2012-06-05 11:10:50
Φωτογραφία για 81 ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΑΙ 4 ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ...
Ο πολυπόθητος τίτλος ήρθε για τον Ολυμπιακό, που εκτός από πρωταθλητής Ελλάδας είναι και πρωταθλητής Ευρώπης.

Μία σπουδαία χρονιά που ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο για τους «ερυθρόλευκους». Πώς έφτασε, όμως, ως εδώ ο Ολυμπιακός της νέας εποχής; Το «Goal» βρήκε όλους τους παίκτες και τους προπονητές που πέρασαν από το μεγάλο λιμάνι επί εποχής Αγγελόπουλων.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, 81 παίκτες φόρεσαν τη φανέλα του Ολυμπιακού από το 2004 και μετά και την ίδια περίοδο στον πάγκο της ομάδας κάθισαν τέσσερις προπονητές. Εν αντιθέσει με τα προηγούμενα χρόνια, οι Πειραιώτες φέτος δείχνουν διατεθειμένοι να διατηρήσουν τον βασικό κορμό της ομάδας.

Αυτό δεν γινόταν τις προηγούμενες σεζόν και αυτός είναι ο λόγος που πέρασαν τόσο πολλοί παίκτες από την ομάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως σχεδόν κάθε χρονιά άλλαζαν περισσότερα από τα μισά μέλη του προηγούμενου ρόστερ και παράλληλα ποτέ ο Ολυμπιακός δεν είχε λιγότερους από 14 παίκτες διαθέσιμους.


Φυσικά, υπήρξαν και αρκετοί τραυματισμοί σε όλη αυτήν την περίοδο που ανάγκαζαν τον εκάστοτε προπονητή να προβεί σε κάποιες μεταγραφικές κινήσεις στα μέσα της σεζόν. Για παράδειγμα, φέτος οι «ερυθρόλευκοι» χρησιμοποίησαν 18 παίκτες. Το ρόστερ που ολοκλήρωσε τη χρονιά συν τους Ματ Χάουαρντ και Κεϊλίν Λούκας.

Ο Ολυμπιακός των Αγγελόπουλων, λοιπόν, ξεκίνησε από τους Ελβιρ Οβτσινα, Λαβόρ Ποστέλ, Μαρκί Πέρι, Τζεφ Νόρντγκαρντ, Αγγελο Κορωνιό και Ιβιτσα Γιούρκοβιτς. Ακολούθησαν σπουδαίες μεταγραφές με σημαντικότερες αυτές των Τζος Τσίλντρες και Λίνας Κλέιζα και η ομάδα πήρε τελικά το πρωτάθλημα με τον κορυφαίο των κορυφαίων: τον Βασίλη Σπανούλη.

Η ιστορία έγραψε πως ο Ολυμπιακός έφτασε στον στόχο του με μικρότερο μπάτζετ σε σχέση με τα προηγούμενα έξι χρόνια, αλλά έχοντας στις τάξεις του έναν σπουδαίο προπονητή, τον Ντούσαν Ιβκοβιτς, έναν μεγάλο αρχηγό, τον Βασίλη Σπανούλη, και πολλούς νεαρούς παίκτες που «διψούν» για διακρίσεις.

Μπορεί να πει κανείς πως ενδεχομένως να υπήρχαν ρόστερ του Ολυμπιακού που άξιζαν κάτι περισσότερο, εντούτοις οι Πειραιώτες είδαν χειροπιαστά αποτελέσματα μειώνοντας το μπάτζετ κατά 2/3 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Αδερφοί Αγγελόπουλοι: Η νέα εποχή

Σε αυτά τα οκτώ δύσκολα χρόνια του Ολυμπιακού κοινή συνισταμένη είναι η παρουσία των Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου στο τιμόνι της ομάδας. Ο ερχομός τους έφερε τη νέα εποχή στον μπασκετικό Ολυμπιακό που πέρασε από την ανυποληψία στην κατάκτηση της Ευρώπης και την επιστροφή στον ελληνικό... θρόνο. Τα δύο αδέρφια έμειναν πιστά στις αρχές τους. Δεν πίεσαν ποτέ προπονητή, δεν συνήθιζαν να παρεμβαίνουν στο έργο του και δεν άλλαζαν παίκτες και προπονητές σαν τα πουκάμισα έπειτα από αποτυχίες.

Στα οκτώ χρόνια της παρουσίας τους είδαν τέσσερις προπονητές να περνούν από τον Ολυμπιακό και ξόδεψαν περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ για να πληρώσουν τους 81 παίκτες που χρησιμοποίησαν οι «ερυθρόλευκοι» σε όλες τις διοργανώσεις. Υπήρξαν στιγμές που επέδειξαν μεγαλύτερη υπομονή απ' όση χρειαζόταν, αλλά στο τέλος δικαιώθηκαν και είδαν τον Ολυμπιακό όπως ακριβώς τον ονειρεύονταν. Πρωταθλητή Ελλάδας και Ευρώπης.

1. Ντούσαν Ιβκοβιτς

Ο Σέρβος προπονητής οδήγησε τον Ολυμπιακό στη «γη της επαγγελίας» 15 χρόνια μετά τον δικό του θρίαμβο. Στον δεύτερό του χρόνο στην ομάδα, «μάγεψε» την Ευρώπη και εν συνεχεία έστειλε τον Ολυμπιακό στην κορυφή της Ελλάδας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι τυχαίο πως με τον ίδιο στο τιμόνι οι «ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν το τελευταίο τους πρωτάθλημα. Ο φετινός Ολυμπιακός έχει τη «σφραγίδα» του και ο Ιβκοβιτς έγραψε (ξανά) το όνομά του στην ιστορία με χρυσά γράμματα.

2. Παναγιώτης Γιαννάκης

Ο «δράκος» αντικατέστησε τον Πίνι Γκέρσον στον πάγκο του Ολυμπιακού και έμεινε κάτι περισσότερο από δύο χρόνια. Είχε να διαχειριστεί τεράστιο μπάτζετ για δύο σερί σεζόν, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν τον δικαίωσαν. Κατέκτησε μόλις ένα Κύπελλο και οδήγησε την ομάδα σε δύο παρουσίες στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα και σε έναν τελικό. Αφησε πίσω του έργο, ειδικά με τους πιτσιρικάδες, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πετυχημένος στον Ολυμπιακό.

3. Γιόνας Καζλάουσκας

Εμεινε στον Ολυμπιακό για δύο χρονιές στο ξεκίνημα των αδερφών Αγγελόπουλων. Ο Λιθουανός μπήκε μπροστάρης στην καινούργια τότε προσπάθεια τις σεζόν 2004-05 και 2005-06, δίχως μεγάλη επιτυχία. Δεν πήρε κάποιον τίτλο με τους «ερυθρόλευκους», ωστόσο οι παράγοντες του Ολυμπιακού αναφέρουν πως έφυγε σαν κύριος. Αρκετοί παίκτες, όμως, δεν μιλούν με τόσο καλά λόγια για τον Γιόνας Καζλάουσκας, ο οποίος έκτοτε ανέλαβε τις τύχες της Εθνικής Ελλάδας και πέρυσι το καλοκαίρι της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με τη... γνωστή κατάληξη.

4. Πίνι Γκέρσον

Ο Πίνι Γκέρσον έμεινε στον Ολυμπιακό για κάτι περισσότερο από ενάμιση χρόνο. Η αλήθεια είναι πως ο Ισραηλινός προπονητής παρουσίασε κάτι διαφορετικό στην εν Ελλάδι θητεία του. Δημιούργησε μία ομάδα που έπαιζε πολύ θεαματικό μπάσκετ και ο ίδιος είχε ένα ιδιαίτερα χαλαρό στυλ που όπως φάνηκε δεν εκτιμήθηκε και τόσο. Τα αποτελέσματα δεν τον δικαίωσαν, καθώς δεν μπόρεσε να πανηγυρίσει κάποιον τίτλο. Ετσι, αντικαταστάθηκε λίγο πριν από το τέλος της χρονιάς από τον Παναγιώτη Γιαννάκη.

ΠΗΓΗ: sentragoal.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ