2012-06-05 16:00:55
Φωτογραφία για Ερογλου: Θέλετε σε 15 ημέρες να λύσουμε το προβλημα;
Στον ισχυρισμό ότι μπορεί να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού εντός 15 ημερών σε περίπτωση που το θελήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά, προέβη σε διακαναλική του συνέντευξη στα κατεχόμενα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων υποστήριξε ακόμη ότι οι συνομιλίες του Κυπριακού έχουν προχωρήσει πιο μπροστά από το σημείο που τις άφησε ο προκάτοχός του, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, και αφού σημείωσε πως η επίτευξη συμφωνίας χρειάζεται τη βούληση και των δυο πλευρών, κατηγόρησε τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι δεν έχει πρόθεση να επιτευχτεί συμφωνία.

Από την πλευρά του, συνέντευξή του στο περιοδικό «Turkish Policy Quarterly», ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατηγόρησε τον Ερογλου ότι αθέτησε τις συμφωνίες στις οποίες είχε καταλήξει με τον κ. Ταλάτ και ότι παραβίασε τα συμφωνημένα.

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί τη συνέχιση των συνομιλιών επ' αόριστον, επισημαίνοντας πως κανένας δεν μπορεί να πείσει τους Ελληνοκύπριους να συναινέσουν σε λύση ενόσω οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται υπό το καθεστώς του λεγόμενου εμπάργκο.


Όπως είπε, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μετά την 1η Ιουλίου σε τεχνικό επίπεδο και πως ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα καταβληθεί προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο. Ωστόσο, ο Έρογλου κατά την συνέντευξή του που μεταδόθηκε ταυτόχρονα σε οκτώ τηλεοπτικούς σταθμούς στα κατεχόμενα, ανέφερε ότι οι απευθείας συνομιλίες δεν έχουν αποτέλεσμα και πρότεινε όπως αρχίσει η συζήτηση στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Παράλληλα, δήλωσε έτοιμος να συζητήσει την πρόταση του προέδρου Χριστόφια για την Αμμόχωστο, η οποία, όπως ισχυρίστηκε «δεν έχει υποβληθεί γραπτώς», χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως είπε, ότι θα πει «ναι» σε όλα τα αιτήματα των Ελληνοκυπρίων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων, η Αμμόχωστος αποτελεί αυτή τη στιγμή έδαφος του ψευδοκράτους υπό τον έλεγχο του λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας.

Ισχυρίστηκε τέλος, ότι δεν υπάρχει «σχέδιο Β» για μετά την 1η Ιουλίου και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε θα σκεφθεί τι πρέπει να γίνει.
ΚΥΠΕ
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ