2018-08-03 21:34:14
Φωτογραφία για Μικροπολιτική με τον Συνεταιρισμό Στρατού (ΟΣΜΑΕΣ) [ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΦΕΚ]
Στην επόμενη κυβέρνηση με­ταθέτουν το πρόβλημα του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Μονίμων Αξιωματικών Ελ­ληνικού Στρατού (ΟΣΜΑΕΣ) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το θέμα του ΟΣΜΑΕΣ, το οποίο χρονίζει από το 2011, έχει πολλές προεκτάσεις και νομικές δυσκολίες και συνεπάγεται πολιτικό κόστος που η κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επιχειρούν να διώξουν από πάνω τους. Τροπολογία που ψηφίσθηκε στο άρθρο 56 του Ν.4557/2018 (ΦΕΚ 139 Α'/30.07.2018) του υπουργείου Οικονομικών «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και άλλες διατάξεις», προβλέπει πως η εποπτεία του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Μονίμων Αξιωματικών Ελληνικού Στρατού (ΟΣΜΑΕΣ), η οποία κανονικά θα έπρεπε στις 28 Ιουλίου να περάσει στο υπουργείο Οικονομικών, τελικώς θα παραμείνει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και θα εξακολουθεί να διέπεται μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2019 από τις διατάξεις του νόμου 564/1978.


Κατά την ίδια τροπολογία, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΣΜΑΕΣ οφείλει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2019 να εναρμονίσει το καταστα­τικό λειτουργίας του σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 του νόμου 4030/2011 που διέπουν τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, σε αντίθετη περίπτωση ο εν λόγω συνεταιρισμός θα διαλυθεί αυτοδίκαια. Στην ίδια βάση ορίζε­ται ότι η εποπτεία του ΟΣΜΑΕΣ θα περιέλθει αυτοδίκαια στο υπουργείο Οικονομικών με την κατάθεση του καταστατικού στο οικείο μητρώο του αρμόδιου κατά τόπο Ειρηνοδικείου.

Αρ. Τροπολογίας: 1701/253 20.7.2018 - Περιγραφή: Σχετικά με τη λειτουργία του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Μόνιμων Αξιωματικών Ελληνικού Στρατού (ΟΣΜΑΕΣ) - ΑΡΘΡΟ 56 Ν.4557/2018 (ΦΕΚ 139 Α'/30.07.2018):

Παρατάσεις

Η εναρμόνιση του ΟΣΜΑΕΣ με τον νόμο 4030/2011 έχει λάβει πολλαπλές παρατάσεις, διότι έχει αποδειχθεί εξαιρετικά περίπλοκη και έχει φέρει αντιμέτωπη την ηγεσία του υπουρ­γείου Εθνικής Άμυνας με απογοητευμένους οικιστές και οικοπεδούχους.

Τι ακριβώς συμβαίνει; Με τον νόμο 4030/2011 ο ΟΣΜΑΕΣ, ο οποίος σήμερα έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, θα υπα­χθεί στους Αστικούς Συνεταιρισμούς οι οποίοι έχουν εμπορικό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει πως ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Μονίμων Αξιωματικών Ελληνικού Στρατού θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα εντελώς νέο πλαίσιο που προβλέπει νέες, αυξημένες υποχρεώσεις. Ο ΟΣΜΑΕΣ, ως αστικός συνεταιρισμός, θα έχει αυξημένη φορολογία και ειδικές υποχρεώσεις, νέο τρόπο λήψης αποφάσεων από τις γενικές συνελεύσεις των μελών - οικιστών, η διοίκηση-διαχείρισή του δεν θα γίνεται από εν ενεργεία στρατιωτικούς και, πάνω από όλα, θα πρέπει να διευθετήσει τις μεγάλες οφειλές του.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει κά­νει κάποια βήματα ώστε να προετοιμάσει τον ΟΣΜΑΕΣ για την επόμενη ημέρα, ωστόσο κρίθηκε πως αυτό θα απαιτήσει πρόσθετο χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό πως η διαβούλευση του νέου Καταστατικού Λειτουργίας με οικιστές και οικοπεδούχους και η κατάθεσή του στο Ειρηνοδικείο δεν έχουν ακόμη ολοκληρω­θεί. Έτσι, εάν ο ΟΣΜΑΕΣ περνούσε στις 28 Ιουλίου στο υπουργείο Οικονομικών, όπως αρχικώς προβλεπόταν, θα επικρατούσε ένα «χάος», καθώς πιθανότατα δεν θα μπορούσε ούτε να εξυπηρετήσει τις ρυθμισμένες οφειλές των οικιστικών προγραμμάτων Μαλεσίνας και Καρύστου προς τη ΔΕΗ και θα ξέμενε ακόμη και από νερό - κάτι που είχε συμβεί προ διετίας, όταν η τότε διοίκηση του Οικοδομικού Συνε­ταιρισμού Μονίμων Αξιωματικών Ελληνικού Στρατού είχε παραιτηθεί και το δίκτυο ύδρευσης αχρηστεύθηκε για έξι μήνες.

Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του προβλήματος του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Μονίμων Αξιωματικών Ελληνικού Στρατού, ο οποίος αριθμεί περίπου 1.300 σπίτια και 3.000 οικόπεδα, αρκεί να αναφερθεί πως έχει χρέη προς τη ΔΕΗ ύψους 800.000 ευρώ, αλλά και οφειλές προς Δημόσιο και ιδιώτες που υπερ­βαίνουν τα 200.000 ευρώ. Μέχρι πρόσφατα δεν τηρούσε αρχείο μεταβιβάσεων, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των ακινήτων του Συνεταιρισμού, ενώ μόλις το τελευταίο διάστημα αναλήφθηκαν ενέργειες ώστε να εντοπισθούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες μέσω Κτηματολογίου και υποθηκοφυλακείου. Δεδομένου ότι ο Συνεταιρισμός δεν γνώριζε τους πραγματικούς ιδιοκτήτες, δεν μπορούσε να εισπράξει έσοδα τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ (παράλληλα δεν επιβάλλονταν κυρώσεις σε αυ­τούς που χρωστούσαν υπέρογκα ποσά)! Λόγω δε της κάκιστης διαχείρισης, το αποθεματικό 1 εκατ. που είχε ο Συνεταιρισμός εξαντλήθηκε.

Με την τροπολογία λοιπόν που ψηφίσθηκε επιχειρείται να εξασφαλιστεί χρόνος για να μη σκάσει στα χέρια του Πάνου Καμμένου το πρόβλημα του ΟΣΜΑΕΣ, το οποίο ο ίδιος δεν μπόρεσε να επιλύσει τα τε­λευταία τρία χρόνια, παρά τις δεκάδες οχλήσεις οικιστών και οικοπεδούχων.

ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΟΥΚΑΚΗ

(ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ-23/07/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ