς μεταξύ άλλων και αύξηση της καθαρότητας, αλλά και του πλήθους των κατασχέσεων κοκαΐνης, καθώς και των ποσοτήτων που κατάσχονται».

Η έρευνα καλύπτει κεφάλαια όπως η αυξημένη διαθεσιμότητα και καθαρότητα της κοκαΐνης, οι αλλαγές στις διεθνείς πολιτικές για την κάνναβη και οι προκλήσεις που ενδεχομένως να προκληθούν, οι νέες ψυχοδραστικές ουσίες και οι ενδείξεις πρόκλησης βλάβης που προκαλούν, η αύξηση θανάτων από υπερβολική δόση και ο ρόλος της «ναλοξόνης» στην πρόληψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα σκήπτρα η Λεμεσός στα ναρκωτικά (πίνακας)

Αναφέρεται ότι τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής έρευνας παρουσιάστηκαν χθες στη Λισσαβόνα από τον αρμόδιο Ευρωπαϊκό Οργανισμό.

Η εικόνα που παρουσιάζει η Κύπρος σε σχέση με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, δεν φαίνεται να παρουσιάζει σημαντικές διαφορές με τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, κάποια στοιχεία που καταγράφονται καταδεικνύουν την ανάγκη για στοχευμένες προσπάθειες σε συγκεκριμένους τομείς.  Αναλυτικά και σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έρευνα, η κοκαΐνη αποτελεί την πιο δημοφιλή διεγερτική ουσία στον γενικό πληθυσμό της Κύπρου. Συγκεκριμένα, η χρήση της τουλάχιστον μια φορά σε όλη τη ζωή αναφέρθηκε από το 1,4% του γενικού πληθυσμού στις ηλικίες 15 με 64 ετών.

Σε ό,τι αφορά τη θεραπεία, «το ποσοστό των ατόμων που ζήτησαν βοήθεια το 2016 λόγω χρήσης κοκαΐνης ανέρχεται στο 10%» ποσοστό που είναι «ελαφρώς αυξημένο σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη (8,5% το 2015)». Αντίστοιχα, «μικρή αύξηση (11% σε σύγκριση με 9% το 2015) παρουσιάζεται και στους νέους χρήστες που αιτούνται θεραπείας με κύρια ουσία κατάχρησης την κοκαΐνη.

Σε ό,τι αφορά τις κατασχέσεις και σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της έρευνας, «κατά τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν σημαντικά οι κατασχεθείσες ποσότητες: 31 κιλά το 2014 έναντι 107 κιλά το 2015 και 182 το 2016 (η μεγαλύτερη ποσότητα της ουσίας που κατασχέθηκε κατά την τελευταία δεκαετία).

Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά κατάχρησης, η κάνναβη φαίνεται να έχει τα πρωτεία, με την ηρωίνη να παραμένει στη δεύτερη θέση με ποσοστό 20%. Σε σύγκριση εξάλλου με τα προηγούμενα έτη και σε σχέση πάντα με την ηρωίνη, παρατηρείται μείωση των αιτημάτων θεραπείας, ενώ αντίθετα, παρουσιάζεται σχετική αύξηση των αιτημάτων θεραπείας με κύρια ουσία κατάχρησης τα άλλα οποιοειδή, όπως είναι η ουσία οξυκωδόνη (oxycodone).

Πιο συγκεκριμένα, κατά το έτος 2016, 70 άτομα καταγράφηκαν στη θεραπεία με κύρια ουσία κατάχρησης το οξυκωδόνη, και 24 άτομα με κύρια ουσία κατάχρησης άλλα οπιοειδή.

Προβληματίζει η διάδοση ασθενειών από ενδοφλέβια χρήση

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην έρευνα στην προβληματική χρήση αλλά και στη διάγνωση μεταδοτικών ασθενειών μεταξύ των χρηστών που κάνουν ενδοφλέβια χρήση. Όπως διαπιστώνεται, τα στοιχεία που καταγράφονται και αφορούν την Κύπρο είναι ελλιπή και ως εκ τούτου οι αριθμοί που προκύπτουν ενδεχομένως να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, «στην Κύπρο παρά το γεγονός ότι περίπου ένας στους τέσσερις χρήστες που βρίσκεται στη θεραπεία έκανε έστω και μια φορά ενδοφλέβια χρήση, λίγοι είναι αυτοί που εξετάζονται και επομένως η διάγνωση μολυσματικών ασθενειών εκτιμάται ότι βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα». Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από τους 67 που εξετάστηκαν, περίπου οι μισοί βρέθηκαν θετικοί στην ηπατίτιδα Γ’.

Για το λόγο αυτό η Αρχή, «στα πλαίσια της μείωσης των επιβλαβών συνεπειών από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και συγκεκριμένα της μείωσης του κινδύνου μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών ανάμεσα στους χρήστες, διεξήγαγε έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του 2018».

Σταθερή πρωτιά στην κάνναβη

Συνολικά, «από τα άτομα που αιτήθηκαν θεραπείας, το 56% των ατόμων ανέφερε την κάνναβη ως κύρια ουσία κατάχρησης». Η αύξηση αυτή, όπως επισημαίνεται και στην έρευνα, «οφείλεται κυρίως στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου συνεργασίας για την παραπομπή νέων παραβατών, καθώς και στις παρεμβάσεις της Αστυνομίας που στοχεύουν στην παραπομπή όλων των χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών σε θεραπεία, ανεξαρτήτως ηλικίας».

Όσον αφορά τη χρήση κάνναβης, τα στοιχεία της έρευνας γενικού πληθυσμού υποδεικνύουν πως «η κάνναβη εξακολουθεί να παραμένει η πιο διαδεδομένη ουσία με την υψηλότερη επικράτηση». Η επικρατέστερη ηλικία πρώτης χρήσης κάνναβης, «είναι τα 20 έτη». Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα χρήση κάνναβης, στην έρευνα αναφέρεται ότι παρατηρείται σταθερότητα. Για τις κατασχέσεις, το 2016, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κατασχέθηκαν 170 κιλά κάνναβης ενώ το 2015, 225 κιλά.

Αναφορικά με τη χρήση μεθαμφεταμίνης, στην έρευνα καταγράφεται ότι στην Κύπρο, τα αιτήματα θεραπείας παραμένουν ακόμα σε χαμηλά επίπεδα όταν συγκριθούν με άλλες ουσίες. Ωστόσο, «με βάση τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε το 2017 και αφορούσε την ανάλυση λυμάτων, φαίνεται να υπάρχει μια αύξηση στις συγκεντρώσεις μεθαμφεταμίνης στην περιοχή της Λεμεσού».

Για τα προγράμματα υποκατάστασης, στην έρευνα αναφέρεται ότι «κατά το 2016 καταγράφηκαν 229 άτομα σε θεραπεία υποκατάστασης, ενώ την ίδια ώρα εκτιμάται πως υπάρχουν περίπου 838 προβληματικοί χρήστες οπιοειδών στην Κύπρο».

Όσον αφορά τη θεραπεία υποκατάστασης, επισημαίνεται ότι «η βουπρενορφίνη είναι η κύρια συνταγογραφούμενη ουσία. Παρόλα αυτά, γίνονται προσπάθειες να εμπλουτιστεί η θεραπεία υποκατάστασης και με άλλες φαρμακευτικές επιλογές όπως η μεθαδόνη, η οποία αποτελεί καλή πρακτική και η χρήση της για σκοπούς υποκατάστασης είναι πολύ περιορισμένη στην Κύπρο».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ