2012-06-03 21:37:48
Φωτογραφία για Αυτοί θα είναι οι υπουργοί του Τσίπρα
Διαβάστε τις πιθανές συμμαχίες του ΣΥΡΡΙΖΑ με στόχο τον σχηματισμό Κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και αυτούς που προορίζει ο Αλέξης Τσίπρας για τα Υπουργεία.

Με το ΚΚΕ να μη δέχεται καμία συζήτηση για συμμετοχή σε κυβερνητικό σχήμα και τους Οικολόγους Πράσινους να βρίσκονται μακριά από την είσοδό τους στη Βουλή, οι πιθανοί σύμμαχοι είναι τρεις: η Δημοκρατική Αριστερά του κ. Φώτη Κουβέλη, το ΠΑΣΟΚ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Τουναντίον είναι σχεδόν αδιανόητο να υπάρξει οποιαδήποτε σύγκλιση με τη Ν.Δ., πολύ περισσότερο όταν διαφαίνεται από τις εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα ότι δεν θα επιβάλλεται μια τέτοια συνύπαρξη. Για τη συμμαχία με τη ΔΗΜ.ΑΡ. δεν γεννάται θέμα. Τα δύο κόμματα έχουν την ίδια ιδεολογική και πολιτική μήτρα, στελέχη με κοινές διαδρομές και οι προγραμματικές αποκλίσεις δεν είναι απαγορευτικές. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά πιθανό να μην αρκεί η κοινοβουλευτική δύναμη των δύο κομμάτων για τη συγκρότηση κυβέρνησης, οπότε θα αναζητηθεί και τρίτος εταίρος.


Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις:

■ Η μία προκρίνει τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ως ένα κόμμα με κεντροαριστερές κοινωνικές αναφορές, χωρίς όμως να βρίσκει πολλά ευήκοα ώτα στην Κουμουνδούρου.

■ Η άλλη προτείνει συμμαχία με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, με δεδομένο ότι ο κ. Πάνος Καμμένος είναι στο αντιμνημονιακό μπλοκ και άρα υπάρχει βασική συμφωνία στο θεμελιώδες ζητούμενο της νέας κυβέρνησης, που είναι η ανατροπή του μνημονίου. Η δεύτερη αυτή άποψη φαίνεται ότι μπορεί να κερδίσει έδαφος προϊόντος του χρόνου.

Στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα κόμμα που υπέγραψε το μνημόνιο και αντιπροσωπεύει τον παλαιό δικομματισμό, ενώ το μεγάλο εμπόδιο με τους Ανεξάρτητους Ελληνες είναι οι πολιτικές διαφορές σε τομείς όπως τα εθνικά θέματα και η λαθρομετανάστευση, που για ένα διάστημα όμως μπορούν να τεθούν στην άκρη της κυβερνητικής ατζέντας και όχι στο επίκεντρο. Με το ΠΑΣΟΚ εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει θέμα συμμετοχής στελεχών του στο υπουργικό σχήμα αλλά ισχυρή πίεση για τη διάσωση μεσαίων παραγόντων του σε κρατικές θέσεις, κάτι που θα πλασαριστεί ως προσπάθεια εξευμενισμού του συστήματος, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει και ωρολογιακή βόμβα για τη νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", τα ονόματα που ακούγονται περισσότερο ως προς την απόκτηση χαρτοφυλακίου υπουργείου, είναι οι εξής:

* Τσάρος της οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης

* Δίπλα του σε καίριες θέσεις στο οικονομικό επιτελείο θα τοποθετηθούν οι Γιάννης Τόλιος και οι Γιάννης Μηλιός και Ευκλείδης Τσακαλωτός - οι δύο τελευταίοι είναι έτοιμοι για σκληρή σύγκρουση με τους δανειστές.

* Κεντρικό ρόλο θα παίξει ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος προορίζεται περισσότερο για τον τομέα της ανάπτυξης. Σκέψεις υπάρχουν να κληθεί από την Αμερική και ο γνωστός αντιμνημονιακός οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης.

* Ο Δημήτρης Παπαδημούλης φαίνεται ο επικρατέστερος για το υπουργείο Εσωτερικών.

* Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα είναι σε παραγωγικό πόστο και ακούγεται να έχει ενεργό ρόλο στο υπουργείο Εργασίας.

* Ρόλο στα κοινωνικά υπουργεία θα έχει ο Δημήτρης Στρατούλης, συνδικαλιστικό στέλεχος και πρωτεργάτης στην οργάνωση των κινημάτων της Αριστεράς.

* Ο Θοδωρής Δρίτσας προορίζεται για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και χαίρει γενικής εκτίμησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε υποψήφιος δήμαρχος στον Πειραιά το 2010.

* Για το υπουργείο Περιβάλλοντος συζητείται το όνομα του Θέμη Δημητρακόπουλου, ο οποίος ανήκει στην Ένωση Οικολόγων Πράσινων και αποχώρησε προ ημερών από τη ΔΗΜΑΡ.

* Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται ο γιατρός Νίκος Μανιός και ο Ηλίας Μπασκόζος.

* Η Κουμονδούρου θέλει να αξιοποιήσει καθηγητές, όπως ο Ζήσης Παπαδημητρίου, ο εργατολόγος Άρης Καζάκος και ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος.

Οι γυναίκες πλάι στον Τσίπρα

* Η Σοφία Σακοράφα προορίζεται για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ήταν η πρώτη από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που διαφώνησαν με το πρώτο Μνημόνιο και διαγράφτηκε από το κόμμα, εφόσον αρνήθηκε και να το ψηφίσει.

* Η Ελένη Πορτάλιου, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ και δημοτική σύμβουλος στο δήμο Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη, συζητείται ως μία καλή λύση για το υπουργείο Υποδομών.μ

* Η Θεανώ Φωτίου, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης στο Πολυτεχνείο, είναι το πρώτο μεταξύ των ονομάτων που εξετάζονται για το υπουργείο Παιδείας.

* Η γεωπόνος Ειρήνη Κατσινοπούλου είναι υποψήφια για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

* Η Ρένα Δούρου συζητείται για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τη θέση της υφυπουργού ή για πόστο στο υπουργείο Εξωτερικών, με αρμοδιότητα τα ευρωπαϊκά θέματα.

Εφόσον στην κυβέρνηση συμμετάσχει και η ΔΗΜΑΡ θεωρείται πιθανό να δοθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στον Γιάννη Πανούση, ενώ για υπουργικό θώκο προορίζεται και ο Σπύρος Λυκούδης.

Σε περίπτωση που υπάρξει συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, επικρατέστεροι για κυβερνητικά πόστα είναι οι κύριοι Κώστας Μαρκόπουλος, Νίκος Μαρκάτος και Νότης Μαριάς.

Πηγή: Πρώτο Θέμα
Aniwthoi
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ