2012-06-05 11:15:02
Φωτογραφία για Σενάρια για προσφυγή της Κύπρου σε μηχανισμό στήριξης
Το γερμανικό δίκτυο της Deutsche Welle διερωτάται σε πρόσφατο δημοσίευμα της ηλεκτρονικής του έκδοσης, αν η Κύπρος, η οποία θα αναλάβει τα ηνία της ευρωπαϊκής προεδρίας την 1η Ιουλίου, πρόκειται να είναι η επόμενη οικονομία της ευρωζώνης που θα ζητήσει πακέτο στήριξης από τις Βρυξέλλες.

Το ερώτημα προκύπτει από την πρόσφατη υποβάθμιση τραπεζών της από δύο μεγάλους οίκους αξιολόγησης.

Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τους συγκεκριμένους οίκους, οι κυπριακές τράπεζες συνδέονται με το ελληνικό χρέος.

Η υποβάθμιση των κυπριακών τραπεζών

Ο Fitch, στις 22 Μαΐου, υποβάθμισε ομόλογα της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας σε επίπεδο  junk.

Δύο ημέρες αργότερα, η Λαϊκή Τράπεζα υποβαθμίστηκε και πάλι, αλλά αυτή τη φορά από τον οίκο Moody’s.

«Στην Κύπρο, τραπεζικό σύστημα και πολιτική παραμένουν στενά συνδεδεμένα», γράφει η Deutsche Welle. «Στις ιδιαιτερότητες του πολιτικού τοπίου της Κύπρου συγκαταλέγεται η στήριξη Χριστόφια από το εθνικιστικό κόμμα, την ίδια στιγμή που η φιλοευρωπαϊκή συντηρητική αντιπολίτευση χτίζει δεσμούς με τους σοσιαλιστές, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να της προσφέρει δυνατότητα στήριξης στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου έτους».


Η στάση της κυβέρνησης

Με τα μάτια στραμμένα στην Αθήνα, το τι μέλλει γενέσθαι στα εδώ πολιτικά «χωράφια» και τι είδους κυβέρνηση θα σχηματισθεί ύστερα από τις κάλπες της 17ης Ιουνίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης διατηρεί στάση αναμονής ενώ το κόμμα του  προειδοποιεί για μεγάλο ψαλίδι στις δαπάνες.

«Βάζοντας τις προσωπικές τους έριδες στην άκρη, οι Κύπριοι πολιτικοί συμφωνούν πως η προτεραιότητά τους είναι η οικονομία τους, αν και δεν συμφωνούν στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να διευθετηθούν τα προβλήματα», αναφέρει το γερμανικό δίκτυο.

Το «πακέτο» των Βρυξελλών δεν μοιάζει μακριά

Επιπλέον, μέχρι το τέλος Ιουλίου, μία από τις υποβαθμισμένες τράπεζες, η Λαϊκή, θα χρειαστεί βοήθεια 2 δισ. ευρώ ώστε να βρίσκεται σε συμφωνία με τις ευρωπαϊκές τραπεζικές απαιτήσεις.

Όμως, από τη στιγμή που η Κύπρος δεν έχει δικό της ρευστό για να προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, οι εναλλακτικές της περιορίζονται σε οικονομική βοήθεια από τις Βρυξέλλες, στήριξη από τη Ρωσία ή αξιοποίηση ελληνικών κεφαλαίων διάσωσης.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ