2012-06-04 08:54:04
Φωτογραφία για Οι διάδοχοι της οικογενειοκρατίας των κομμάτων
Του Δημήτρη Κουνιά*

Όταν λίγο πριν την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Απρίλιο έγινε γνωστό ότι θα κατέλθει υποψήφια η κόρη του πρώην προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου, πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου δυσανασχέτησαν. «Κολλήσαμε... οικογενειοκρατίτιδα», «απέκτησε και η Αριστερά το πολιτικό της τζάκι», ήταν μερικά απο τα αιχμηρά σχόλια που ακούστηκαν εκείνη την περίοδο στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα Ωστόσο, αυτές οι αντιδράσεις δεν στάθηκαν ικανές να ανακόψουν την πορεία της Ζωής Κωνσταντοπούλου προς τη Βουλή, η οποία όχι μόνο εντάχθηκε στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ στην πρωτη περιφέρεια της Αθήνας με την στήριξη μάλιστα του Αλέξη Τσίπρα, αλλά εξελέγη και πρώτη σε ψήφους βουλευτής του κόμματός της στην ίδια περιφέρεια. Έτσι, απο τις 7 Μαϊου και η Αριστερά έχει το δικό της πολιτικό «τζάκι». Η 36χρονη δικηγόρος ήταν έντονα πολιτικοποιημένη απο μικρή. Ως φοιτήτρια στη Νομική Σχολή Αθηνών οργανώθηκε στις αριστερές παρατάξεις και εξελέγη μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών και μέλος του κεντρικού συμβουλίου της ΕΦΕΕ, ενώ λίγα χρόνια αργότερα στις ευρωεκλογές του 2009 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ
. Η ίδια, πάντως, δεν θέλει να «διαφημίζει» την συγγένειά της με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ και σε κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι δεν θέλει να εμφανίζεται ελέω ονόματος οικογενείας Άλλο πολιτικό τζάκι στο κόμμα της Αριστεράς είναι ο Νίκος Παππάς, που θεωρείται το alter ego του Αλέξη Τσίπρα. Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού είίναι γιος του Στέλιου Παππά, επίσης μέλους της ΚΠΕ, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο στον αντιδικτατορικό αγώνα και υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ εσωτερικού. Ο Νίκος Παππάς ανήκει στον πυρήνα της ηγετικής ομάδας του κ. Τσίπρα, ενώ όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην Κουμουνδούρου τονίζουν ότι είναι αυτός που αναλαμβάνει τις δύσκολες και εμπιστευτικές αποστολές, όπως ήταν οι προεκλογικές επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με απογοητευμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που στη συνέχεια εντάχθηκαν στα ψηφοδέλτια του κόμματος της Αριστεράς. Έχοντας κάνει σπουδές μακροοικονομίας στη Σκωτία, ανήκει στα στελέχη με ευρωπαϊκή αντίληψη υπερθεματίζοντας στις κλειστές κομματικές συσκέψεις για την παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Εκπρόσωπος της οικογενειοκρατίας θεωρείται και ο Αλέξανδρος Μπίστης, που είναι γιος ιστορικού στελέχους του ΕΚΚΕ. Πολιτικός επιστήμονας με σπουδές στο Πάντειο και το Έσεξ, ανήκει στη γενιά εκείνη, που αναδείχθηκε στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή στο 5ο Συνέδριο του Συνασπισμού, όταν ανέλαβε τα ηνία του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας. Σήμερα, καταθέτει επί εβδομαδιαία βάση τις αναλύσεις του στο γραφείο του προέδρου, ενώ έχοντας εμπειρία ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, αναλαμβάνει και χρέη... εκλογολόγου για την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Η Νέα Δημοκρατία έχει παράδοση στα πολιτικά «τζάκια», γι' αυτό και δεν εξέπληξε η υποψηφιότητα του γιου του Αχιλλέα Καραμανλή, Κώστα, στην πατρίδα του ιδρυτή της ΝΔ, στις Σέρρες. Πρόκειται για την τρίτη γενιά Καραμανλή που εισέρχεται στην πολιτική, πιστή στην οικογενειακή παράδοση. Γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1974, έχει σπουδάσει Οικονομικά και Διεθνή Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Χάμιλτον και στο Tufts, ενώ πριν από την ενασχόλησή του με τη ναυτιλιακή εταιρεία εργάστηκε για δύο έτη στη Βρετανία σε επενδυτική τράπεζα. Το όνομά του «έπαιξε» και το 2009 για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, όπως και της αδελφή του Φωτεινής, αλλά τότε η οικογένεια θεωρησε ότι δεν είχαν ωριμάσει ακόμα οι συνθήκες για αυτή την κίνηση. Η εξέλιξη, πάντως, αυτή έρχεται να συμβάλλει στην συσπείρωση των ψηφοδόρων της Κεντροδεξιάς, αλλά και να αποκαταστήσει ένα έθιμο δεκαετιών στις Σέρρες. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου για πρώτη φορά από το 1935 δεν υπήρχε το όνομα Καραμανλής στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο της πατρίδας του ιστορικού ηγέτη της ΝΔ, καθώς ο Αχιλλέας Καραμανλής ήταν ο τελευταίος της οικογενείας και αποσύρθηκε μετά τις εκλογές του 2009.

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα γαλάζιων πολιτικών τζακιών είναι ο Χρήστος Δήμας, γιος του αντιπροέδρου της ΝΔ και πρώην υπουργού Εξωτερικών. Ο 32χρονος νομικός και σύμβουλος επιχειρήσεων στην ‘The Boston Consulting Group’, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στρατηγικών συμβούλων στον κόσμο, κατάφερε στις 6 Μαϊου να εκλεγεί στην δύσκολη περιφέρεια της Κορίνθου, εξασφαλίζοντας την στήριξη ακόμα και παλιών... ορκισμένων πολιτικών εχθρών του πατέρα του, που είχε αποκτήσει όταν αυτός πολιτευόταν στην Πελοπόννησο. Σημειώνεται, ότι ο νεαρός Δήμας είναι διδάκτωρ (PhD) του London School of Economics στην Ευρωπαϊκή πολιτική και απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου.

Εκπρόσωπος της νέας γενιάς πολιτικών τζακιών της ΝΔ είναι και ο νεοεκλεγείς βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης, γιος του αείμνηστου Περιφερειάρχη Κρήτης Γεωργίου Σενετάκη την περίοδο της κυβέρνησης Κώστα Μητσοτάκη. Πολυπράγμων, και δραστήριος επαγγελματίας έχει στο ενεργητικό του πολλές και σημαντικές συμμετοχές σε διοικητικά συμβούλια και επιστημονικές επιτροπές. Μεταξύ άλλων, είναι εκλεγμένο μέλος της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης. Ο νεαρός πολιτικός μηχανικός, εξέπληξε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν έχοντας κατακτήσει την δεύτερη εκλογιμη θέση στον κεντρικό νομό της Κρήτης, δέχθηκε να τοποθετηθεί στην θέση του ο προερχόμενος απο τη Δημοκρατική Συμμαχία Λευτέρης Αυγενάκης, μπαίνντας ο ίδιος τρίτος στην κατάταξη. «Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, αυτό που προέχει είναι η κοινή πορεία για την έξοδο της Ελλάδας από τα αδιέξοδα της», δήλωσε παραχωρώντας τη θέση του.

Παλιές «καραβάνες» σε αυτή την κατηγορία πολιτικών είναι βέβαια, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου, οι βουλευτές της ΝΔ Κυριάκος Μητροτάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Όλγα Κεφαλγιάννη, Κώστας Καραγκούνης, Χρήστος Σταϊκούρας, Κώστας Σκρέκας, Μιχάλης Μπεκίρης, Θανάσης Δαβάκης, Σπύρος Ταλιαδούρος, Σταύρος Καλογιάννης, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη και η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

*στην metro weekend
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ