2018-08-22 19:51:39
Φωτογραφία για Νέα Έρευνα: Η αποχή ενός μεσήλικα απο το ποτό αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατα 45%
Μια έρευνα 23 ετών που εξέταζε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης οινοπνεύματος και του κινδύνου άνοιας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι μεσήλικες επέλεξαν να αποφύγουν να πίνουν αλκοόλ είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν μετριοπαθώς.

Συνολικά 9.087 συμμετέχοντες από τη δημόσια διοίκηση, ηλικίας 35-55 ετών κατά την έναρξη της μελέτης, συμμετείχαν στην έρευνα, που έγινε από το University College London και το Γαλλικό Ινστιτούτο για την Υγεία, με σκοπό οι μελετητές να παρακολουθήσουν τις συνήθειες κατανάλωσης οινοπνεύματος και την ψυχική υγεία.

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal (BMJ), οι ερευνητές εντόπισαν 397 περιστατικά άνοιας μέσω νοσοκομείων, υπηρεσιών ψυχικής υγείας και αρχείων θνησιμότητας.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι όσοι απείχαν από το αλκοόλ στη μέση ηλικία είχαν  45% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωναν μεταξύ μιας και 14 μονάδων αλκοόλ ανά εβδομάδα.


Όσοι έπιναν περισσότερες από 14 μονάδες την εβδομάδα, ο κίνδυνος κινδύνου άνοιας αυξήθηκε κατά 17%.

Παρουσιάζοντας τα συμπεράσματά, οι ερευνητές δήλωσαν: «Δεδομένου ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με άνοια αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2050 και δεν υπάρχει θεραπεία, η πρόληψη είναι καθοριστικής σημασίας. Δείχνουμε ότι τόσο η μακροχρόνια αποχή από το αλκοόλ όσο και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας. Οι κατευθυντήριες γραμμές του Ηνωμένου Βασιλείου προτείνουν ένα όριο αλκοόλ 14 μονάδων / εβδομάδα, αλλά πολλές χώρες χρησιμοποιούν ένα πολύ υψηλότερο όριο για να ορίσουν την υπερβολική κατανάλωση. Η παρούσα μελέτη ενθαρρύνει τη χρήση χαμηλότερου ορίου κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ζωής των ενηλίκων, προκειμένου να προωθηθεί η γνωστική υγεία.»

Επί του παρόντος, οι κατευθυντήριες γραμμές του Ηνωμένου Βασιλείου για την κατανάλωση αλκοόλ ανέρχονται σε 14 μονάδες την εβδομάδα τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες.

Η Εταιρεία Ανεξάρτητων Ζυθοποιών (SIBA) σχολίασε τα ευρήματα, αναγνωρίζοντας ότι ήταν ενθαρρυντικό να δούμε ένα κομμάτι έρευνας που υπογράμμισε τις θετικές επιπτώσεις της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ σε διάστημα δύο δεκαετιών.

"Όχι μόνο η μέτρια, λογική κατανάλωση οινοπνεύματος μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης άνοιας σε σύγκριση με τους άνδρες, υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν επίσης ευεργετικές επιπτώσεις στην πρόληψη του διαβήτη τύπου II, των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού επεισοδίου, της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και πολλών άλλων καταστάσεων", δήλωσε ο James Calder , επικεφαλής των δημοσίων υποθέσεων της SIBA. «Αυτή η μελέτη υποστηρίζει αυτό που γνωρίζουμε και το κίνημα της ηρεμίας αρνείται να δεχτεί ότι η καμπύλη J μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και προσδόκιμου ζωής είναι πραγματική.

«Το κοινωνικό αποτέλεσμα και τα θετικά οφέλη για την ψυχική υγεία από το να έχεις μια μπύρα με τους φίλους και την οικογένειά σου στην παμπ επίσης δεν μπορεί να αγνοηθεί.»

Η Δρ Sara Imarisio, επικεφαλής της έρευνας στην έρευνα του Alzheimer UK, πρόσθεσε: "Καθώς αυτή η μελέτη εξετάζει μόνο την κατανάλωση ποτού κατά τη μέση ηλικία, δεν γνωρίζουμε για τις συνήθειες κατανάλωσης οινοπνεύματος νωρίτερα στην ενηλικίωση και είναι πιθανό αυτό να συμβάλει αργότερα στον κίνδυνο της άνοιας. Οι άνθρωποι που αποφεύγουν εντελώς το αλκοόλ μπορεί να έχουν ιστορικό βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ και αυτό μπορεί να δυσχεράνει την ερμηνεία των σχέσεων μεταξύ κατανάλωσης και υγείας.»
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ