2012-06-04 12:16:02
Φωτογραφία για Σε ποιά σημεία του μνημονίου υποχωρούν οι δανειστές
Περιορισμένης έκτασης «εκπτώσεις» στο Μνημόνιο είναι διατεθειμένοι να κάνουν η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα δεσμευθεί στην υλοποίηση των βασικών στόχων και των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος.

Σε αντίθετη περίπτωση, η χρηματοδότηση θα διακοπεί και η Ελλάδα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα οδηγηθεί στην έξοδο από το κοινό νόμισμα.

Οι «εκπτώσεις» τις οποίες είναι διατεθειμένοι να δεχθούν οι εταίροι πόρρω απέχουν από τις εξαγγελίες των δύο -δημοσκοπικά- μεγαλύτερων κομμάτων, και κύκλοι της Κομισιόν δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις εξαγγελίες που γίνονται τις τελευταίες ημέρες από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σημεία του Μνημονίου στα οποία υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων είναι:

1. Η παράταση της προθεσμίας για τη μείωση του ελλείμματος κατά ένα έτος, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα χρειαστεί άμεσα μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τα κράτη-μέλη
. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ ευρωπαϊκά κοινοβούλια, μεταξύ αυτών και το γερμανικό, τα οποία θα απέρριπταν πρόταση για αύξηση -έστω και μικρή- της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Αρα η αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων και η παράταση του ενός έτους θα πρέπει -σε αυτή τη φάση τουλάχιστον- να μην απαιτεί αύξηση του πακέτου των 130 δισ. ευρώ. Εναλλακτικές για την κάλυψη του μεγαλύτερου ελλείμματος, που θα προκύψει από την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι η αύξηση του δανεισμού μέσω εντόκων γραμματίων και η εξοικονόμηση πιθανόν κάποιων κονδυλίων από τα 48 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ωστόσο, το τελευταίο είναι συνάρτηση της συμμετοχής των ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση και συνεπώς το ποσό που ενδεχομένως εξοικονομηθεί θα οριστικοποιηθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κεφαλαιακής ενίσχυσης των πιστωτικών ιδρυμάτων προς το τέλος του έτους.

2. Επιμέρους αλλαγές στον νόμο για τον κατώτατο μισθό, στη λογική όμως του ισοδύναμου αποτελέσματος. Δηλαδή, θα μπορούσε να συζητηθεί μια μικρότερη μείωση του κατώτατου μισθού, εάν απεξαρτώντο από αυτόν επιδόματα που σήμερα υπολογίζονται με βάση την ελάχιστη αμοιβή. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιμείνουν στη μείωση του κόστους εργασίας, ειδικά σε εξωστρεφείς κλάδους της οικονομίας, όπως ο τουρισμός.

3. Μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, όπως η διάθεση επιπλέον πιστώσεων, της τάξης των 2-3 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με ταχύτερες διαδικασίες.

Τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, από όποια κυβέρνηση σχηματισθεί μετά τις εκλογές, είναι περιορισμένα. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ελληνα αξιωματούχο, που συμμετέχει σε συνεδριάσεις ευρωπαϊκών οργάνων, η επέκταση της κρίσης στην Ισπανία και στην Ιταλία δεν διευκολύνει, όπως νομίζουν κάποιοι στην Ελλάδα, αντίθετα επιδεινώνει τους συσχετισμούς. «Αφενός μεν, το μακροοικονομικό περιβάλλον γίνεται χειρότερο, αφετέρου δε, και χώρες που θεωρούμε ως φυσικούς συμμάχους μας, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, υποστηρίζουν ότι οι αγορές δεν αξιολογούν τα μέτρα που παίρνουν, εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα», αναφέρει. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το μέτωπο εκείνων που είναι έτοιμοι να αναλάβουν τo ρίσκο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ διευρύνεται, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια για να σώσουν τους υπόλοιπους.

«Ολοι έχουν κάνει plan B για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Είναι λάθος να νομίζουμε ότι μπλοφάρουν. Οποιος στοιχειωδώς γνωρίζει πώς λειτουργεί η Ευρωζώνη, ξέρει ότι μπορεί να κάνουν λανθασμένες εκτιμήσεις, αλλά δεν μπλοφάρουν ποτέ. Αυτό που λένε το εννοούν», τονίζει. Η μόνη ανησυχία που έχουν είναι να μη συμβεί στο διάστημα μέχρι τις εκλογές κάποιο «ατύχημα». Μετά τις εκλογές, αφού η Ελλάδα θα έχει κάνει τις επιλογές της, είναι έτοιμοι να κάνουν τη δική τους, στο πλαίσιο όσων έχουν ήδη ανακοινώσει: βοήθεια χωρίς Μνημόνιο δεν νοείται.

dailynews24.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ