2018-07-09 06:58:21
Φωτογραφία για Μνημόσυνο Εθνομάρτυρα Κυπριανού στην Παναγία Φανερωμένη Λευκωσίας
Τελέστηκε χθες 8 Ιουλίου, Κυριακή Στ΄ του Ματθαίου, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στην εντός των τειχών Λευκωσία, αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου, ως εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, συλλειτουργούντων του Καθηγουμένου της Ι. Μ. Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. Ιωάννου Ιωάννου, των εφημερίων του Ναού και των διακόνων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και της Μητροπόλεως Πάφου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου ο οποίος αναφέρθηκε στη θαυματουργική δράση του Κυρίου μας και στη δύναμη της πίστης, την οποία είχαν οι συνοδοί αλλά και ο ίδιος ο παραλυτικός που θεραπεύτηκε.

Αναφέρθηκε επίσης στο λόγο που ο Θεός δεν θαυματουργεί σε όλες τις περιπτώσεις ασθενείας, αλλά επιλεκτικά. Η θλίψη, ο πόνος, η ασθένεια είναι ένα δώρο Θεού στον άνθρωπο, μία βέβαιη οδός για την κάθαρση και τον αγιασμό του ανθρώπου.


Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε το Εθνικό Μνημόσυνο του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και άλλων κληρικών και προκρίτων που εκτελέστηκαν από τους Τούρκους την 9η Ιουλίου 1821.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο έντιμος Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Χαμπιαούρης, ο οποίος στον επιμνημόσυνό του λόγο αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Εθνομάρτυρα Κυπριανού από τη γέννηση του το 1756 μέχρι και την ηρωική θυσία του την 9η Ιουλίου 1821 όταν εκτελέστηκε δια απαγχονισμού από τους Τούρκους στην πλατεία Σεραγίου, μαζί με τους Μητροπολίτες Πάφου Χρύσανθο, Κιτίου Μελέτιο και Κυρηνείας Λαυρέντιο οι οποίοι αποκεφαλίστηκαν.

Tόνισε πως το δίδαγμα το οποίο αντλείται μέσα από τη σημερινή αναδρομή στη θυσία του Εθνομάρτυρα Κυπριανού και των άλλων μαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821 είναι να χαλυβδώσουμε και σήμερα τη θέληση και την αποφασιστικότητά μας για δικαίωση της πολύπαθης πατρίδας μας.

Στο μνημόσυνο παρέστησαν εκπρόσωποι των κομμάτων και της πρεσβείας της Ελλάδας, οι στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές, εκπρόσωπος του Δημάρχου Λευκωσίας, ο πρόεδρος και μέλη του ΠΑΚ, συγγενείς αγνοουμένων και πλήθος κόσμου.

Aκολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Εθνομάρτυρα Κυπριανού που βρίσκεται στο προαύλιο της εκκλησίας. Στεφάνια κατέθεσαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Χαμπιαούρης, εκπρόσωποι κομμάτων, συνδέσμων και οργανώσεων.

Το Μνημόσυνο ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ