2012-06-04 18:05:04
Φωτογραφία για Οι Έλληνες στην Αίγυπτο ήταν τον 19ο αιώνα καινοτόμοι επιχειρηματίες!
Εφαλτήριο της εξαιρετικής πορείας της ελληνικής επιχειρηματικότητας στην Αίγυπτο υπήρξε το βαμβάκι. Στα μέσα του 19ου αιώνα, περίοδο κατά την οποία διαπιστώνoνται... η εγκατάσταση και η παρουσία των Ελλήνων στη νεότερη Αίγυπτο, την εξουσία κατείχε ο αλβανικής καταγωγής Μωχάμετ Αλυ, που έθεσε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα εκδυτικισμού της χώρας, πυρήνας του οποίου υπήρξε η καλλιέργεια του βαμβακιού. Βασικό συστατικό για την επιτυχία του προγράμματος στο μυαλό του αντιβασιλέα της Αιγύπτου ήταν η συμβολή των Ελλήνων, τους οποίους εκτιμούσε ιδιαίτερα για τις εμπορικές τους δραστηριότητες. 

Ήδη, από την αρχή του εγχειρήματος του Μωχάμετ Αλυ έως τον θάνατό του το 1848, (και) στον συγκεκριμένο χώρο ξεχώριζαν Ελληνες, μεταξύ των άλλων, ο οίκος Τοσίτσα και Στουρνάρη και ο οίκος του Γεώργιου Σκαραμαγκά, ενώ κατά την περίοδο 1861-1866 - «το boom του βάμβακος για την Αίγυπτο» - έρχονται και εγκαθίστανται στη χώρα και άλλοι έλληνες έμποροι, ο Εμμανουήλ Μπενάκης, ο Θεόδωρος Ράλλης, ο Ιωάννης Χωρέμης κ.ά
. Χαρακτηριστικό της ενασχόλησης των Ελλήνων με το συγκεκριμένο αγροτικό προϊόν υπήρξε η καινοτομία. Οι Ελληνες παρενέβησαν με τρόπο πρωτοποριακό στην παραγωγική διαδικασία του βαμβακιού, είτε εισάγοντας καινούργιες μεθόδους επεξεργασίας (οι ατμοκίνητες μηχανές του Θεόδωρου Ράλλη) είτε διευρύνοντας την παραγωγή (ο Ιωάννης Ζερμπίνης υπήρξε ο πρώτος που παρήγαγε βαμβακέλαιο και στη συνέχεια σαπούνι, λίπασμα και ζωοτροφές) είτε δημιουργώντας νέες ποικιλίες βάμβακος όπως το Πήλιον του Νικόλαου Παραχειμώνα και το Σάκελ του Ιωάννη Σακελλαρίδη. 

Οι επιδόσεις των Ελλήνων υπήρξαν εξαιρετικές και στο εμπόριο. Όταν στις αρχές του 20ού αιώνα το βαμβάκι αντιπροσώπευε το 80% της ολικής εξαγωγής της Αιγύπτου, πέντε Ελληνες - Χωρέμης, Μπενάκης, Καζούλλης, Σαλβάγος και Ροδοκανάκης - κρατούσαν στα χέρια τους το 1/4 της εξαγωγής αυτής. Ο οίκος Χωρέμη - Μπενάκη συγκεκριμένα κατείχε την πρώτη θέση μεταξύ των εξαγωγέων, πάνω από αγγλικές, γαλλικές και ελβετικές εταιρείες.
katoci.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ