2012-06-03 19:48:44
Φωτογραφία για Ριψοκίνδυνοι στη σεξουαλική τους ζωή οι έφηβοι
Αγόρια και κορίτσια μπορεί να συζητούν με τους φίλους τους για τον έρωτα οι έρευνες όμως δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν παίρνουν προφυλάξεις και είναι εκτεθειμένα ακόμα και σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που είχε κάνει η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου «Αγλαϊα Κυριακού», το 70% των εφήβων είναι εκτεθειμένοι σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Μόνο το 30% χρησιμοποιεί προφυλακτικό σε όλη τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και μόνο το 50% σε κάθε σεξουαλική επαφή!

Το 23% των εφήβων κοριτσιών είναι θετικές σε υψηλού κινδύνου HPV, τον ιό των κονδυλωμάτων και το 54% έχουν εκτεθεί στον ιό.

Την ίδια ώρα, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι αρκετές φορές η σεξουαλική δραστηριότητα των εφήβων οδηγεί σε σχολική αποτυχία, πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους, μη ασφαλή σεξουαλική δραστηριότητα και άλλες συμπεριφορές υψηλού κινδύνου (χρήση καπνού, αλκοόλ, επικίνδυνη οδική συμπεριφορά κ.λπ.).

Πολλοί επιστήμονες αποδίδουν το θέμα στο τρόπο σκέψης των εφήβων που νοιάζονται μόνο για το παρόν χωρίς να έχουν αναπτύξει την σκέψη των μελλοντικών επιπτώσεων. Άλλοι το αποδίδουν στη μη επαρκή επικοινωνία γονέων και παιδιών ακόμα και στη εκπαίδευση.

Παρλαλληλα, σαν... ασπιρίνες καταπίνουν οι 13χρονες τα λεγόμενα "χάπια της επόμενης ημέρας", καθώς η έννοια της προφύλαξης τούς είναι παντελώς άγνωστη.

Ακόμα και οι γυναικολόγοι δηλώνουν σοκαρισμένοι από την ηλικία που ξεκινούν τη σεξουαλική δραστηριότητα τα κορίτσια και τα αγόρια στην Ελλάδα, τα οποία παρότι έχουν για... δεύτερο σπίτι τους το Ίντερνετ, αγνοούν εντελώς την προφύλαξη. Το αποτέλεσμα είναι ότι είτε λόγω του άγχους της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης είτε λόγω άγνοιας, οι 13χρονες να καταλήγουν στο χάπι της επόμενης ημέρας.

«Πράγματι είναι ανησυχητικό και σοκαριστικό. Πάρα πολλά κορίτσια 13 και 14 ετών έχουν κανονική σεξουαλική ζωή. Είτε γιατί συντρέχει πραγματικός λόγος είτε από φόβο, καταλήγουν συχνά στο χάπι της επόμενης ημέρας και μάλιστα χωρίς να τους έχει δει γιατρός, γιατί φοβούνται μήπως το μάθουν οι γονείς τους. Δυστυχώς, πολλοί φαρμακοποιοί το δίνουν χωρίς συνταγή και μάλιστα σωρηδόν», έλεγε στους UR γυναικολόγος ο οποίος για ευνόητους λόγους θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ