2012-06-05 20:25:02
Φωτογραφία για Η Ελλάδα να πάρει μαθήματα από τη Λετονία
Να πάρουν μαθήματα από τη Λετονία και το επιτυχημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, προέτρεψε την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρώπης που βρίσκονται σε οικονομική κρίση, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στη σουηδική Svenska Dagbladet, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswire. «Ένα σημαντικό σημείο είναι ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων ανήκει στους Λετονούς πολιτικούς. Συνειδητοποίησαν ότι οι δομικές αλλαγές ήταν αναγκαίες και πήραν κάποιες πολύ γενναίες αποφάσεις», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ, εστιάζοντας στη σημασία της εφαρμογής των μέτρων λιτότητας από την αρχή.

Η Λετονία ζήτησε διάσωση από το ΔΝΤ το Δεκέμβριο του 2008. Το τριετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του περασμένου έτους παρά το ότι η Λετονία αποπληρώνει ακόμη τα δάνεια στο ΔΝΤ και ο δείκτης ανεργίας στη χώρα παραμένει στο 15%, επισημαίνει η σουηδική εφημερίδα.


ΤΗν ίδια ώρα, η κ. Λαγκάρντ εμφανίστηκε θετική στην ιδέα μιας τραπεζικής ένωσης, στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει συλλογική ευθύνη στη διασφάλιση της σταθερότητας των τραπεζών της περιοχής. «Νομίζω ότι αυτό είναι μια πολύ καλή ιδέα. Πιθανώς στην αρχή να είναι μια τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη», δήλωσε. Μια τραπεζική ένωση υποστήριξε σε χθεσινές του δηλώσεις, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο ενώ θετική παρουσιάστηκε και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξή της επεσήμανε επιπλέον τη σημασία της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να συνεισφέρει σε αυτό, μειώνοντας περαιτέρω τα επιτόκια. «Μπορεί να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη μέσω της νομισματικής πολιτικής όπως συνέβη με τα LTRO (φτηνά τριετή δάνεια) που έγιναν από την ΕΚΤ. Είναι επίσης εμφανές ότι υπάρχουν περιθώρια και για νέα μείωση των επιτοκίων» πρόσθεσε η κ. Λαγκάρντ.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ