2018-09-07 11:58:26
Φωτογραφία για Πότε πρέπει να κάνουμε καμπύλη σακχάρου και τι μπορεί να δείξει;
Η καμπύλη ζαχάρου ή δοκιμασία ανοχής γλυκόζης είναι μια εξέταση που στοχεύει την έγκαιρη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη.

Υπολογίζεται ότι μια στις τρεις μέλλουσες μανούλες θα εκδηλώσουν διαβήτη κύησης, καθώς ο πλακούντας παράγει ορμόνες που εμποδίζουν τη δράση της ινσουλίνης.

Συνήθως, η κατάσταση αυτή παρουσιάζεται στις 20-26 εβδομάδες, οπότε και γίνεται η σχετική εξέταση (περίπου τον 7ο μήνα).

Πώς γίνεται;

Η καμπύλη σακχάρου γίνεται ως εξής:

Πριν από την εξέταση καλό είναι να καταναλώνετε τροφές που να περιέχουν υδατάνθρακες, δημητριακά και λαχανικά.

Τουλάχιστον οκτώ ώρες πριν από την εξέταση δεν πρέπει να φάτε, να πιείτε, να καπνίσετε ή να ασκηθείτε έντονα. Την ημέρα της εξέτασης θα πρέπει να πάτε νωρίς το πρωί στο μικροβιολογικό εργαστήριο, νηστική.

Στην πρώτη φάση γίνεται η πρώτη αιμοληψία για έλεγχο του σακχάρου. Στη δεύτερη θα πιείτε ένα ποτήρι νερό,  σταδιακά μέσα στο οποίο έχουν διαλυθεί 75g άνυδρης γλυκόζης (υπάρχει στα φαρμακείο).


Στη συνέχεια, θα γίνουν άλλες δύο λήψεις αίματος, 1 ώρα και 2 ώρες μετά τη λήψη του υγρού.

Οι τιμές που θέτουν τη διάγνωση είναι: σάκχαρο νηστείας >92mg/dl, στη 1 ώρα >180mg/dl, στις 2 ώρες >153mg/dl (μία παθολογική τιμή αρκεί).

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οι περισσότερες γυναίκες που θα παρουσιάσουν διαβήτη κύησης μπορούν να τον ελέγξουν αλλάζοντας τη διατροφή τους. Μόνο ένα 10% θα χρειαστεί θεραπεία με ινσουλίνη πριν από το τέλος της εγκυμοσύνης.

Πηγή: healthreport.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ