2018-07-21 15:06:25
Φωτογραφία για Το πράσινο τσάι βελτιώνει την λειτουργικότητα του εγκεφάλου
Με καταγωγή από την Ασία, το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες που διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία και διεγείρουν την παροχή αίματος στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας, σύμφωνα με μελέτες, την μνήμη και τις νοητικές λειτουργίες και καταπολεμούν νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον και του Αλτσχάϊμερ.

Αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν την χρήση του τσαγιού ως ρόφημα πριν από 5000 χρόνια. Η Ινδία και η Κίνα ήταν οι πρώτες χώρες που καλλιέργησαν το τσάι. Αν και όλοι γνωρίζουμε την αγάπη των  Άγγλων για το τσάι, ήταν οι Αμερικανοί που εφηύραν τα σακουλάκια του τσαγιού και διέδωσαν τη συνήθεια του κρύου ροφήματος τσαγιού στις αρχές του 19ου αιώνα. 

Το πράσινο και το μαύρο τσάι προέρχονται από το ίδιο φυτό (Camelia sinensis), η μέθοδος παραγωγής τους όμως διαφέρει. Το μαύρο τσάι υφίσταται οξείδωση, σε αντίθεση με το πράσινο  που  η επεξεργασία του γίνεται με ελαφρύ ατμό και τελικά με αυτή την διαδικασία διατηρούνται άθικτες οι πολυφαινόλες που παρέχουν το χρώμα και το άρωμα του φυτού
. Το πράσινο τσάι περιέχει 30-40% πολυφαινόλες, ενώ το μαύρο μόνο 3-10%. Mια από τις πολυφαινόλες που συναντάμε στο πράσινο τσάι είναι η epigallocatechin-3-gallate (EGCG), ένα φλαβονοειδές με ευεργετικά αποτελέσματα σύμφωνα με πειράματα που έγιναν σε ποντίκια από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Yun Bai στην Κίνα.  Τα αποτελέσματα της έρευνας  που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Molecular Nutrition and Food Research παρουσιάζουν μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον.

Σκοπός της ομάδας ήταν να αξιολογηθεί η επίδραση της ουσίας αυτής στην ανάπτυξη των κυττάρων του εγκεφάλου μέσα στον ιππόκαμπο, μια περιοχή η οποία είναι υπεύθυνη για τη μάθηση και τη δημιουργία αναμνήσεων. Από την έρευνα βρέθηκε ότι η EGCG επηρεάζει την ανάπτυξη και την εξέλιξη σημαντικών κυττάρων στον εγκέφαλο, μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τις εγκεφαλικές γνωστικές λειτουργίες επηρεάζοντας την παραγωγή των νευρικών κυττάρων – μια διαδικασία γνωστή και ως νευρογένεση- και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στην πρόληψη και θεραπεία ποικίλων νευροεκφυλιστικών νόσων.  Οι ερευνητές διενεργήσαν δοκιμές σε δύο ομάδες ποντικών, σε μια που είχε δοθεί EGCG και σε μια ομάδα ελέγχου.

Αρχικά τα ποντίκια εκπαιδεύτηκαν για τρεις ημέρες για να βρουν μια ορατή πλατφόρμα στο λαβύρινθό τους. Κατόπιν εκπαιδεύτηκαν για επτά ημέρες για να βρουν μια κρυμμένη πλατφόρμα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που έλαβαν EGCG χρειάστηκαν λιγότερο χρόνο για να βρουν τη κρυμμένη πλατφόρμα και ότι συνολικά η EGCG ενίσχυσε τη μάθηση και τη μνήμη με τη βελτίωση της αναγνώρισης των αντικειμένων. Αποδείχθηκε ότι τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε η EGCG είχαν 41% περισσότερα νέα κύτταρα του εγκεφάλου εντός του ιππόκαμπου σε σύγκριση με τα ποντίκια ελέγχου που δεν έλαβαν EGCG. Τα ποντίκια που τρέφονταν με EGCG ήταν επίσης σε καλύτερη θέση να περιηγηθούν σε ένα λαβύρινθο σε σύγκριση με τα ποντίκια ελέγχου.

Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν επίσης ότι το πράσινο τσάι, λόγω των σημαντικών αντιοξειδωτικών κατεχινών που περιέχει,   προστατεύει την υγεία της καρδιάς, μειώνει τα επίπεδα κακής χοληστερόλης στο αίμα.  Επίσης, δρα ευεργετικά σε διάφορες μορφές καρκίνου,  φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου ακόμη και στο μεταβολισμό και το οξειδωτικό στρες των κυττάρων.  Εξαιτίας της πολυφαινόλης EGCG εμποδίζει την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης,  βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη και των εγκεφαλικών. Δρα αποτελεσματικά στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες που οφείλονται στη UV ακτινοβολία και  έχει αντιβακτηριδιακές  ιδιότητες.  Περιέχει επίσης το αμινοξύ L-θεανίνη που βοηθά να μειωθεί το στρες, προάγει τη χαλάρωση και την ποιότητα του ύπνου. Τέλος, αποτελεί σύμμαχο του οργανισμού μας σε περίοδο δίαιτας, δημιουργώντας θερμογένεση και επιτυγχάνοντας μείωση της απορρόφησης του λίπους από τον οργανισμό και μεγιστοποίηση της καύσης του.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ