2018-09-03 20:00:36
Φωτογραφία για ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ-ΑΡΧΙΤΕΧΝΙΤΩΝ
 1. Το Σωματείο μας επιθυμεί να αναδείξει το εργασιακό καθεστώς δυσμένειας που περιήλθαν εν ενεργεία στρατιωτικοί με ειδικότητες φροντιστού και αρχιτεχνίτη αναφορικά με την ενάσκηση καθηκόντων που προϋποθέτουν διετέλεση Χρόνου Διοίκησης ή Ειδικής Υπηρεσίας.

2. Σύμφωνα με τα νομικά δεδομένα:

α. Κατά το άρθρο 3 του Ν. 3883/2010 (ΦΕΚ Α 167/2010), οι Αξιωματικοί του ΣΞ διακρίνονται σε Όπλων και Σωμάτων καθώς επίσης οι Αξιωματικοί του εν λόγω Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων, που ανήκουν στο σώμα των φροντιστών και αρχι-τεχνιτών, υπάγονται στα αντίστοιχα όπλα, Πεζικού, Ιππικού–Τεθωρακισμένων, Πυ-ροβολικού, Μηχανικού, Διαβιβάσεων-Ηλεκτρονικού Πολέμου, Τεχνικού και Αεροπο-ρίας Στρατού.

β. Κατά το άρθρο 28 παρ. 11 περ. 2 (β): «Οι Αξιωματικοί των υπολοίπων Σωμάτων, πλην Γεωγραφικού, βαθμών Ανθυπολοχαγού μέχρι και Αντισυνταγματάρχη συμπληρώνουν σε κάθε βαθμό ένα (1) έτος χρόνο διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας σε Μονάδες ή Συγκροτήματα ή Σχηματισμούς Εκστρατείας».


γ. Κατά το άρθρο 28 παρ. 2 «Ο παραπάνω χρόνος υπηρεσίας καλείται χρόνος διοικήσεως εφόσον κατά τη διάρκειά του ο Αξιωματικός ασκεί διοίκηση ή χρόνο ειδικής υπηρεσίας στην περίπτωση που ο Αξιωματικός δεν ασκεί διοίκηση».

δ. Κατά το άρθρο 3 παρ. 4 του Α.Ν. 778/1948 περί Φροντιστών Μονάδων «Εις τους Αξκούς Φ.Μ. ανατίθεται υπηρεσία αποκλειστικώς διαχειριστικής και λογι-στικής φύσεως του υλικού και των εφοδίων της Μονάδος ή Καταστήματος του οικείου Όπλου ή Σώματος, απαγορευομένης της αναθέσεως αυτοίς μαχίμου υπηρεσίας, καθώς επίσης και της αποσπάσεως ή μετατάξεως τούτων εις έτερον όπλον ή σώμα».

ε. Στο άρθρο 60 του Ν.3883/2010 αναφέρεται ότι «Για τις κατηγορίες στρα-τιωτικού προσωπικού των ΕΔ ανεξαρτήτως βαθμού που δεν γίνεται πρόβλεψη στον παρόντα νόμο εξακολουθούν να ισχύουν οι προϊσχύουσες διατάξεις νόμων».

3. Κατόπιν των παραπάνω συνάγονται τα παρακάτω:

α. Οι φροντιστές και οι αρχιτεχνίτες ανήκουν σαφώς στα Σώματα και ρητώς υπάγονται στα Όπλα για ανάγκες αυτών.

β. Εκ της φύσεως των καθηκόντων τους, ήτοι διαχειριστικής-λογιστικής φύσης [φροντιστές (άρθρο 3§4 του ΑΝ 778/1948)] και τεχνικής φύσης (αρχιτεχνίτες), δεν προβλέπεται άσκηση διοίκησης και συνεπώς οφείλουν να δοκιμαστούν σε ειδική υπηρεσία σε μονάδες εκστρατείας για ένα χρόνο από το βαθμό του Ανθυπολοχαγού έως Αντισυνταγματάρχη [άρθρο 28§β(2)(β) του Ν. 3883/2010] και σε καμία περίπτω-ση να ενασκήσουν διοίκηση-μάχιμη υπηρεσία ως οφείλουν οι Αξιωματικοί Όπλων.

4. Μετά τα παραπάνω το Σωματείο μας ζητά οι Αξιωματικοί του ΣΞ που ανήκουν στο σώμα των φροντιστών και αρχιτεχνιτών και υπάγονται στα Όπλα να δοκιμάζονται αποκλειστικά στα καθήκοντά τους σε μονάδες και χρόνο που απαιτεί ο ισχύον νόμος.

5. Οι κ.κ. Βουλευτές στους οποίους αποστέλλεται το παρόν παρακαλούνται προς αξιολόγηση και κρίση του τιθέμενου θέματος και για τις περαιτέρω εν αναμονή δικές τους κοινοβουλευτικές ενέργειες.

6. Είμαστε στη διάθεσή σας, για οποιαδήποτε πληροφορία ή/και διευκρίνιση, με το παρακάτω προσωπικό:

       α. Πρόεδρος: Υπλγός (ΠΒ) Μακράκης Αθανάσιος, τηλ.6947293370.

       β.     Γεν. Γραμματέας: Λγος (ΥΠ) Σαρακατσάνης Παναγιώτης, τηλ.6977566243.

       γ.     Αν. Γεν. Γραμματέας: Ανθλγος (ΠΖ) Αυγενάκης Κωνσταντίνος, τηλ.6936959335.

-Ο-                                                                          -Ο-

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Αθανάσιος Μακράκης                             Παναγιώτης Σαρακατσάνης

Υπολοχαγός (ΠΒ)                                         Λοχαγός (ΥΠ)
kranosgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ