2012-06-03 18:24:30
Φωτογραφία για Στο έλεος του Θεού οι σεισμόπληκτοι στην Αχαΐα
Μολονότι σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό του 2008, σε 2.500 ανέρχονται οι δικαιούχοι που δεν έχουν πάρει χρήματα για επισκευή ή ανακατασκευή κατοικιών που επλήγησαν από το χτύπημα του Εγκέλαδου, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να διαμένουν σε επικίνδυνα σπίτια, σε κοντέινερ ή σε ενοικιαζόμενα.

Όπως αποκαλύπτει η «Πελοπόννησος της Κυριακής», σύμφωνα με στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Αχαΐας, μέχρι σήμερα έχουν δοθεί περίπου 74.410 εκατ. ευρώ, ενώ εκκρεμούσαν έως το τέλος Απριλίου, για την ολοκλήρωση όλων των εκκρεμών υποθέσεων, περίπου 17 εκατομμύρια ευρώ. Έχουν εκδοθεί συνολικά 4.122 άδειες επισκευής, αλλά υπολείπονται 2.500 εγκρίσεις σχετικών αδειών.

Καταγγέλλονται ωστόσο διαρκώς επανέλεγχοι και περικοπές σε εγκριθείσες δαπάνες, για τον ένα και μοναδικό λόγο ότι θα πρέπει να μειωθούν τα χρήματα που διατίθενται ως δωρεάν κρατική αρωγή. Συγκεκριμένα, γίνεται έλεγχος όλων των προϋπολογισμών των αδειών επισκευής από την ΥΑΣ, με σκοπό τη μείωση του αρχικού ποσού.


Είναι αμφίβολο, μάλιστα, αν για το 2012 θα έρθει στον ΤΑΣ Πάτρας νέα χρηματοδότηση και αυτό γιατί το ποσό των 125 εκατομμυρίων ευρώ που είχε γραφεί μέχρι σήμερα στον κρατικό προϋπολογισμό έχει καταβληθεί και επομένως δεν υπάρχουν άλλα χρήματα στον κωδικό σεισμοπλήκτων.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έχει ζητηθεί από την υπηρεσία του ΤΑΣ Πάτρας να μην εγκρίνει άλλες υποθέσεις. Έτσι, το πιθανότερο είναι οι 2.500 δικαιούχοι που έχουν απομείνει να χρειαστεί να πάρουν σειρά από το 2013 και μετά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δώσει το ΥΠΕΧΩΔΕ, ο Εγκέλαδος, στις 8 Ιουνίου 2008, είχε αφήσει πίσω του 9.200 σεισμόπληκτα κτίσματα στη Δυτική Ελλάδα.

Κατά τον πρώτο χρόνο είχαν επισκευαστεί μόλις 500 κτίσματα. Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Αχαΐας και στο παρελθόν έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τα σεισμόπληκτα που δεν έχουν αποκατασταθεί και είναι ευάλωτα στην περίπτωση ενός νέου σεισμού. Η αντισεισμική θωράκιση όμως είναι στα αζήτητα, σε μια εποχή που το ελληνικό τόξο εμφανίζεται σεισμικά διεγερμένο, όπως προκύπτει από τους χάρτες του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου.

Αν όμως καθυστερεί σημαντικά η αποκατάσταση στα ιδιωτικά έργα, η εικόνα δεν διαφέρει σημαντικά στα δημόσια που έχουν πληγωθεί και χάσκουν επικίνδυνα και ερειπωμένα, χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πάλι μεταβατική Βουλή
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πάλι μεταβατική Βουλή
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ