2018-08-20 19:07:11
Φωτογραφία για Διακοπές: Τι παπούτσια χρειαζόμαστε σε κάθε περίσταση
Κάθε φυσική δραστηριότητα στις διακοπές χρειάζεται και το κατάλληλο παπούτσι, αναφέρει ένας ποδίατρος από τις ΗΠΑ Όταν ετοιμάζετε τις βαλίτσες για τις διακοπές σας, φροντίστε να παίρνετε μαζί τα σωστά παπούτσια για κάθε περίσταση, συνιστά ένας Αμερικανός ποδίατρος.

«Το είδος των διακοπών που θα κάνετε, θα καθορίσει και τον τύπο των παπουτσιών που θα χρειασθείτε», λέει ο Dr. Ronald Lepow, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ορθοπεδικής Χειρουργικής του Κολλεγίου Ιατρικής Baylor, στο Χιούστον.

Περπάτημα

Αν το πρόγραμμά σας θα έχει πολύ περπάτημα, χρειάζεστε παπούτσια που στηρίζουν καλά το πόδι.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα αποφύγετε τις σαγιονάρες, τα clogs, τα τακούνια και τα παπούτσια-παντόφλες.

Σημασία έχει επίσης το έδαφος. Αν, λ.χ., ο προορισμός σας είναι μια παλαιά πόλη με πέτρες για δρόμους, η σόλα των παπουτσιών σας πρέπει να είναι εύκαμπτη.


Αν όμως προγραμματίζετε να περπατάτε με τις ώρες σε μουσεία ή πηγαίνετε σε μια σύγχρονη πόλη με άσφαλτο, αυτό δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία.

Πεζοπορία

Πολλοί πιστεύουν ότι τα αθλητικά παπούτσια είναι κατάλληλα για πεζοπορία. Ωστόσο ο Dr. Lepow τονίζει ότι τα μποτάκια πεζοπορίας είναι πολύ καλύτερες.

Τα μποτάκια αυτά έχουν καλή μόνωση και στηρίζουν καλά την πτέρνα και την ποδική καμάρα.

Επιπλέον, στηρίζουν καλά την ποδοκνημική άρθρωση, δηλαδή τον αστράγαλο. Αυτό είναι σημαντικό διότι ο αστράγαλος οποία είναι επιρρεπής στα διαστρέμματα κατά την πεζοπορία.

Στην παραλία

Στην παραλία, θα χρειασθείτε σαγιονάρες ή clog, λέει ο Dr. Lepow. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να περπατάτε ξυπόλητοι. Το λιγότερο που μπορεί να συμβεί είναι, αν είναι καυτή, να υποστείτε έγκαυμα στα πέλματα.

Αν η παραλία όπου πηγαίνετε είναι στρωμένη με βότσαλα, θα χρειασθεί πιο υποστηρικτικό υπόδημα απ’ ό,τι αν έχει άμμο.

Μην ξεχνάτε να αλείφετε με αντηλιακό τους άκρους πόδες σας. Και αν θέλετε το απόγευμα να κάνετε βόλτα στην παραλία, καλό είναι να πάρετε μαζί αθλητικά παπούτσια.

Αν πηγαίνετε σε έναν νέο προορισμό, ίσως πρέπει να πάρετε μαζί παπούτσια για τη θάλασσα. Θα προστατεύσουν τα πόδια σας από τυχόν τραυματισμούς σε πέτρες και ξένα αντικείμενα.

Μην ξεχνάτε, τέλος, να ξεβγάζετε τα πόδια σας με γλυκό νερό όταν φεύγετε από την παραλία, ώστε να τα καθαρίζετε από τυχόν ρύπους.

Πισίνα, λίμνη, ποτάμι

Οι δημόσιοι χώροι, όπως οι πισίνες, είναι ιδανικοί για να μολυνθείτε με παθογόνα που οδηγούν σε μυκητιάσεις και μυρμηγκιές των ποδιών.

Επομένως, να φοράτε συνεχώς σαγιονάρες ή παπούτσια όταν βαδίζετε γύρω από την πισίνα.

Στις λίμνες και τα ποτάμια είναι συχνά δύσκολο να δείτε ξένα αντικείμενα, οπότε καλύτερα είναι να χρησιμοποιείτε παπούτσια για το νερό.

Προσοχή στα καινούργια

Ό,τι παπούτσια κι αν επιλέξετε, φροντίστε να τα έχετε αγοράσει απόγευμα. Το απόγευμα τα πόδια είναι πρησμένα και έτσι είναι πιθανότερο να διαλέξουμε το κατάλληλο παπούτσι για εμάς.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να φορέσετε τα παπούτσια για μία-δύο εβδομάδες πριν το ταξίδι. Ο Dr. Lepow συνιστά να περπατάτε με αυτά μέσα στο σπίτι, να κάνετε μαλάξεις στα δερμάτινα παπούτσια και να λυγίζετε τα εύκαμπτα.

Τέλος, φορέστε τα με χοντρές κάλτσες ή χρησιμοποιήστε διαστολέα παπουτσιών για να τα ανοίξετε.

Τα πόδια σας θα υποφέρουν, αν πάτε απ’ ευθείας να περπατήσετε πολλή ώρα με αφόρετα παπούτσια, καταλήγει ο ειδικός.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ